[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak ,30. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


29. Jun 2000 17:32 (GMT+01:00)

Grcima su potrebni antički junaci da bi se spremili za 2004.

Nema problema, počinje panika

Zašto su Grci tako hladnokrvni mada daleko zaostaju za ispunjenjem plana za Olimpijadu 2004. godine

Grčkoj će biti potrebni mitološki junaci nalik onima iz antičkog doba da bi blagovremeno obavili pripreme za Letnje olimpijske igre koje će 2004. godine biti održane u Atini. Oni su kako u privatnom tako i u javnom životu skloni da sve stvari ostave za poslednji čas, kada ih, istina, obavljaju sa darom za improvizaciju i kreativnost.

"Ovde se planovi u načelu odvijaju u tri faze", kaže jedan evropski diplomata sa službom u ovoj zemlji:"Prva - nema problema, sve je pod kontrolom, u drugoj nastupa panika, a u trećoj čuje se uzdah olakšanja: uh, uspeli smo u poslednjem trenutku".

Što se tiče Olimpijskih igara, Grčka je trenutno usred faze dva, a Huan Samaran, predsednik MOK-a, zaplašen opuštenošću kojom Atina dočekuje Igre, napisao je pismo upozorenja grčkoj vladi. U njemu je zapretio da će premestiti igre u drugi grad, jer za dvadeset godina na čelu MOK-a nije doživeo da pripreme ukazuju na toliko nedostataka.

Sada Atina ima vremena do sredine avgusta da nadoknadi barem najveće propuste, kada će MOK ponovo prekontrolisati stanje priprema. Zato je prošle nedelje otpušten šef organizacije, što je ministar kulture propratio komentarom: "Sada će započeti konkretan i efikasan rad".

U međuvremenu su i Grci uvideli da se tako krupan projekt kao što je olimpijada ne može organizovati natenane i opušteno. "Za takav projekt potrebno je deset godina, a mi imamo samo četiri", kaže jedan upućeni Grk, dodajući da se "najviše brine da će sve u poslednjem trenutku biti gotovo, ali da neće biti vremena da se isproba da li uopšte funkcioniše". Strancima se uvek govori da će Igre u Atini biti - bez problema - najbolje svih vremena. Ali, kada razgovaraju među sobom, pomirili su se da će one verovatno biti najveća katastrofa u istoriji olimpizma.

Atina kasni sa izvođenjem radova, iako je prilikom dodele organizacije igara 1997. godine već postojalo više od dve trećine svih objekata. Ali, nedostajali su ne baš beznačajni elementi kao što je Olimpijsko selo i veslačke staze. Ali, oni ne samo da nisu izgrađeni, nego još ne postoje ni projekti. Novi aerodrom je istina završen pre vremena, ali zato ne postoji prilazni put. Takođe nedostaje na hiljade hotelskih soba. Tako je ovih dana održan Međunarodni sajam moreplovstva Posejdonijas, koji je privukao 20.000 posetilaca u Pirej. Veliki broj bio je prinuđen da se snalazi za smeštaj u unutrašnjosti, a tokom igara očekuje se oko 400.000 gledalaca dnevno!

Ali, ima vremena. Taj ležerni odnos Grka prema vremenu najbolje dokumentuje sledeća anegdota kada je jedan pilot na letu iz Njujorka zapitao koliko je sati. Kontrolor sa tornja mu je odgovorio: "Zavisi. Ako ste "Sviser", onda je četrnaest i dvadeset i dva, ako ste "Er Frans" - pola tri, a ako ste "Olimpik ervejz" onda je utorak".

MOK ipak ne mora da se brine - novi šef organizacije je svojim saradnicima zabranio odlazak na godišnji odmor sve do početka Igara. U leto 2004. sve će biti gotovo, a Igre će moći da počnu. Verovatno u petak, ali najkasnije u subotu.

MVP


vesti po rubrikama

^reportaža

16:05h U selima pljevaljske opštine užički građevinari grade nove puteve
16:44h Troipogodišnji Blagoje Pirović, pao u deset metara dubok bunar i preživeo
17:32h Grcima su potrebni antički junaci da bi se spremili za 2004.
18:07h Tek što je prošao zimski san, životinje je sustigla omorina leta
     


     


FastCounter by LinkExchange