[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 2. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Jul 2000 17:54 (GMT+01:00)

Andrej Končalovski, slavni ruski reditelj, gost Beograda

Filmovi sa Marsa

Decenija slobode nije donela remek dela

Slavni ruski reditelj Andrej Končalovski, scenarista "Andreja Rubljova", autor koji je u "sovjetskoj fazi" potpisao prekretničke filmove poput "Prvog učitelja" ili "Sibirijade", a u američoj "Pomahnitali voz", "Tango i Keš" ("pravio sam ga za nepismene")... gost je "Ceptera", kuće koja je upravo objavila njegovu memoarsku knjigu "Niske istine".

- Nisam pisao veliku literaturu, već sam pravio neku vrstu sosa za špagete u koji stavite sve što imate u kući i ispadne dobro. Želeo sam da zabeležim sve te porodične uspomene dok skeloroza ne počne da uzima maha - kaže uvek ironični Končalovski (uzeo majčino prezime pred odlazak u Ameriku), potomak plemićke porodice, u čije su stablo upisani i Romanovi, slavni nacionalni umetnici Vasilije Surikov i Petar Končalovski, rođaci Puškin i Gogolj, otac Sergej Mihalkov, tvorac sovjetske himne i brat Nikita Mihalkov, čuveni reditelj i glumac.

Publika na književnoj večeri, ali i novinari insisirali su da prokomentariše NATO bombardovanje na Jugoslaviju. Končalvoski je sve objanio kroz prizmu "kultura određuje politiku".

- Mi smo sa iste strane gvozdene zavese formirane pre 1500 a možda i 2500 godina (podelom na grčku i rimsku filozofiju, latinsku i istočnu crkvu, dionzijsko i apolonijsko), sa one strane na kojoj su muslimani i pravoslavni (na drugoj su protestanti i katolici).

Vi Jugosloveni imate sreće, imate blagu klimu. To mnogo znači, sredozemlje, vino, ljubav prema međuljudskim odnosima. Blaži vam je karakter od Rusa, koji stalno viču i stalno su promukli. Naše zajednice imaju jake emocije, jače od racija. To je snaga. Umiremo sa pesmom. Živimo na pragu 21. veka u vremenu u kome su ratovi počeli sa slobodom. Dok je nije bilo bio je Tito, bila je diktatura.

Mnogo bolja od sovjetske. Tito je spasao Jugoslaviju od staljinizma. Bio je velika ličnost. Posle njega sve se ruši. Svako vuče iza svoje ograde. Da li je dobro, loše, ko zna. Rat je užasan. Ne znam da li se mogao izbeći. Evropa se umešala, jer je sa druge strane gvozdene zavese. Ne znam šta uraditi da se to više ne događa. Najteže je uzroke pronaći u sebi, ali to je znak zrelosti.

Končalvoksi je najavio i treću knjigu memoara (druga "Uzvišene obmane" uskoro izlazi na srpskom) pod nazivom "Duša i novac" i rekao da decenija slobode u Rusiji nije donela ni jedno remek delo. Danas je Rusija otvorena zemlja, a njene filmove niko ne primećuje. Sovjetski filmovi su bili interesntniji, jer se imao utisak da dolaze sa Marsa: KGB, Kremlj, Sibir, ljudi pate, mrznu se, svi su iza toga očekivali neki šipak, neku aluziju. Danas gledalac svuda u svetu nema strpljenja da sačeka kraj filma. Više su ne ide u bioskop kao u crkvu, radi neke vrste kontemplacije. Reditelje ne biste ni razlikovali da nije špice.

V. Miliovojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:26h Na Prvom festivalu glumca u Nikšiću
16:27h Još jedan Hari Poter
16:33h U nedelju prva pozorišna predstava na Belefu: Zrno sećanja
16:45h Kraljica na devetom mostu
16:50h "Korešpodencija" za kraj
17:54h Andrej Končalovski, slavni ruski reditelj: Filmovi sa Marsa
22:38h Preminuo glumac Volter Matau
     


     


FastCounter by LinkExchange