[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 5. avgust 2000. - Nedelja, 6. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Aug 2000 19:15 (GMT+01:00)

Podmladjivanje organiznma (3)

Dragoceno jabukovo sirće

Kako najbolje upotrebiti eliksir od limuna i belog luka

Ovo je jedan od onih eliksira koje možemo da nazovemo izuzetno pristupačnim, kako u pogledu cene tako i u pogledu jednostavnosti postupka. Rezultati su, međutim, odlični, pa nema razloga da mu ne ukažete poverenje. Jantarna kiselina, kojom je jabukovo sirće bogato, deluje kao sredstvo za podmlađivanje organizma na ćelijskom nivou. Osim toga, napitak od sirćeta razređenog vodom i prirodnog, vrcanog meda, deluje i na snižavanje lako povišenog krvnog pritiska, pa se i stoga preporučuje kao eliksir. Napitak se pravi od jedne kašičice sirćeta i jedne kašičice meda, razmućenih u mlakoj vodi (prvo se stavlja med). Jabukovo sirće se može stavljati i u sve vrste salata, u majonez i slično, ali zbog njegovog blagog ukusa treba ga staviti nešto više nego običnog sirćeta.

Terapija s jabučnim sirćetom traje oko mesec i po do dva meseca, a može se ponoviti po potrebi posle pola godine.

Eliksir od limuna i belog luka

Očistite i dobro usitnite 200 grama najboljeg, potpuno zdravog belog luka i toj smesi dodajte sok od 10-12 limunova. Sve uspite u staklenu teglu sa širim otvorom i povežite gazom. Ostavite da stoji 24 dana, a posle toga možete da počnete s kurom. Uzima se jedanput dnevno, ovog puta pre spavanja, po jedna čajna kašičica u pola čaše vode. Rezultat se primećuje već posle 10-15 dana: čovek se bolje oseća, nije stalno umoran i pospan, postaje čiliji i brži u mislima i na delu. U vreme ove kure prisilite sebe da pijete bar dva litra vode na dan, da biste što pre eliminisali otrove iz tela. Poželjna je i dijeta bez mesa, sa što više povrća i žitarica, odlična hrana u ovo vreme je i pirinač, kuvan kao kaša na vodi.

U slučaju da imate probleme s bubrezima ili želucem, nemojte koristiti ovaj eliksir.

Proklijale žitarice

Izvanredno sredstvo za opšte podmlađivanje organizma, ali i za jačanje slabunjave dece, jesu klice žitarica - pšenice, ovsa, raži i slično. Oprana zrna se namoče u vodi preko noći, razastru po plitkoj posudi s malo vode i za otprilike 24 sata postaju spremna za upotrebu. Mali, beli vršak dužine jedan mm koji je probio zrno znak je da je čudesna hemija u zrnu stvorila super eliksir za vas. Uvek spremajte nove količine za samo jedan dan, a dovoljno je oko 50 grama zrnevlja dnevno.

Ova kura nema kontraindikacija, mogu je upražnjavati svi - od najstarijih do najmlađih. Predupređuje prerano starenje, doprinosi bodrosti i ubrzava zarastanje rana. Proklijalo zrnevlje može se jesti uz obroke, uvek sveže, celo ili usitnjeno u mikseru, za stare i decu.

Dobro je kombinovati ga i s orasima, slatkim sirom, medom i slično, u zavisnosti od ukusa.

Čaj za dugovečnost

Ovaj čaj od lekovitog bilja pomoći će vam da se oslobodite suvišnih kilograma, da izbacite toksine iz organizma, da uravnotežite metabolizam. On doprinosi rastvaranju masnoća, predupređuje razvijanje skleroze, čini krvne sudove elastičnijim i od njega prestaje dosadno zujanje u ušima i vrtoglavica. On, takođe, pomaže regulaciju krvnog pritiska i čuva od infarkta.

