[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak ,30. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


29. Jun 2000 17:21 (GMT+01:00)

Posle prvog upisnog roka u beogradskim srednjim školama ostalo 5. 965 slobodnih mesta

U petak još jedna šansa

Na prijemnima nije prošlo 30 odsto učenika. Bolje znanje iz srpskog nego iz matematike

BEOGRAD - Planirano je da ove godine u Srbiji bude upisano 94. 505, tokom prvog upisnog roka prijavljeno je 87. 214 kandidata, a upisano je 64. 902 buduća srednjoškolca. U srednjim školama na teritoriji Republike ostalo je još 29. 676 slobodnih mesta - rekla je na konferenciji za novinare u četvrtak pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i predsednik Republičke upisne komisije Milica Litričin.

Prema rečima zamenika ministra prosvete mr Mihaila Jokića prijemni ispiti su se obavljali u optimalnim uslovima i nije bilo ni jedne primedbe na celoj teritoriji Srbije.

Mesta i u gimnazijama

Prema rečima Milice Litričin, pomoćnika ministra za srednje obrazovanje ove godine posle prvog kruga upisa ostalo je mesta i u gimnazijama.
- Mislim da je ove godine došlo do boljeg i racionalnijeg raspoređivanja nego prošle godine, kada su ispod crte bila deca i sa 96 poena. Ipak, moramo da konstatujemo da je interes za gimnazije opao, a u velikoj ekspanziji su uslužne delatnosti trećeg i četvrtog stepena - kaže Milica Litričin, navodeći da je po brojnosti ova generacija u Beogradu na primer manja za 4.000 učenika, a ovaj trend se očekuje i ubuduće.

Zadaci laki

- Zadaci iz matematike su bili laki i onaj učenik koji na kvalifikacionom ispitu nije dobio najmanje 10, 12 poena neće moći da prati nastavu u srednjoj školi. Od 17 postavljenih zadataka, samo tri su bila teža, a ostalo su bili elementarni zadaci. Nije bilo "caka" i nije se tražila ideja - rekao je zamenik ministra prosvete mr Mihailo Jokić.=

- Prijemnih ispita nije bilo na Kosovu na zahtev Jugoslovenskog komiteta, a deca će se upisivati u srednje škole na osnovu uspeha iz osnovne škole - istakao je zamenik ministra prosvete mr Mihailo Jokić.

On je rekao da su roditelji i deca u četvrtak na spiskovima istaknutim u školama mogli da pogledaju rezultate ispita, kao i da traže od nadležnih u školama da pogledaju svoje radove i da im se obrazloži broj poena koji su dobili.

- Prijemne ispite iz srpskog jezika i matematike nije položilo u proseku oko 30 odsto učenika koji su polagali kvalifikacione ispite iz ovih predmeta, s tim što su budući srednjoškolci pokazali više znanja iz srpskog nego iz matematike - rekao je Jokić.

Ove godine su neke škole podnele zahteve za povećanje broja odeljenja i njima se izašlo u susret. Za sada su odobrena dopunska odeljenja u Jedanaestoj beogradskoj gimnaziji (jedno vanredno odeljenje), Deveta beogradska gimnazija ( jedno odeljenje društveno - jezičkog smera), u Grafičkoj školi tri odeljenja i Mašinskoj školi "Beograd" dva i jedno odeljenje u Valjevu.

- Očekujemo da će nam u toku dana stići još zahteva za povećanjem broja odeljenja, a odobravaćemo ih samo u slučajevima kada su u pitanju odlični učenici, koji su na testovima dobili više od 85 poena. Za otvaranje odeljenja u trogodišnjim školama takođe neće biti problema - konstatovao je zamenik ministra Jokić.

Dat rok za ocenjivanje

- Profesorima koji još uvek nisu ocenili učenike zbog štrajka dat je rok od 24 časa, a ukoliko to ne urade mi ćemo postupiti po zakonu. U tom slučaju učenicima će se zaključivati ocene na osnovu onih koje su dobijali tokom školske godine. Predmetni nastavnik bi trebalo da predloži ocenu, a odeljensko veće zaključi. Ovo će sve biti pod nadzorom stručne komisije od tri člana, a u interesu učenika - rekao je zamenik ministra mr Jokić, i naglasio da profesorima koji nisu zaključili ocene treba da služi na čast, jer su izdali decu u poslednjem trenutku.

Prema rečima Milana Veselinovića, člana komisije, koji je kontrolisao odvijanje kvalifikacionih ispita na teritoriji Raške i Tutina i na ovom području je sve bilo regularni i bez primedbi dece i roditelja.

- Mislili smo da će biti problema zbog čujnosti radio - stanice, ali sve se odvijalo u najboljem redu. Ovaj posao je za sada uspešno završen i u sredinama sa višenacionalnim sastavom. Bez obzira što svi učenici nisu uspeli da se upišu u željenu školu, za sve će biti mesta - istakao je Veselinović.

Kako kaže predsednik Gradske upisne komisije Bane Mitrović, ove godine u Beogradu je kao i prethodnih godina najveće interesovanje bilo za ekonomske škole, medicinske, trgovačke, škole za negu lepote, dok je najmanje interesovanje za poljoprivredne, šumarske, geološke, mašinske, građevinkse škole.

Planirano je da u srednje škole na teritoriji Beograda bude upisano 20. 888 svršenih osmaka. Prijavljeno je 20. 670, a u prvom krugu je upisano 14. 894 srednjoškolca. U dvogodišnje srednje škole u junskom roku je upisano je 73 učenika, a ostalo je mesta za 65. U trogodišnje škole upisano je 4. 335, a ostalo je mesta za još 1.974 učenika, dok je u četvorogodišnje srednje škole upisano 10. 486 srednjoškolaca, a ima slobodnih mesta još za 3. 926 kandidata.

Oni učenici koji su položili ispite, a nisu uspeli da se upišu u željenu srednju školu, danas će od 7 do 13 sati imati još jednu šansu da konkurišu na preostala slobodna mesta.

L. Čolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:00h "ABC produkt" pred privrednim sudovima
16:34h U poslednjih deset godina iz Srbije odlaze studenti, stručnjaci, naučnici, umetnici, ali i novinari
16:57h

U Čačku najveća navala na trgovačko zvanje

17:21h Beograd: Posle prvog upisnog roka u srednjim školama ostalo 5. 965 slobodnih mesta
18:00h Nezavisni sindikat zemljoradnika preti blokadom mlinova i puteva
18:45h Nalog direktorima škola Nišavskog okruga: Ne primati strane pare
     


     


FastCounter by LinkExchange