[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 14. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


13. Jul 2000 18:26 (GMT+01:00)

Branilac Milivoja Gutovića povodom zvaničnog završetaka istrage tvrdi

Ubistvo iz pobuda a ne terorizam

Nije sprovedeno neuropsijihatrijsko veštačenje Gutovića. U istrazi je rekao da je bio simpatizer SPO ali piše i da je bio simpatizer SPS i SRS. Jasna je kolizija u njegovom iskazu, kaže branilc Dušan Uzelac

NOVI SAD - "Izveštaj nadležnog istražnog sudije je ishitren, jer smatram da istraga nije potpuno završena", prokomentarisao je za "Glas" advokat Dušan Uzelac, branilac Milivoja Gutovića, saopštenje povodom zvaničnog završetka istrage protiv Gutovića, koji je 13. maja ubio mr Boška Peroševića.

"Prvo, nije sprovedeno neuropsihijatrijsko veštačenje, koje je neophodno u ovako složenim predmetima. Zbog toga je i pitanje Gutevićeve uračunljivosti u trenutku izvršenja krivičnog dela ostalo pod velom tajne, jer ni istražni sudija, ni javni tužilac, ni ja kao branilac nismo stručni da procenimo sadašnje stanje njegovog duševnog zdravlja. Nismo u stanju da procenimo u kojoj je meri u vreme izvršenja krivičnog dela mogao da shvati značaj radnje koju preduzima", kaže Uzelac.

Plakati za oblaganje stalaže

Izvor navodne povezanosti Milivoja Gutovića i pokreta Otpor je anonimni telefonski poziv novosadskom listu "Dnevnik". Naime, dva sata nakon atentata na predsednika vojvođanske vlade jednom od urednika ovog informativnog glasila javio se "po glasu neki muškarac od oko 25 godina", koji je prvo zatražio unutrašnjo-političku rubriku, a zatim rekao: "Ovde je studentski pokret otpora i pozdravljam ubistvo Boška Peroševića i nastavićemo dalje".
Inače, prema svedočenju Gutovića, plakati Otpora pronađeni u njegovom stanu su u njihovoj - upotrebnoj vrednosti. "Plakate sam pokupio negde oko moje zgrade da bih video o čemu se tu radi, a i da bih eventualno koristio čiste strane na tim plakatima", obrazložio je Gutović. Ovu njegovu izjavu potvrdila je i stanodavka, koja je rekla da je plakatima htela da obloži stalažu "pošto su sa jedne strane beli".

On takođe navodi i da je neuropsihijatrijsko veštačenje bilo nagovešteno. "U uverenju da ono predstoji Gutovića sam za njega pripremao. Sugerisao sam mu, da ako je u istrazi nešto prećutao ili nije rekao celu istinu, pogotovo ako ima osnova da se raniji njegov iskaz izmeni ili demantuje, to obavezno kaže neuropsihijatrima kao osobama koja će moći da steknu pravu sliku o njegovim stvarnim motivima. Time bi se značajno pomoglo sudu u proceni same kvalifikacije dela. Moja je ocena da se ne radi o terorizmu, već o ubistvu, i to iz pobuda koje će Gutović verovatno tokom daljeg postupka detaljnije razjasniti", napominje Uzelac.

Inače, izjave koje je Gutović dao u istrazi, a saslušan je samo jedanput, u dobroj su meri, smatra Uzelac, međusobno kontradiktorne.

"Gutović se nikada aktivno nije bavio politikom ili pripadao nekoj stranci, niti je istraga ukazala na bilo kakvu njegovu vezu sa SPO ili Otporom. Navod u zvaničnom izveštaju da je bio simpatizer SPO stoji u spisima, ali isto tako u njima stoji i da je bio simpatizer SPS i SRS. Jasna je kolizija u takvom njegovom iskazu, i bilo je za očekivati da istraga te protivurečnosti otkloni. Međutim, ona je naprasno završena. Stoga ću se založiti se da se istraga nadopuni nakon što se podnese optužnica", najavio je advokat Dušan Uzelac.

M. S


vesti po rubrikama

^hronika

18:07h Saslušani akteri pljačke zlatare "Majdanpek" u Aranđelovcu
18:26h Branilac Milivoja Gutovića tvrdi: Ubistvo iz pobuda a ne terorizam
18:49h

Jagodina: Ukinuta presuda za ubistvo iz nehata

19:15h Na gradilištu u Podgorici bomba iz Drugog svetskog rata
19:22h Leskovac: Policija na tragu piromanu
   


     


FastCounter by LinkExchange