[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 5. avgust 2000. - Nedelja, 6. avgust 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Aug 2000 17:15 (GMT+01:00)

Razlike u poslovanju državnih i privatnih apoteka

Aspirin ipak bez recepta

Lekovi za skidanje temperature, glavobolju, vitamin C, dečiji sirupi moći će kao i dosad da se u privatnim apotekama kupe za novac

BEOGRAD - Za razliku od državnih apoteka, u privatnim će i nadalje pojedini lekovi moći da se kupe bez recepta. Tako pacijenti kojima su potrebni lekovi za snižavanje temperature i glavobolju poput anbola, andola, vitamina C, febriceta, neće morati prvo da trče u dom zdravlja, pa onda u privatnu apoteku. Isto važi i za dečije sirupe tipa "eferalgan" ili "paracetamol" čepića, takođe za snižavanje temperature i ublažavanja bolova.

Ovo ističe farmaceut N. J. vlasnik privatne apoteke, uz napomenu da odluke Ministarstva zdravlja Srbije apsolutno svi moraju da poštuju. A to znači, da i privatni apotekari lekove pacijentima ubuduće mogu izdavati samo uz recept, uz zadržavanje recepta, kao pokrića za izdati lek. I to samo oni koji su izdati od 1. avgusta, pa nadalje.

Na pitanje, da li će i kako pacijenti moći da izvrše povraćaj novca za kupljene medikamente sa Liste neophodnih lekova na teret Zavoda za zdravstveno osiguranje, naš sagovornik veli:
- Vojni osiguranici, isto kao i do sada, za svaki kupljeni lek sa liste dobiće račun koji će im se refundirati. Isto važi i za strane ambasade i firme koje plaćaju lekove svojim osiguranicima. Za civilne osiguranike još nije sve najjasnije, iako su oni ranije dobijali svoj novac natrag od filijale Zavoda za zdravstveno osiguranje. Doduše, jeste posle tri do četiri meseca čekanja, ali su dobijali, što je veoma važno, pogotovu ako se radi o skupom leku neophodnom hroničnom bolesniku.

U želji da olakša pacijentima, Farmaceutsko društvo Srbije je prekjuče predložilo da se u apotekama ustanovi knjiga recepata, u koju bi se zavodili svi podaci sa recepta, a recept sa pečatom apoteke u kojoj je pacijent dobio lek vraćao vlasniku, da bi on kasnije mogao da izvrši povraćaj novca. Da li će ovaj predlog biti prihvaćen, ostaje da se vidi, mada privatni apotekari ne kriju želju da se uvede red u promet lekova i stane na kraj između ostalog i zahtevima fabrika lekova da u paketu traženih medikamenata privatne apoteke moraju da prihvate i one (naravno za pare) koji im nisu potrebni u asortimanu, a i nije im ni mesto da budu u apoteci, već isključivo u bolnicama.

Z.O.


vesti po rubrikama

^društvo

17:15h

Razlike u poslovanju državnih i privatnih apoteka

17:24h

Uoči avgustovskog upisnog roka za srednjoškolce u Srbiji: U drugom krugu 20 hiljada knjižica

17:35h

"Jugopetrol" demantuje: Gorivo se prodaje neograničeno

17:53h

Radio Indeks odgovara na napade kolega

18:06h

Parastos žrtvama "Bljeska" i "Oluje"

23:39h

U Šapcu litar benzina 40 dinara

      


FastCounter by LinkExchange