[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 13. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


12. Jul 2000 17:25 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Otac Sava Janjić

(Svedok)

Početak - rođen je 1965. u Dubrovniku. Potiče iz mešovitog braka.

Detinjstvo - još kao dete porodica mu se preselila u Trebinje, odrastao je u mirnom i zelenom okruženju.

Nacionalnost - Srbin. "Izgleda da gde god ima Srba, tu ima i problema. Kad nas uopšte ne bude bilo, valjda će sve biti u redu... Srpski narod mora biti mudar. Umesto zuba, trebalo bi više da pokazujemo pamet", navodi otac Sava.

Verska opredeljenost - pravoslavna. "Trudim se da ne verujem da jedan episkop i pravoslavni hrišćanin svesno može da podržava politiku Slobodana Miloševića, pre bih rekao da je reč o zabludi i nedostatku rasuđivanja. Postupci Njegove svetosti, naročito njegovog "svemoćnog" savetnika episkopa bačkog Irineja Bulovića koji ga redovno dovodi pred Miloševića, sablažnjavaju naš narod. Nažalost, pojedini episkopi ovih poslednjih godina nisu prepoznali vreme u kome živimo i dopustili su da jedan bezbožni režim instrumentalizuje Crkvu za svoje političke ciljeve. Istorija će naći za svakoga odgovarajuće mesto. Ne usuđujem se da razmišljam o odgovornosti pred Bogom koju nose oni koji su dozvolili da vuci raspude Hristovo stado", upozorava ovaj monah.

Obrazovanje - osnovnu i srednju školu završio je u Trebinju. Studirao je engleski jezik.

Karijera - u manastir Crna Reka došao je 1989. kad je njegov iguman bio sadašnji episkop raško-prizrenski Artemije. U ovom manastiru proveo je nekoliko godina. Kad je bratstvo odlučilo da ide na Kosovo, u manastir Dečane, pošao je i on. Namera im je bila, videlo se "iz aviona", da povrate duhovni ugled zadužbini kralja Stefana Dečanskog (manastir je izgrađen između 1327. i 1335. a posvećen je Vaznesenju Gospodnjem).

Po poslušanju, 1994. otac Sava bavi se kompjuterima. Uspeo je da Crkvu približi novoj tehnici maksimalno, toliko je ovladao Internetom da ga strani novinari nazivaju "cubermonk". Zahvaljujući njemu tokom čitave NATO agresije i kosovske krize svet je imao informacije koje se nisu mogle naći na drugom mestu.

U međuvremenu, postao je sekretar vladike Artemija. Zajedno s njim i Momčilom Trajkovićem putovao je svetom pokušavajući svetskim moćnicima da objasni "kosovsku pravdu i beogradsku krivdu". Činjenica da je bio i ostao na svetoj zemlji Lazarevoj učinila ga je svedokom mnogih događaja. "I pre početka 1998. bilo je jasno da je cela Drenica naoružana, da je Metohija, naročito zaleđe Dečana i Peći, pod oružjem... Najveća greška Miloševića jeste što je protiv albanskih separatista i terorizma primenio silu kojom je trebalo da uništi teroristički pokret i obeshrabri albanski narod da ne podigne ustanak", nabraja. Tvrdi: "Dok su u Dečanima tenkovi razarali stari deo grada, u Peći se pilo po kafićima". Posle svega, konstatuje: "Zapad se ponašao kao slon u staklarskoj radnji. Nastao je haos. Sad Evropa optužuje Ameriku, Amerika Evropu, Unmik krivi Kfor, Kfor Miloševića, Milošević ceo svet... Stradaju kosovskometohijski Srbi koji su 10 godina manipulisani, ponižavani, dovođeni na mitinge, kao stoka tovareni u vagone, pljuvani po Beogradu jer su došli da brane režim, poniženi i ostavljeni od onih kojima su verovali, sad ostali na milosti Božjoj". Član je SNV Kosova i Metohije.

Stranački angažman - "SPC u pogledu političkog stava nije jedinstvena i ne može se govoriti o stavu Crkve, već o stavovima pojedinih episkopa. Sveti arhijerejski sabor je na zasedanju podneo zahtev za smenu Slobodana Miloševića i formiranje vlade nacionalnog spasa. Ali, jedna grupa episkopa "minira" ovu odluku i zbunjuje narod svojim postupcima i rečima. Do sada su više puta donošene odluke o distanciranju prema režimu. Posle toga pojedini episkopi odlaze Miloševiću na noge i poništavaju značaj tih odluka", kaže ovaj protosinđel koji je prvi javno zatražio od patrijarha Pavla i episkopa bačkog Irineja da se izvinu srpskom narodu zbog, kako veli, "podrške Miloševiću".

Zanimljivosti - spreman da stvari nazove njihovim imenom, nije omiljen baš u svim krugovima.

ZORICA VULIĆ

ISPRAVKA:
U portretu g. Velibora Vasovića nenamerno su se potkrale greške. Rođen je 1939, a ne 1934. Gimnaziju je završio u Beogradu, a ne Požarevcu, jer je u Partizan došao kao trinaestogodišnjak. Izvinjavamo se g. Vasoviću i čitaocima.


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

Podrška predlogu SPOT o ujedinjenju Srba na Kosovu

15:20h

SAD žele da G8 osudi Miloševićeve poteze

15:25h

Robertson ne veruje u sukob dve republike

15:30h

Ćosja: Lokalna samouprava za Srbe jeste kantonizacija

15:45h

Gradonačelnik Niša tužio "Večernje novosti"

15:50h

"Komersant": Crna Gora izbegla intervenciju Beograda

16:05h

Šef misije Oebsa: Srbi odabrali samoizolaciju

16:10h

Batić: Crnogorski stav ne mora da bude konačan

16:15h

Sastanak srpske opozicije sa DPS i NS otvoren za javnost

16:30h

Perišić: Narod obezvređen, Crna Gora oterana

16:40h

"Glas" pita političare: Da li je vruće?

17:00h

Glas istražuje Da li SRJ može u pokretu zemalja u razvoju da ponovo zauzme mesto nekadašnje SFRJ

17:20h

Drugi pišu "Christian Science Monitor": Crnogorski separatizam može da bude Miloševićev politički saveznik

17:25h

Ko je ovaj čovek: Otac Sava Janjić

17:45h

"Glas","Blic","Danas" i "Beta" izbačeni iz Skupštine Srbije

18:20h

Odlukom odbornika SO Mionica: "Vojvoda Mišić" za Pavkovića i Minića

23:45h

Predsednik SRJ čestitao Dan ustanka

23:58h

Vukšiću oduzet čin

     


     


FastCounter by LinkExchange