[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 5. avgust 2000. - Nedelja, 6. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Aug 2000 17:24 (GMT+01:00)

Uoči avgustovskog upisnog roka za srednjoškolce u Srbiji

U drugom krugu 20 hiljada knjižica

Drugi konkursni rok počinje 23. avgusta, prijemni iz matematike 24, iz srpskog 25. avgusta

BEOGRAD - Učenici koji se nisu upisali u srednju školu u junu imaju još dvadesetak dana do početka avgustovskog roka i to vreme bi trebalo da iskoriste za obnavljanje zbirki zadataka iz matematike i srpskog (odnosno maternjeg) jezika, ukoliko žele da steknu đačku knjižicu četvorogodišnje srednje škole. Drugi konkursni krug počinje prijavljivanjem 23. avgusta, prijemni iz matematike održaće se 24, a sutradan, 25, iz srpskog jezika. Prema podacima Ministarstva prosvete u Srbiji je za "popravni" upisni krug ostalo ukupno 20.693 mesta, 12.461 u četvorogodišnjim srednjim školama i 7.977 u zanatskim, trogodišnjim školama.

Slobodna mesta

I neke beogradske srednje škole koje slove za atraktivne imaju slobodnih mesta za avgust. Na primer, Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" može da podeli još 77 knjižica, Dvanaesta gimnazija 33, Peta beogradska 12, Šesta 20, Ekonomska škola "Nada Dimić" 29, Obrenovačka gimnazija 6, Medicinska škola "Nadežda Petrović" 7

U izveštaju resornog ministarstva koji se odnosi na rezultate pristigle iz uže Srbije naznačeno je da u junskoj proveri znanja srpski nije položilo 5.633 kandidata, a na matematici je pokleklo 6.568 potencijalnih srednjoškolaca. Svi oni koji se nisu pokolebali i iz straha upisali u trogodišnje škole, imaće još jednu šansu na predstojećem testiranju znanja. Mesta ima dovoljno za sve potencijalne srednjoškolce, ali samo u školama koje nisu popunile upisnu kvotu.

Beogradske škole mogu da podele još 4.658 knjižica, u četvorogodišnjim srednjim školama ima još 3.268 mesta, a u trogodišnjim 1.330. Ukoliko se ukrste rezultati sa prijemnog, može se zaključiti da će i u avgustu biti nadmetanja u znanju i ocenama za škole sa atraktivnijim zanimanjima. Takva procena zasniva se na podacima da je na prijemnom ispitu iz srpskog ili matematike omanulo ukupno 5.610 pretendenata na srednjoškolsku knjižicu- a škole koje traju četiri moći će da prime tek 3.268 učenika. Ova analiza, međutim biće preciznija tek kad se (uoči avgustovskog upisnog roka) objave tačni podaci o tome koliko učenika je palo iz oba predmeta na prijemnom. Prema nekim nezvaničnim podacima, takvih primera nema mnogo među onima koji će morati ponovo na testiranje znanja.

Po izveštaju koji je stigao iz Vojvodine, u tamošnjim školama ima još 6.865 slobodnih mesta, a od tog broja 4.373 u četvorogodišnjim "hramovima znanja". Poslednja cifra je sasvim dovoljna da podmiri potrebe pretendenata na četvorogodišnje srednje škole.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

17:15h

Razlike u poslovanju državnih i privatnih apoteka

17:24h

Uoči avgustovskog upisnog roka za srednjoškolce u Srbiji: U drugom krugu 20 hiljada knjižica

17:35h

"Jugopetrol" demantuje: Gorivo se prodaje neograničeno

17:53h

Radio Indeks odgovara na napade kolega

18:06h

Parastos žrtvama "Bljeska" i "Oluje"

23:39h

U Šapcu litar benzina 40 dinara

      


FastCounter by LinkExchange