[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 28. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

27. Jul 2000 15:36 (GMT+01:00)

Poslednja ispovest princa Tomislava Karađorđevića (13)

Kruna bez prestola

Od prvih Nemanjića pa sve do Karađorđevića, poslednje dinastije koja je vladala na ovim prostorima, ostala je samo jedna kruna - od prestola ni traga

- Kad sam prvi put bio u Moskvi, pozivali su me da vidim izložbu na kojoj je bio izložen nakit poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i carske familije. Domaćini su bili vrlo predusretljivi i omogućili su mi da izložbu posetim izvan radnog vremena kad nije bila gužva.

Izložbeni prostor je bio u nekakvom podrumu, a obezbeđenje je bilo toliko rigorozno da se čovek osećao kao da u svakom trenutku neko na njega odnekud motri. Kustos mi je vrlo pedantno prikazao carski nakit i objasnio do tančina sve o svakom dragom kamenu, iz kog rudnika u Rusiji potiče.

Ovi podaci su me još jednom uverili koliko je to moćna i bogata, ali istovremeno i zapuštena zemlja. Najduže smo se zadržali kod krune ruskog cara. Ali, tu je došlo do jedne neprijatne scene. U šali sam upitao kustosa da li mogu da vidim kako će ta kruna stajati na mojoj glavi…

Valjda su pomislili da ću ja da ukradem krunu pa su aktivirali nekakav alarm i za tili čas se oko mene stvorilo obezbeđenje. Na sreću je sve brzo razjašnjeno, shvatili su da je u pitanju bila šala…
Međutim, ako mi nije pošlo za rukom da "probam" carsku krunu mojih rođaka Romanova, stvar je sasvim drugačije bila kad je reč o kruni mog dede kralja Petra Prvog Oslobodioca. Ali da počnem redom:

-Ne možemo se požaliti da u dugoj i burnoj prošlosti srpskog naroda nismo imali kraljeva i nekoliko careva koji simbolizuju moć, snagu, državnost, kontinuitet vlasti jednog naroda. Ipak, od prvih Nemanjića i borbe za samostalnost srpske države i crkve, koja je ostvarena zahvaljujući pre svega uspešnoj diplomatiji a ne samo žilavim borcima i "nebeskim" junacima, sve do poslednje dinastije koja je vladala na ovim prostorima - kojoj i ja pripadam, dinastiji Karađorđević, ostala je samo jedna kruna. Od prestola ni traga.

S mnogo ljubavi i istraživačke i naučne upornosti kopali su naši arheolozi pokušavajući da nađu srednjovekovne darove, sjaj i bogatstvo dvora kralja Milutina, na primer, o čijoj raskoši pišu vizantijski dostojanstvenici ne krijući svoje oduševljenje, iako su dolazili iz najbogatijeg od svih bogatih dvorova toga doba u Vizantiji.

Dugi niz godina, bar u onom periodu kad su vladali srp i čekić, dok sam živeo u izgnanstvu, nisam znao ni da je i ta jedna, prava, kraljevska kruna sačuvana do naših dana. Reč je o kruni mog dede kralja Petra Prvog Karađorđevića koja se s ostalim kraljevskim insignijama nalazi u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu.

Pored raskošnog ogrtača s hermelinom i krune, tu su i skiptar, državni šar, pečatno prstenje... Ove značajne istorijske vrednosti samo su jednom bile izložene za javnost i to dva dana u okviru Izložbe o balkanskim ratovima u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu.

Kustosi Istorijskog muzeja Srbije brzo su ih vratili u depoe ovog muzeja, jer je su shvatili da postojeće obezbeđenje nije dovoljno ubedljivo za osiguranje jedinstvenih predmeta vezanih za taj deo istorije našeg naroda.

I. M. Veljkov
Sutra: Kruna stiže munjevitim vozom

Knjiga "Poslednja ispovest kraljevića Tomislava" može se naručiti preko IP "Nikola Pašić" iz Beograda. Telefoni
011/ 3235-311 i 011/764-836.


vesti po rubrikama

^feljton

13:49h

Zapis s hodočašća (8)

15:36h

Poslednja ispovest princa Tomislava Karađorđevića (13)

   


     


FastCounter by LinkExchange