[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 14. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


13. Jul 2000 17:09 (GMT+01:00)

Češka sprema izmene prestrogog Zakona o strancima

I MUP se smilovao

Skraćeni i predugi zakonski rokovi u kojima su češki organi imali obavezu da donesu odluku o izdavanju vize ili boravku

PRAG (Beta) - Češko Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je konačno, posle pola godine žestokih kritika i kod kuće i iz inostranstva, izmene suviše restriktivnog Zakona o boravku stranaca.

Češki MUP je priznao da je Zakon, na snazi od 1. januara ove godine, nepotrebno zagorčao život strancima i da vladi zato podnosi preko sto izmena koje treba da isprave najgore greške prethodnih paragrafa. Predložene izmene nastoje pre svega da olakšaju dobijanje tzv. trajnog boravka.

Izmenjen je apsurdan paragraf po kome je dete stranaca sa trajnim boravkom, rođeno u Češkoj, moralo da čeka osam godina da i njemu bude odobren boravak. Do sada je svake godine morala da mu se produžava viza.

Ubuduće mu ga vlasti odobravaju automatski i to na teritoriji Češke a ne kao do sada u češkoj ambasadi u zemlji porekla. Isto važi i za strance koji menjaju svrhu boravka. Recimo, studenti su do sada, ako bi u Češkoj dobili posao i nameravali ovde da ostanu morali da traže promenu osnova boravka u češkoj ambasadi u svojoj zemlji.

MUP je ukinuo i odredbu po kojoj se godine čekanja neophodne za dobijanje boravka računaju od 1. januara 2000. bez obzira na to koliko dugo je stranac boravio u Češkoj.

Stranci koji u Češku dolaze posredstvom viza, bilo turističkih ili radnih do godinu dana, više ne moraju unapred da plaćaju zdravstveno osiguranje za ceo boravak. Potvrda o plaćenom zdravstvenom osiguranju više pri zahtevu za izdavanje vize neće biti potrebna.

Skraćeni su i dugi zakonski rokovi u kojima su češki organi imali obavezu da donesu odluku o izdavanju vize ili odobravanju boravka. U slučaju boravka sa pola godine na četiri meseca.

Ukida se i novitet sada važećeg zakona da uz granični formular koji svaki stranac popunjava pri ulasku u Češku mora da se priloži i fotografija.

Ukoliko češka vlada da "blagoslov" ovim izmenama, one bi pred poslanicima mogle da se nađu negde na jesen, a stupile bi na snagu do kraja godine.


vesti po rubrikama

^svet

16:34h Šefovi diplomatija G 8 završili sastanak u Japanu
16:58h Belgija i Francuska ublažile stav prema Austriji
17:09h

Češka sprema izmene prestrogog Zakona o strancima

17:53h Grci pronašli način za obeštećenje žrtava nacizma
18:22h Izraelsko-palestinski mirovni pregovori u Kemp Dejvidu
23:30h Požari haraju Grčkom
23:32h Posle 56 dana, najzad rasplet krize na Fidžiju
     


     


FastCounter by LinkExchange