[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 26. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Jul 2000 14:43 (GMT+01:00)

Poslednja ispovest princa Tomislava Karađorđevića

Kraljevanje u izgnanstvuPodnaslov

Pravilnik kraljevskog doma Karađorđevića može da se primenjuje samo kad je kralj na prestolu, a sviđalo se to nekome ili ne, mi nemamo kralja od 29. novembra 1945. godine

Vešto ubačena jabuka razdora u redove srpske emigracije našla je najplodnije tle u Americi, u okviru eparhije vladike Dionisija, koji je zaigrao opaku igru protiv Srpske pravoslavne crkve. U to njegovo kolo uvukao je mog brata kralja Petra Drugog.

Posle mog pisma kralju, nastalo je zatišje u našim odnosima, a u kontaktima koji su usledili on to nije spominjao kao da se nije ni dogodilo. Odmah sam posumnjao da je sve to bilo maslo nekih ljudi iz raskola i da Petar najverovatnije o tome ništa ne zna.

Mnogo kasnije, kad je jednom prilikom došao kod mene i kad sam mu spomenuo njegovo i moje pismo, on me je zaprepašćeno pogledao i rekao da o tome ništa ne zna i da ta pisma nikada nije video.
Međutim, potpis je sigurno bio njegov…

Mesec dana posle mog odgovora Petru, u svetosavskom broju "Glasa kanadskih Srba" za 1966. godinu, pojavio se tekst "Kraljevanje u izgnanstvu" Koste St. Pavlovića, koji je vrlo precizno objasnio kakav je položaj kralja u novim emigrantskim uslovima. Kosta St. Pavlović (1905-1988) bio je inače istaknuti diplomata u Kraljevini Jugoslaviji i šef kabineta Slobodana Jovanovića dok je ovaj bio predsednik vlade u Londonu.

Ovaj tekst me je uverio da sam bio u pravu što sam Petru onako odgovorio i da sam ispravno mislio. Nažalost, taj tekst je i danas aktuelan, jer se mnogi pozivaju na "Pravilnik doma Karađorđevića" i zato ga treba publikovati da najšira javnost stekne sliku kakvi su propisi u tom pravilniku i kakve danas ingerencije ima prvi čovek kraljevskog doma.

Evo šta je Kosta St. Pavlović napisao u "Glasu kanadskih Srba" u tekstu "Kraljevanje u izgnanstvu": "Nedavno se u našoj izgnaničkoj javnosti, pod potpisom đenerala g. T. K. Milićevića, pojavilo jedno u najmanju ruku čudno "Saopštenje" Kancelarije Nj. V. Kralja, u kome se poziva na Porodični pravilnik za članove kraljevskog doma Kraljevine Jugoslavije od 5. aprila 1930. (V. "Glas" od 25. novembra 1965).

Pravilnik doma Karađorđevića nije pravilnik privatno-pravne prirode. On je osnovan na Ustavu i predviđa kako kraljevu vlast nad članovima kraljevskog doma, koja je šira nego vlast nad običnim građanima, tako i potčinjenost članova kraljevskog doma, koja je je dublja od potčinjenosti običnih građana. Ta šira vlast i dublja potčinjenost nisu privatno-pravne, već javnopravne prirode. Krajnja sankcija te šire vlasti jeste isključenje iz kraljevskog doma, a to isključenje povlači za sobom krupne čisto javnopravne posledice.

Primena Pravilnika ne zavisi isključivo od volje starešine da se koristi svojim pravima i od gotovosti članova da se pokoravaju njegovim odlukama, jer je radi primene izvesnih odredaba Pravilnika potrebna i saradnja državnih i crkvenih vlasti.

Pravilnik se, po našem mišljenju, mogao primenjivati samo dok je Kralj bio na prestolu. A Kralj više nije na prestolu od 29. novembra 1945. godine, sviđalo nam se to ili ne. Da li je to svrgavanje bilo zakonito ili nije, da li je promena režima bila posledica slobodno izražene volje većine naroda ili nije, to je pitanje u koje ovde ne želimo da ulazimo.

