[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak ,30. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


29. Jun 2000 18:06 (GMT+01:00)

Dušan Kešelj, student informatike na Prirodno - matematičkom fakultetu u Novom Sadu

Kako uhvatiti tutanj odavde

"Specijalac" za matematiku i kompjutere, Dušan bi voleo da ostane u zemlji, uz rođake i prijatelje, ali misli da je to nemoguće

BEOGRAD - Dušan Kešelj, student prve godine informatike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, ovih dana bez ispitne groznice, još jednom proverava uvežbane "majstorije" na računaru. Više mu je stalo da uđe u sve tajne informatike nego da osvoji najviše ocene za indeks. One će doći kao posledica nekoliko godina ozbiljnog rada i programiranja.

Dušan je sa odličnim uspehom završio gimnaziju za talente "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu. Program ovog eksperimentalnog odeljenja se razlikuje od onog po kome rade klasična prirodno - matematička odeljenja. U javnosti, đaci koji pohađaju eksperimentalnu nastavu poznati su pod nazivom "specijalci". Nastava obuhvata osam časova matematike nedeljno, a informatički program je obimniji. Predavanja održava više profesora sa fakulteta, doktori, magistri i asistenti. "Specijalci" su osvajači brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima i na olimpijadama.

Na testu inteligencije, rađenom u prvoj godini gimnazije, učenici iz odeljenja koje je pohađao Dušan, osvojili su srednju ocenu 4,68, a isti razred društvenog smera 3,29.

- Programiranjem sam počeo da se bavim već od prvog razreda gimnazije. Uživam u tome i smatram da čovek, ukoliko hoće da mu to bude životno opredeljenje, mora dosta da radi pa i u slobodnom vremenu, pošto programi na fakultetima ne prate najsavremenije tokove u toj oblasti. Programski jezik, (modula 2.) koji se na fakultetima koristi je zastareo pa uz pomoć literature, pokušavam da savladam onaj koji se koristi u svetu ( delfi) - kaže Dušan.

Bar polovina Dušanovih prijatelja kao i on, planira da završi još neku od postojećih specijalizacija, a nakon toga, bilo bi, kako kažu, normalno da se zaposle i "oduže dug domovini za školovanje". Međutim, čak i ako se u retkim privatnim firmama može iskoristiti znanje koje je stečeno višegodišnjim danonoćnim radom, od plate se teško može živeti, smatra Dušan.

- Rad u privatnim firmama dobrim programerima obično je odskočna daska za odlazak u svet jer pored toga što je ovde neisplativo baviti se ovim poslom, postoji i drugi problem, a to je piraterija. Programi se kopiraju kao da su novokomponovani hitovi i preprodaju bud - zašto. U svetu su oni zaštićeni kao intelektualna svojina i pristojno plaćeni. Voleo bih da ostanem u zemlji jer su mi tu prijatelji i rođaci, ali je u ovim uslovima nemoguće. Većina sadašnjih studenata razmišlja kako da "uhvati tutanj odavde" - rezignirano ističe Dušan koji je nekoliko puta konkurisao za stipendiju, ali je nije dobio jer za to je, kaže, potrebna drugačija knjižica.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^intervju

17:04h Snežana Petrović, glumica, laureat Susreta "Joakim Vujić": Tašana za sva vremena

17:40h

Igor Maksimović, apsolvent koji radi i studira: Voleo bih da je ovo san

17:19h Aca Ranković, Beograđanin, 29 godina, bivši student: Hrabrost je ostati ovde
18:06h Dušan Kešelj, student informatike na PMF - u u Novom Sadu: Kako uhvatiti tutanj odavde
   


     


FastCounter by LinkExchange