[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 14. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


13. Jul 2000 17:55 (GMT+01:00)

Komisija za imovinske zahteve raseljenih i izbeglica podseća

Zaštitite svoju imovinu

U Srbiji živi preko 470.000 lica rođenih u BiH i svi oni, ako su imali tamo nepokretnu imovinu, imaju šanse da je zaštite ili vrate

BEOGRAD - Svi građani Srbije koji su rođeni u Bosni i Hercegovini, gde im je ostala imovina i nepokretnosti, trebalo bi da regulišu status vlasništva, bez obzira kada su se i zbog čega iselili iz te bivše jugoslovenske republike.

Adresa za zahteve
U Beogradu kancelarija Komisije za imovinske zahteve nalazi se u Nemanjinoj ulici broj 34, a telefoni za informacije su 3618985 i 3618978.
U Novom Sadu 2120922,
Požegi 811687
Nišu 547220,
Šapcu 347101,
Subotici 27131

Odnosno, bez obzira da li su kolonizovani u Srbiju, ili su se jednostavno iselili pre više godina ili decenija. Drugim rečima, do svoje imovine u BIH mogu doći svi oni koji su se iselili i pre 92. godine. Prema popisu iz 96. samo u Srbiji živi oko 470.000 lica, starijih od 18 godina, a rođenih u BIH, koji tamo imaju neku imovinu, do koje nisu mogli doći. Ukoliko oni, međutim, ne budu tražili da im se imovina vrati, može se dogoditi da im bude zakonski oduzeta, izjavio je Vladimir Cucić, šef beogradske Kancelarije za imovinske zahteve.

Prema podacima kojima raspolaže ta Kancelarija, samo u Novom Beogradu živi oko 100.000 lica rođenih u Bosni, koji bi mogli da dođu do svoje imovine. Preporučuje se da oni što pre podnesu zahteve za povratak, s obzirom da je mandat Komisije za vraćanje ograničen, i prema sadašnjem rokovniku ističe u decembru ove godine. Komisija za imovinu je, inače, nadležne da vodi ceo postupak pred lokalnim vlastima i da umesto vlasnika dolazi do neophodne dokumentacije, podnosi zahteve u sarajevskom središtu Komisije, i da ako je potrebno, pomaže oko iseljavanja drugih lica iz zauzetih stanova i kuća.

Od prošlog meseca, izbegla i raseljena lica iz BIH imaju pravo da svoje zahteve za povratak imovine u BIH prenesu na koju žele kancelariju, pa i ako su zahtev predali nekoj u BIH, Crnoj Gori ili inostranstvu. Iz beogradske Kancelarije apeluju da se vlasnici imovine jave, kako im se ne bi dogodilo da ostanu bez imanja, kao što se to dogodilo mnogim nosiocima stanarskog prava, koji su propustili rokove i u BIH i u RS, sada uzalud obijaju pragove advokata, tražeći svoja, izgubljena prava.

Do sada je doneto preko 100.000 odluka o vraćanju imovine vlasnicima iz BIH.

M. D.


vesti po rubrikama

^društvo

16:12h Todorović i aktivisti Otpora o smeni sudija: Pravda je ovde sasvim okrnjena
16:29h Među 18 bivših sudija čelni ljudi Društva sudija Srbije
17:16h Dr Nikola Mitrović o materijalnom stanju zdravstvene službe u Srbiji
17:55h

U Srbiji živi preko 470.000 lica rođenih u BiH

19:00h "Mišićevi dani" u Mionici
     


     


FastCounter by LinkExchange