Činjenica je da Kraljevina Jugoslavija više ne postoji, da Dom Karađorđevića, iako još uvek kraljevski, više nije vladajući i da svi njegovi članovi, izuzev kraljevića Đorđa i njegove supruge, žive u izgnanstvu pod zaštitom zemalja u kojima su se nastanili. Kralj i kraljica supruga nastanjeni su u Monaku. U Engleskoj se nalaze prestolonaslednik i kraljevići Tomislav i Andrej sa svojim porodicama. Pola u Francuskoj a pola u Italiji žive knez Pavle i kneginja Olga. Knez Aleksandar sa svojom porodicom boravi stalno u Francuskoj.

Da Kralj, koji se nalazi u izgnanstvu, ne može da primenjuje Porodični pravilnik jasno proizlazi iz samog slova Pravilnika.

Čl. 7. predviđa da "nijedan član Kraljevskog doma ne može stupiti u brak bez prethodnog pristanka i odobrenja Kraljeva". Ali danas taj pristanak i to odobrenje Kralj ne može da daje, jer čl. 8. utvrđuje da se "odobrenje Kraljevo za ženidbu ili za udaju koga člana Kraljevskog doma izdaje u obliku naročitog pisma, koje potpisuju patrijarh i predsednik vlade".

Niti bi Kralj hteo da se obraća patrijarhu Germanu niti bi mogao da se obrati Petru Stamboliću. Pravilnik nabraja i šest raznih kazni od kojih dve Kralj u izgnanstvu sigurno ne može da izriče.

Čl. 20. pod v) predviđa "oduzimanje jedne trećine apanaže za vreme od jednog do šest meseci". Kako Kralj nikom ne daje nikakvu apanažu, to ovu disciplinsku meru ne može ni da primenjuje.

Isti član pod d) predviđa "isključenje iz Kraljevskog doma", ali odmah pod đ) određuje da je "u slučaju ovakve kazne neophodno saslušanje Dvorskog saveta". A čl. 19. nabraja da "u Dvorski savet ulaze, pod predsedništvom kraljevim, prestolonaslednik (ako je punoletan), članovi Kraljevskog doma koji su navršili 21 godinu, patrijarh, ministar predsednik, ministar pravde, predsednik Državnog saveta i predsednik Kasacionog suda". Jasno je da bez saslušanja Dvorskog saveta Kralj ni ovu kaznu ne može da izriče.

U Dvorski savet mogao bi da pozove prestolonaslednika (koji je punoletan), kraljevića Tomislava i kneginju Margaritu, kraljevića Andreja i kneginju Kiru, kneza Pavla i kneginju Olgu i kneza Aleksandra i kneginju Mariju-Piju, ali ne bi mogao ni kraljevića Đorđa ni njegovu suprugu, ni patrijarha Germana, ni predsednika Izvršnog veća Petra Stambolića, ni državnog sekretara za pravdu Arnolda Rajha, ni predsednika suda za zaštitu ustavnosti Blaža Jovanovića, ni predsednika Saveznog vrhovnog suda Iliju Došena. Prema tome, Kralj danas nije u mogućnosti ni da izreče ma čije isključenje iz Kraljevskog doma.

I. M. Veljkov
Sutra: Kralj bez zemlje

Narudžbenica
Knjiga "Poslednja ispovest kraljevića Tomislava" po ceni od 150 dinara, na 160 strana, bogato ilustrovana s dosad neobjavljenim fotografijama, može da se naruči preko telefona 011/ 3235-311 ili 011/ 764- 836. Knjiga izlazi iz štampe sredinom avgusta, a izdavač je IP "Nikola Pašić"iz Beograda.


vesti po rubrikama

^feljton

14:43h

Poslednja ispovest princa Tomislava Karađorđevića(11)
15:10h

Zapis s hodočašća (6)

   


     


FastCounter by LinkExchange