[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak ,30. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


29. Jun 2000 17:09 (GMT+01:00)

Na protestu penzioneri "Nezavisnosti" poručili

Tužićemo državu

Mi smo penzije zaradili, a državi važnije ćuprije od naših života

BEOGRAD - Jedina smo zemlja na svetu u kojoj penzioneri protestuju, jer ne mogu da prežive 30 dana s polovinom penzije koja u proseku iznosi 37 maraka, rečeno je juče na protestu koji je organizovao sindikat penzionera "Nezavisnost", a prisustvovalo mu je, po kišovitom vremenu, tek oko stotinak ljudi.

Okupili su se da iskažu nezadovoljstvo zato što im država duguje tri penzije još iz 94. i 95. godine, zatim tri penzije od prošle godine (onima koji nisu želeli da umesto novca uzmu potvrde za struju, a takvih je oko 100.000), kao i zbog stalnog kašnjenja penzija, što te ljude dovodi na ivicu životne egzistencije.

- Okupili smo se zbog nevolje, ali ovo može biti i poslednje naše okupljanje, s obzirom na zakon o terorizmu. Država može komotno da oteže s isplatama koliko hoće, kao gladna godina, iako penzionerska već ima 413 dana, rečeno je na skupu, na kome su aktivisti Otpora podelili prisutnima bedževe - ordenje narodnog heroja i formulare u koje će svako moći da upiše svoje ime.

- Drugi deo isplata za april trebalo je da počne u četvrtak, ali kako sada stvari stoje, nećemo je dobiti do 5. jula, rekao je na protestu dr Milan Đurić, predsednik tog sindikata.

- Kako onda preživeti mesec, pitao je on navodeći da je država za deset proteklih godina zakinula 80 penzija i da su u protekle tri godine u januaru i junu penzioneri stalno dobijali samo po pola isplate mesečno.

- Nisu penzioneri krivi što svaki zaposleni mora da zaradi i za njih, odnosno da izdvoji preko 60 odsto plate za nečiju penziju. Penzioneri su u svom radnom veku za sebe zaradili, ali su taj novac drugi potrošili, a to i dalje rade, rečeno je na protestu, na kome su se čuli povici upereni protiv lažnih obećanja vlasti i uzimanja dnevnica solidarnosti za obnovu, jer je državi očigledno, kažu, važnija neka nova ćuprija, nego život ljudi.

Odlučili su da tuže državu za novac koji im duguje, pa su u sindikatu pripremili formulare koje svako od penzionera može da popuni, a na osnovu podataka o visini zakinute sume, koje mogu dobiti u Zavodu za socijalno i penzijsko osiguranje.

Zbog tropskih vrućina, preko leta neće biti novih okupljanja najstarijih sugrađana, rečeno je na protestu u četvrtak.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:41h

U NBJ razmatrane varijante isplate stare štednje u devizama

17:09h Na protestu penzioneri "Nezavisnosti" poručili: Tužićemo državu
   


     


FastCounter by LinkExchange