[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 29. jul 2000. - Nedelja, 30. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Jul 2000 16:22 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Nikola Šećeroski

(kandidat)

Početak - rođen je 1934. u selu Radožda, na obali Ohridskog jezera. Otac mu je bio majstor za fasade, radio je svuda po malo, pa stigao i do Beograda, majka domaćica.

Detinjstvo - malom Nikoli davno je postalo jasno da su sjaj i raskoš namenjeni deci čiji su očevi neki faktori, dok su beda i jad, rezervisani za sinove pečalbara.

Nacionalnost - izjašnjava se kao Srbin.

Verska opredeljenost - pravoslavna.

Obrazovanje - od škole ima zvanje VKV fasadera.

Karijera - ako mu je profesija "ispravljač krivih Drina", počeo je još kao petanestogodišnjak. Uz pomoć svog kera i velikog štapa ubio je krvoločnog kurjaka i, naravno, očekivao (novčanu) nagradu za svoj podvig. Dobio je tri puta manje nego oni što su "njegovog" vuka odrali. Nikola je shvatio da na ovom svetu nema pravde. U veliki beli grad stigao je očevim stopama. U početku je nosio cement na izgradnji Sajmišta.

Kako je ta zima bila oštra, napravio je sebi kapu od starog džaka. Međutim, poslovođa nije imao razumevanja za njegovu dovitljivost, već je ispalo da je Šećeroski pocepao džak da bi sebi skrojio zaštitu za glavu. Šef ga je kaznio da radi cele nedelje kako bi odradio učinjenu štetu. Baš on je morao da čuje da u njegovoj tadašnjoj firmi ("7. jul") nedostaje onda golema lova (mogla su da se sazidaju dva solitera), hteo je da istera pravdu na čistac i to javno saopštio.

Postigao je pun zgoditak - dva policajca su ga danima pratili, vodali po kafanama, nutkali ićem i pićem samo da prekine da priča o malverzacijama u firmi. On je terao dalje, "spucao je direkt" u Beli Dvor, hteo je lično Titu da se žali. Probao je jednom, drugi, treći... trideseti treći put, ali nije mu uspelo. "Rešio sam da prodrem na silu, a oni pozovu "maricu" i uhapse me. Kad god je u Beograd dolazio neki kralj ili car, mene uhapse. Kad Tito ode iz Beograda, mene puste", sam kaže.

Kako mu je tatko bio sjajan fasader, i on se uveštio u ovom zanatu, pa je pošao u Sarajevo na rad. Ali, ubrzo se sukobio sa šefom, opet je ostao bez kore 'leba, vratio se u prestonicu. Ipak, nije se skrasio, sam veli da je vodio i vodi milion sporova. Najznačajniji su (sam je pravio redosled) onaj sa učiteljicom što se, kako navodi, kurvala s oficirom i nije deci na vreme spremala mleko u prahu već su ga miševi pojeli. Ili drugi, kad se sudio zbog rada na stanovima u Sevojnu...

Odnosno, treći, kad se posvetio izradi plastičnih jelena, orlova, magaraca, majmuna, kamila. Uredno se prijavio nadležnoj opštini i dobio dozvolu da ih prodaje. "Ali, kad god bi' se pojavio na glavnoj železničkoj stanici, milicioneri iz 21. stanice Savski venac, privodili su me i pisali prijavu sudiji za prekršaje", jadao se. Ipak, svi pamte slučaj zvani "četke, metle", koji ide otprilike ovako

Šećeroski je optužen da pravi četke i metle, a nije to radio, ali, bio je optužen da ih jeste pravio; kako je sam pričao (na prvom predstavljanju na TV Beograd, potom često ponavljao gostujući kod Minimaksa), pa je uhapšen, pa pušten, ustvari i nije skroz, jer su mu, kako je rekao, obukli onu košulju što se kopča pozadi; ali zato nisu krive četke i metle već pravosuđe... Elem, obelodanio je da će kad postane predsednik da namesti zube, presadi kosu, a četke i metle mu više ne padaju na pamet.

Stranački angažman - nije član nijedne stranke.

Zanimljivosti - za predsednika Srbije kandidovao se 1990. godine. "Godinama pratim mahinacije i prikupljam dokumentaciju. Svake godine po kilo-dva dokumentacije. Sve znam i sve ću da očistim kad dođem na vlast", izdeklamovao je. Na izborima 1992. žalio se na nadležne u izbornoj komisiji: "Mute, foliraju, petljaju, sve rade samo da me oteraju".

Sakupio je 12.236 potpisa, otkrio program: "Ima da sprečim narod da umire od infarkta, imam pronalazak, ideju, na sebi sam je lično isprobao. Razvod braka nema da bude, nema da bude rasturanja porodice, nema da više budu deca ko pilići.

Ako narodu treba Šećeroski Nikola ja ću da se kandidujem, ako me izaberu neće više da bude lopovi i problemi", poručio je 1997. godine. Oženjen je Ljubicom, imaju Milana i Zorana, snaje, unučad i svi oni popreko gledaju na njegov politički angažman.

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^politika

16:00h

Ko je ovaj čovek: Nikola Šećeroski

17:47h

Otpor traži prijem kod Đukanovića

17:50h

SNP o izborima

17:53h

Zajednički kandidat za sedam dana

17:55h

EU za izbore

17:56h

Apel SAD Miloševiću

17:58h

JUL odlučio da učestvuje na svim izborima raspisanim

17:59h

Milošević predsednički kandidat

18:00h

U kojeg političara građani imaju najviše poverenja?

18:01h

Pismo Vladana Batića patrijarhu Pavlu

18:04h

Susret Srba iz centralnog i severnog dela Kosmeta

18:15h

Akcija Građanskog parlamenta Srbije: Odbrana Filipovića

18:19h

Pritvor zbog koncerta Zorice Brunclik

18:28h

Kome smetaju novinari?

19:45h

Koliko izbora, toliko pravila

22:45h

Beogradska vlada odbacila tvrdnje SPS i JUL-a

23:02h

Oštar protest MIP-a zbog stava EU o izborima u SRJ

00:15h

Holbruk upozorava

      


FastCounter by LinkExchange