[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 25. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


24. Jul 2000 15:46 (GMT+01:00)

Poslednja ispovest kraljevića Tomislava(10)

KRALJEVIĆ PROTIV KRALJA

Već prvi pogled na tekst Porodičnog pravilnika doma Karađorđevića pokazuje da je on, dok je kralj u izgnanstvu , neprimenljivI

Sadržaj pisma koje sam dobio od brata kralja Petra Drugog bio je takav da sam morao odmah da mu odgovorim i da ga podsetim da je krajnji trenutak da on razmisli o svojim postupcima i o svom ponašanju. Evo šta sam doslovno napisao 28. decembra 1965. godine:

Od kako smo izgnani iz zemlje, ja nisam propustio priliku da ti pokažem ljubav i odanost kakvu osećam prema Tebi kao starijem bratu, kao Starešini doma Karađorđevića, kao svome Kralju. Za celo to vreme, međutim, Tvoje držanje prema meni nije bilo bratsko.

Sad je, posle svega, došlo i Tvoje pismo od 14. decembra ove godine, na koje Ti moram poslati odgovor kakav ono zaslužuje. Tvoje pismo je uvredljivo prema meni u svakom pogledu, i po sadržini i po tonu. U njemu se upuštaš u polemiku, na kakvu smo naučili u izvesnoj našoj emigrantskoj štampi.

U njemu me optužuješ da nanosim štete dinastiji Karađorđevića, restauraciji monarhije u Jugoslaviji, monarhijskom principu, našoj svetosavskoj crkvi i samoj našoj nadi sve ljubljenoj otadžbini, baš onda kad se narod u njoj bori protiv komunističke tiranije. Ti ideš i dalje i bacaš na mene jezivu sumnju da se spremam da postupim onako kako je nekada Vukan Nemanjić postupio prema svome mlađem bratu Stevanu.

Što je još teže, to Tvoje pismo dolazi odmah posle jednog, u štampi objavljenog "Saopštenja", u kome si, pod potpisom svoga šefa Kancelarije, slične optužbe protiv mene izneo ne samo pred javnost emigrantsku i javnost zapadnih demokratija, nego čak i pred javnost komunističkih zavojevača Jugoslavije.

U svom pismu od 14. decembra, Ti mi pretiš da ćeš prema meni primeniti sankcije iz "Pravilnika doma Karađorđevića". Već prvi pogled na tekst tog "Pravilnika" dokazuje da je on, dok je Kralj u izgnanstvu, neprimenljiv. Gde Ti je sad disciplinski Krunski savet, u kome su članovi pored ostalih Patrijarh, presednik Vlade, ministar pravde, predsednik Državnog saveta i Kasacije?

Da li si u ovim prilikama u položaju da odobravaš članovima kraljevskog doma, uz potpis Patrijarha i predsednika Vlade, ženidbu ili udaju ili da im odobravaš putovanje po inostranstvu? Kako izgleda danas Tvoje pravo da članovima

Doma uskratiš trećinu apanaže, onda kada su oba Tvoja brata prinuđena da u znoju svoga lica zarađuju svoj svakidašnji hleb?
Ali ovo Tvoje pismo otvara i jedno šire i dublje pitanje. Ti si u njemu uzeo ulogu poglavara Crkve, kao što činiš svuda i na svakom mestu, od kako je među pravoslavnim Srbima u emigraciji nastao crkveni spor. Ova Tvoja uloga je u oštrom sukobu sa Ustavom koji je izdao naš veliki otac. A kralj ne stoji van i iznad Ustava.

On može da zahteva poslušnost samo dok se drži duha i slova Ustava. Ti se pojavljuješ kao poglavar jedne emigrantske crkvene organizacije, iako znaš da deset miliona Srba, koji žive u zemlji, neće da znaju za tu organizaciju i ostaju verni svojom Patrijaršiji, Crkvi svojih otaca, u kojoj, u ovim mutnim vremenima, nalaze jedino utočište. Ti se pojavljuješ kao poglavar jedne pravoslavne crkvene organizacije, iako ne mnogo manje od polovine naših sugrađana pripada drugim veroispovestima.

Možeš li Ti očekivati da će iko od Jugoslovena, katolika ili muslimana, hteti da se založi za povratak monarhije u Jugoslaviji, ako zna da je jugoslovenski kralj rešen da vrši funkcije poglavara jedne crkve koja nije njihova?
Položaj kraljeva u izgnanstvu jeste osobito težak i delikatan. Oni nisu u mogućnosti da vrše ni one dužnosti koje im Ustav nalaže.

Rezervisano i puno takta držanje rumunskog i bugarskog kralja pokazuje kako i izgnan kralj može sebi da pribavi respekt ne samo svojih sunarodnika, nego i čitavog zapadnog javnog mišljenja. To njihovo držanje treba svim nama da služi za ugled.Tvoje pismo se završava pretežnim ultimatumom, u kome tražiš da Ti odgovorim na četiri tačke.

Na prve dve tačke moj odgovor je već sadržan u onome što sam napred rekao. Što se tiče Tvog sina, on je, po Ustavu, punoletan, a i po prirodi čovek bistar i obdaren svojom voljom. Ja njega ne vodim na crkvene manifestacije - na političke manifestacije ne idem ni ja - nego on ide poneki put sa mnom po svojoj odluci i on sam traži i njegovih versko-crkvenih ubeđenja nije moje da mu namećem svoje savete - jasno je.

Nadam se da ćeš ovo pismo primiti sa onim raspoloženjem s kojim sam ga ja pisao. U tom slučaju ono bi moglo da znači početak povraćanja pravih bratskih odnosa između nas, kakvih bi, da je sreće, trebalo da bude i kakve bi nam naši roditelji savetovali da su živi.

Ako ovo pismo objaviš, onda ćeš Ti poneti na duši sve one grehote koje prebacuješ meni, čineći mi krivo. Onda ćeš Ti otkriti da u domu Karađorđevića postoji spor. Onda ćeš Ti, na likovanje današnjih komunističkih jugoslovenskih vlastodržaca, otežati povraćaj monarhije u Jugoslaviji i pomoći produžavanje komunističke vladavine. Od mene ne možeš očekivati da ću ja i dalje bez odgovora trpeti udare koje mi ovako nepravedno zadaješ. Ali, sva odgovornost za dalje teške posledice pašće na Tebe.

I. M. Veljkov

Sutra: Kraljevanje u izgnanstvu

Narudžbenica

Knjiga "Poslednja ispovest kraljevića Tomislava" po ceni od 150 dinara, na 160 strana, bogato ilustrovana s dosad neobjavljenim fotografijama, može se naručiti preko telefona 011/ 3235-311 ili 011/ 764- 836. Knjiga izlazi iz štampe sredinom avgusta, a izdavač je IP "Nikola Pašić"iz Beograda.


vesti po rubrikama

^feljton

15:39h

Nemanjina loza: Zapis s hodočašća (5)

15:46h

Poslednja ispovest kraljevića Tomislava(10)

      


FastCounter by LinkExchange