[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 14. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


13. Jul 2000 16:58 (GMT+01:00)

Belgija i Francuska ublažile stav prema Austriji

Bečki ambasadori opet mogu među svet

Kurtoazni pozivi protumačeni kao nagoveštaj ukidanja kazni iako obe tvrde da je u pitanju čist protokol, a ne promena stava

BRISEL (Tanjug) - Belgija i Francuska, dve članice Evropske unije koje su prednjačile u striktnoj primeni kaznenih mera protiv Beča, prvi put u poslednjih pet meseci uputile su zvaničan pozive ambasadorima Austrije, što se tumači kao "pouzdan znak" da bi sankcije uskoro mogle biti ukinute.

Takav "signal" uputio je i predsednik Evropske komisije Romano Prodi nakon razgovora s austrijskim kancelarom Volfgangom Šiselom, ali je i nakon njegove izjave neizvesno kada bi "politička izolacija" austrijskih predstavnika mogla biti ukinuta.

Prodi je kratko rekao da se "sankcijama ništa ne rešava" i pozvao na dijalog. On je na konferenciji za štampu u Briselu zatražio da tročlana komisija koju je odredio Evropski suda za ljudska prava u Strazburu "što pre počne rad" i da u što kraćem roku pripremi izveštaj o političkim prilikama u Austriji, nakon što je formirana vlada sa članovima desne Slobodarske stranke, koju funkcioneri EU opisuju kao "ksenofobičnu" i "rasističku".

Ambasador Austrije u Briselu Tomas Majer-Harting, posle duže izolacije, pozvan je da učestvuje na proslavi povodom obeležavanja nacionalnog praznika Belgije 21. jula. Zvanični predstavnik belgijskog MIP, međutim, tvrdi da je taj čin "protokolaran" i da "ne predstavlja nikakav politički signal". "Ne radi se o kršenju sankcija koje su članice EU zavele protiv vlade u Beču", kazao je belgijski portparol.

Štampa u Briselu prenela je u četvrtak da je isti korak povukla i Francuska i zvanično pozvala austrijskog ambasadora u Parizu da prisustvuje vojnom defileu 14. jula na Jelisejskim poljima.

Belgija i Francuska su na osnovu odluke EU dosledno primenjivale sankcije protiv Austrije od kada je krajem februara formirana vlada sa ekstremno desnom Slobodarskom strankom u Beču. Bilateralni odnosi sa članovima austrijskog kabineta su, prema odluci "evropske četrnaestorice", zamrznuti, a kontakti sa ambasadorima svedeni su na "tehnički nivo".


vesti po rubrikama

^svet

16:34h Šefovi diplomatija G 8 završili sastanak u Japanu
16:58h Belgija i Francuska ublažile stav prema Austriji
17:09h

Češka sprema izmene prestrogog Zakona o strancima

17:53h Grci pronašli način za obeštećenje žrtava nacizma
18:22h Izraelsko-palestinski mirovni pregovori u Kemp Dejvidu
23:30h Požari haraju Grčkom
23:32h Posle 56 dana, najzad rasplet krize na Fidžiju
     


     


FastCounter by LinkExchange