[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 5. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


04. Jul 2000 17:10 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Hašim Tači

(Zmija na slobodi)

Početak - rođen je 24. aprila 1968. u selu Broćna (mesto Srbica što, kažu upućeni, ne može prežaliti), u centru Drenice. Otac Hadžija radio je kao crnac da mnogobrojnoj porodici obezbedi hleba. Zbog čestih bežanja sa časova i tvrdoglavosti "dozlaboga", plašio se za sudbinu sina Hašima.

Detinjstvo - stalno je nekud jurcao, tukao se sa drugom decom. Ipak, voleo je da čita bajke, posebno su mu se sviđale one američke, gde "svetski žandar, broj 1" pomaže malim i siromašnim da postanu veliki i bogati.

Nacionalnost - Albanac.

Verska opredeljenost - nije poznata.

Obrazovanje - osnovnu i srednju školu završio je u Kosovskoj Mitrovici. Studirao istoriju na Prištinskom univerzitetu, i kako sam tvrdi, zbog srpskih vlasti nije uspeo da se obrazuje do kraja. Zato je, veli, pošao u Beč na poslediplomske studije. Opet mu se nije dalo, počeo je rat u kome se lično i te kako angažovao.

Karijera - ako je verovati Bećiru Osmaniju, članu pijačne uprave Kosovske Mitrovice, Tači je bio sitni kradljivac robe s tezgi, i od kupaca. "Znamo ko je on. Znamo šta je radio i kakav je bio u školi. Čitava gradska pijaca imala je problema s Tačijem, jer je krao robu sa tezgi, ali i od kupaca. Nosio je gajbe, tukao se po kafanama u Mitrovici. A ni obrazovanje mu nije neko", ustvrdio je ovaj Tačijev sunarodnik.

Često je putovao u Albaniju i Švajcarsku. Potom je odlučio da se ratnički obrazuje u dreničkom odredu UČK, zbog čega je sebi dao ime "zmija". Ubrzo je na terenu primenio ono što je u odredu vežbao - s dreničkom terorističkom grupom u kojoj su bili i Rafet Rama, Jakup Nuri, Sami Ljuštasku i Ilijaz Kadriju, 25. maja 1993. napao je policijsku patrolu MUP Srbije u Glogovcu. Dva policajca su ubijena, pet ih je ranjeno. Zbog ovog, ali i drugih terorističkih dela, Okružni sud ga je osudio na 10 godina, potom raspisao poternicu za njim. Tako se"zmija na dve noge" dugo krila u dreničkim šumama, da bi je, kad su počeli pregovori u Rambujeu, Ričard Holbruk, Medlin Olbrajt i Džems Rubin, vratili među ljude, dodeljujući joj vodeću ulogu u albanskom timu.

Šta je radio u i sa OVK, znamo svi, ali on kaže: "Nisam učestvovao u borbenim akcijama, ali nisam bio daleko od njih. Više sam se bavio političkim pitanjima i postao vođa političke direkcije". Posle rata mentori su mu omogućili da se slika po svetskim centrima moći, koji su u očima zdravog dela sveta devalvirali posle Tačijevih poseta. Napravio je i stranku Partija za demokratski progres Kosova, postao je kobajagi premijer, kobajagi vlade, ušao je u Privremeno administrativno veće i lepo sarađivao s gazdom kojeg mu je postavio svet, Bernarom Kušnerom.

Traži nezavisno Kosovo, ali ponekad "pristaje" i na prelazni status. Analitičari kažu da je to usled nedostatka političkog iskustva, ali i zbog želje da mu neko ne prilepi titulu radikalnog političara.

Stranački angažman - "Rugova ima svoje mesto u kosovskom društvu, ali činjenica da je tvrdoglavo ostao dosledan miroljubivoj politici, iako je svet došao na Kosovo da ratuje, sigurno se neće lako zaboraviti... Adem Demaći je bio i ostaće poštovana ličnost na Kosovu i simbol otpora", navodi Tači, kojem je posle rata savetovano da bude mekši. Demokratiju poznaje u varijanti: "Govorim to što mislim, ne politiziram. Stvari su takve kakve jesu, ili ih bar ja tako vidim".

Zanimljivosti - međunarodna policija na Kosovu, u okviru UN, počela je istragu o delovanju vodećih ljudi OVK zbog zločina počinjenih u ovoj srpskoj pokrajini, a on je jedan od glavnih osumnjičenih. Skopski mediji objavili su da je umešan u krađu humanitarnih paketa namenjenih stanovništvu Kosova, a koje, prema pisanju makedonske štampe, prodaje u Albaniji. Mir mu nije doneo ni privatni spokoj, što je pokazao upad policije u sastavu Kfora u stan njegovog brata Ganija (pronađeno je milion maraka u kešu). Svetski policajci su tad izjavili: "Nije zabranjeno imati i držati toliko novca, ali je, ipak, malo neuobičajeno). Lovu su, naravno, oduzeli, Kušner se izvinio Tačiju, ali to nije zaustavilo priče da je to novac od droge.

Uz Tačijevo ime vezuju se silna ubistva, ali ne samo Srba, već i terorista i lojalnih Albanaca. Čak je i Bujar Bukoši, takozvani premijer Republike Kosovo, tvrdio da je Tači pripremao atentat na njega. "Leševi nisu nikad bili problem za Tačija".

Trenutni vođa Albanaca s Kosova kojeg se, tvrde svedoci, svi plaše, i koji stvara utisak da o svemu sve zna, ima jednu porodicu u Švajcarskoj. Drugu je, prema tvrdnjama upućenih, nedavno oformio u Tirani (koliko je tu žena i dece, nije nam poznato)

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:10h Ekskluzivno "Glas" pita generalnog sekretara UN Kofija Anana: Kosovo neće biti etnički čisto
15:20h Maknamara: Međunarodna zajednica toleriše nasilje prema Srbima na Kosovu
15:30h Kfor saradnjom uslovljava pratnju srpskih konvoja
15:35h "Glas" istražuje Zbog čega je Tači napustio PAVK?
15:45h Otpor nastavlja akcije u Požarevcu
15:50h Prof. Stojanović o predlogu da opozicija ima predstavnika u UN
16:00h Reformisti Vojvodine tvrde: Koči DSS
16:15h Čović: Ustav SRJ dozvoljava manipulaciju
16:25h Kovačević: SPO ne popušta pod pritiscima
16:30h Bolest tranzicije, ili nešto drugo: Korupcija nagriza Balkan
17:10h Ko je ovaj čovek: Hašim Tači
17:25h Leksikon: Ombudsman
18:00h Bor: Raspored časova za načelnika SUP-a
18:15h Sastanak predstavnika opozicije i Otpora u Leskovcu
18:20h "Glas" saznaje: Vladika Filaret zamenik ministra
22:30h Poziv iz SAD
22:38h GŠ VJ oštro kritikovao predsednika Crne Gore
     


     


FastCounter by LinkExchange