[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 10. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


09. Jul 2000 17:58 (GMT+01:00)

Okrugli sto o jugoslovenskoj privredi

Da ne bude kasno

BEČ (Beta) - Okrugli sto na temu "Mogućnosti obnove Jugoslavije uprkos političkom embargu" na kojem je učestvovalo oko 100 finansijskih eksperata i ekonomista iz SRJ i Austrije održan je pre tri dana u Beču.

Zamenik generalnog direktora "Rajfajzen banke" Herbert Stepić je osudio sankcije protiv SRJ, rekavši da je embargo pogrešno sredstvo jer ne menja ništa već samo kažnjava narod i pomaže učvršćivanju režima. On je istakao da bez rešenja krize u SRJ nema mirnog i stabilnog Balkana.

Referate o ekonomskoj i finansijskoj situaciji u SRJ podneli su profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Juri Bajec, direktor finansijske savetodavne firme "Dilojt end Tuš"Mila Korugić-Milošević, pomoćnik generalnog direktora Narodne banke Jugoslavije Ninoslava Žugić, Anica Vragolov iz Saveznog ministarstva za finansije, kao i zamenik generalnog direktora banke "Sosiete ženeral" i član grupe "G-17" Dragiša Lekić.

Bajec je u svom izlaganju na temu "Makroekonomska situacija u Srbiji i Crnoj Gori" ukazao da pod sankcijama nije moguć razvoj jedne zemlje, te dodao da ni bez unutrašnjih ekonomskih reformi nema napretka privrede.

Mila Korugić-Milošević iz firme "Delojt end Tuš" ukazala je da je za poboljšanje privredne situacije u SRJ neophodno otvaranje tržišta za strane banke, kapital i eksperte.

Predstavnik "G-17", Lekić naveo je problem sive ekonomije, koja za vreme sankcija predstavlja najveći deo poslovanja. On je, osvrnuvši se na "Belu listu" Evropske unije, naglasio da se banka "Sosiete ženeral" nalazi na tom spisku kako bi mogla da se bavi legalnim aktivnostima u poslovnom svetu.

Šef sekcije za jugoistočnu Evropu u Privrednoj komori Austrije Bruno Frajtag istakao je da su ovakvi skupovi bitni za pripremanje "terena" za vreme posle promena u SRJ naglašavajući da je potencijal za ekonomsku saradnju sa SRJ ogroman, te da se ne sme ostati po strani i čekati na bolja vremena, jer će tada biti kasno, pošto će firme iz drugih zemalja uspostaviti potrebne kontakte.


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:48h Šećera sve manje u radnjama, uvoz neizvestan zbog visokih cena
17:12h Kruševački "Rubin" investira u podizanje vinograda
17:26h Žetva u Semberiji počela deset dana ranije nego obično
17:58h Okrugli sto o jugoslovenskoj privredi u Beču
18:17h Tek polovina srpskih preduzeća počela privatizaciju
     


     


FastCounter by LinkExchange