Spravlja se na sledeći način: usitnite u mlinu za kafu 100 grama cvetova kamilice, 100 grama trave kantariona, 100 grama cveta smilja, 100 grama brezovih pupoljaka i dobijenu mešavinu čuvajte u tegli od tamnog stakla s dobrim zatvaračem. Prelijte jednu jelovnu kašiku ove biljne mešavine s pola litra kipuće vode. Pustite da odstoji 20 minuta, a zatim procedite. Pije se po jedna čaša toplog čaja izjutra na gladno srce, u podne 20 minuta pre jela i uveče pre spavanja. Posle večernje doze, ne treba više jesti ni piti.

Kura se sprovodi jednom u pet godina.

Eliksir od cvekle, rotkve i Šargarepe

U veću teglu uspite sok od cvekle, sok od šargarepe i sok od crne rotkve (po jednu čašu sirovog soka od svake vrste) i dodajte ovoj mešavini jednu čašu meda i čašu votke. Teglu držite na hladnom i tamnom mestu dve nedelje, a onda počnite da uzimate eliksir.

Doza je po jedna četvrtina čaše tri puta na dan.

Eliksir je moćno sredstvo za obnavljanje krvi, za izbacivanje otrova iz organizma i njegovo jačanje i podmlađivanje.

Med

Jedan od eliksira koji se potpuno oformljen i spreman za upotrebu može naći u prirodi i koji je poznat na čitavoj planeti je med. U drevna vremena iskazivala mu se neobična počast - smatran je hranom mudraca i proroka, služen je u obredima inicijacije zajedno sa skorupom ( pavlakom), i sve to sa dobrim razlogom. NJegova žitkost, njegova boja zlata, slast koja je neuporediva, a pre svega njegova lekovitost i hranljivost načinile su ga neuporedivim i jedinstvenim.

U egipatskim piramidama nađene su posude sa medom, koji je bio namenjen faraonu u njegovom sledećem životu, med je bio Pitagorina omiljena hrana koja mu je pomagala da dolazi do svojih filosofsko-matematičkih otkrića, a čitav bliski i srednji istok vrvi od poezije u kojoj je med uobičajena metafora za sve sladosti ovoga sveta.

U smislu podmlađivanja, med jedva da ima premca među mnogobrojnim eliksirima koje nudi štedra priroda. Redovnom upotrebom meda odlaze se starenje i vraća se elan čiji nedostatak je jedan od prvih znakova starenja ili zagađenosti organizma.

Nebrojena istraživanja i studije koje su sprovedene u svetu dokazale su vrednost meda koju je čovečanstvo instinktivno slutilo na samim svojim počecima.

Zato mu se slobodno prepustite (osim ako postoji alergija na med i druge pčelinje proizvode ili opasnost od dijabetesa, kada morate obavezno konsultovati lekara) i kao eliksiru koga ćete uzimati samostalno i kao dragocenom dodatku svim biljnim čajevima koje treba zasladiti.

Med deluje antiseptično, čisti krv, jača i daje energiju. Uzimajte ga svako jutro pre doručka, rastvorenog u čaši mlake mineralne vode ili ne previše vrelog čaja. Veoma je važno da znate da je samo onaj med koji nije podvrgavan zagrevanju na preko 45 stepeni C, vredan pažnje kao lek. Med koji je topljen na višoj temperaturi smatra se, doduše, visokokaloričnom hranom, ali ne i lekom. Kada se u njemu unište prirodni bioelektricitet, enzimi i vitamini, ne može se više nazvati eliksirom.

Bilo da je korišćen sam, ili u kombinaciji sa drugim visokovrednim prirodnim proizvodima, najbolje je da se uzima u jutarnjim časovima, na pola sata do sat pre prvog obroka.

VERA HORVAT

SUTRA: MED ZA JAČANJE ORGANIZMA


vesti po rubrikama

^feljton

17:58h

Poslednja ispovest princa Tomislava Karađorđevića (20)

19:15h

Podmladjivanje organiznma (3)

      


FastCounter by LinkExchange