[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak ,30. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


29. Jun 2000 17:52 (GMT+01:00)

Pred parlamentarnom istražnom komisijom počelo saslušanje bivšeg nemačkog kancelara

Kol negira korupciju

Dugogodišnji šef CDU ostao pri svim ranije iznetim tvrdnjama

Bivši nemački kancelar i dugogodišnji predsednik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Helmut Kol saslušan je u četvrtak pred parlamentarnom komisijom koja istražuje aferu tajnih partijskih fondova, insistirajući da ni on, ni CDU nikada nisu primali mito.

U svom prvom svedočenju od otkrivanja sedam meseci duge afere, borbeno raspoloženi Kol je odlučno odbacio optužbe za korupciju, ocenivši da je žrtva medijskog lova na veštice. "Ne znam ni za jedan slučaj podmićivanja. Toga nije bilo", rekao je on u 75-minutnom izlaganju. "Ovo je pokušaj bez presedana da mi se nanese ljaga, da budem proglašen kriminalcem i da se 16 dobrih i uspešnih godina predstavi u lošem svetlu."

"Optužba da me je neko mogao da kupi je apsurdna. Nikad u životu nisam bio na prodaju", rekao je bivši kancelar.

Dokumenti na 15 metara
Dosijei koji se odnose na samo jednu, mada verovatno najkontroverzniju prodaju obavljenu uz blagoslov Kolove vlade - rafinerije "Leuna" francuskoj kompaniji "Elf akiten" - naređani jedan na drugog dostigli bi visinu od 15 metara, slikovito je specijalni istražitelj Burkhard Hirš predstavio nesvakidašnje razmere istrage.

Kol je ipak, pred komisijom ponovio ranije dato priznanje da je u obliku neprijavljenih, i samim tim nelegalnih donacija u ime stranke tokom devedesetih godina primio oko dva miliona maraka. "Za to snosim odgovornost", rekao je Kol, i dalje odbijajući da imenuje darodavca.

Posle Kolovog izlaganja prešlo se na postavljanje pitanja, koje je potrajalo nekoliko sati.

Ionako veliki pritisak kome je Kol izložen dodatno je povećan prekjučerašnjim objavljivanjem izveštaja da su posle poraza na parlamentarnim izborima 1998. godine, u pažljivo planiranoj operaciji, masovno uništavani dokumenti vlade koji bi mogli da ukažu na finansijske mahinacije CDU.

Kako je saopštio specijalni istražitelj Burkhard Hirš, koga je na tu dužnost postavila vlada socijaldemokratskog kancelara Gerharda Šredera, uništene su dve trećine fajlova čuvanih u dokumentaciji - tri gigabajta kompjuterske memorije, ili oko 1,2 miliona stranica štampanog teksta.

"Za to nije bio dovoljan jedan pritisak na dugme. Reč je o masovnom uništavanju podataka i manipulaciji dokumentima koja je sprovedena bez ikakvog pravnog pokrića", rekao je Hirš, bivši poslanik Partije slobodnih demokrata (liberali - FDP), stranke koja je sa Kolovom CDU 16 godina činila nemačku vladajuću koaliciju.

Hirš je precizirao da je uništavanje dokumentacije trajalo tri sedmice - od izbornog poraza do preuzimanja dužnosti od strane Šrederove vlade. "Uklanjanjem dokumenata je, kako se ispostavlja, upravljano iz jednog centra unutar vlade", rekao je on.

Kolovi saradnici tvrde da su dokumenti uništeni greškom, i to od strane niže rangiranih zvaničnika vladine administracije.

Tragovi dosijea koji su pronađeni na kompjuterskim hard-diskovima sugerišu da su tri izbrisana odeljka uključivala podatke o transakcijama Kolove vlade koje su bile predmet istrage o nelegalnim donacijama usmerenim u partijske fondove, te obezbeđivanju nezakonitih povlastica pojedinim kompanijama. Dobar deo štampanih dokumenata o ovim transakcijama - prodaji tenkova Saudijskoj Arabiji, istočnonemačke rafinerije "Leuna" francuskoj naftnoj kompaniji "Elf akiten", helikoptera Kanadi i aviona Tajlandu, kao i 2,3 milijarde maraka vrednoj prodaji stanova nemačke železnice jednom od najvećih partijskih donatora - takođe je nestao.

V. M.


vesti po rubrikama

^svet

16:48h Okončana sedmomesečna drama u čijem je centru bio šestogodišnji dečak
17:52h Počelo saslušanje bivšeg nemačkog kancelara: Kol negira korupciju
18:11h Libijski lider Gadafi uložio 25 miliona dolara u "Korušku banku"
18:26h Oprečne informacije o ruskim gubicima na Kavkazu
18:48h Izrečena kazna još jednom članu japanske sekte "Sudnjeg dana"
   


     


FastCounter by LinkExchange