[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak , 29. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


28. Jun 2000 16:09 (GMT+01:00)

Austrijanci nezadovoljni odlukom EU o stavljanju Beča pod nadzor

Hajder: Nova provokacija

Kontrolu rada vlade vršiće telo od tri ugledne ličnosti iz zemalja "petnaestorice". Austrija mora jasno staviti do znanja da se s njom ne može tako postupati, naglasio bivši lider FPO

BEČ (Beta) - Odluka 14 država članica Evropske unije da ostave na snazi bilateralne sankcije koje su uvele protiv Austrije zbog ulaska ekstremno desničarske Slobodarske stranke (FPO) u vladu izazvala je negodovanje vladajućih partija u Beču.

Pod lupom

Tročlanu komisiju EU trebalo bi uskoro da odredi Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Njen zadatak će biti biti da proceni da li je vlada u Beču "spremna da deli zajedničke evropske vrednosti, posebno pitanja koja se odnose na prava manjina, izbeglica i imigranata". Zadatak "trojke" biće da ispita i da li je došlo do "evolucije u stavovima FPO".

Bivši lider FPO Jerg Hajder, koji je ostao glavna ličnost u toj stranci, smatra da je odluka partnera u EU "nova provokacija". Naime, prema odluci EU, donetoj na inicijativu Portugalije, sankcije protiv Austrije ostaju na snazi, ali je planirano formiranje tela od tri ugledne ličnosti iz zemalja "petnaestorice", koje treba da analiziraju dosadašnji rad nove austrijske vlade, kao i njihovo ophođenje prema manjinama, a posebno poštovanje principa EU. Inicijativa Portugalije još nije dobila saglasnost svih članica EU, koje su podeljene oko ovog slučaja, tako da će biti neophodno da se obave naknadne konsultacije.

"Austrijska vlada mora jasno staviti do znanja da se sa njom ne može tako postupati. Taktičkim igrama EU želi da odgodi održavanje referenduma o sankcijama u Austriji", ocenio je Hajder. On smatra da Francuska, koja od 1. jula preuzima predsedavanje EU, želi po svaku cenu da izbegne održavanje referenduma u Austriji, kako se ne bi osramotila ukoliko dođe do dalje komplikacije odnosa.

Generalni sekretar konzervativne Narodne stranke (OVP) kancelara Volfganga Šisela, Marija Rauh-Kalt, naglasila je da je važno da će biti uspostavljen dijalog sa partnerima u EU.


vesti po rubrikama

^svet

16:09h Austrijanci nezadovoljni odlukom EU o stavljanju Beča pod nadzor
16:32h Novi gubici federalnih snaga u Čečeniji
16:49h

Mandel, nobelovac i "kum evra", za jedinstvenu svetsku valutu

17:14h Hrvatske stranke podeljene u oceni Širakovog predloga
17:43h Gornji dom ruskog parlamenta odbacio Putinov predlog reformi
18:22h Zimbabveanska opozicija razmatra ponudu vladajuće ZANU-PF
23:15h Rusija: Duma o SRJ
   


     


FastCounter by LinkExchange