[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak , 29. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


28. Jun 2000 14:35 (GMT+01:00)

Evropsko prvenstvo u Holandiji i Belgiji već ušlo u fudbalske anale

Sajam rekorda

Evropski fudbalski šampionat u Belgiji i Holandiji već je oborio jedan rekord: u broju crvenih kartona! Naime, do sada su čak šestorica igrača morala pre vremena put svlačionice, a na dosadašnjim šampionatima Starog kontinenta nikada nije pokazano više od tri crvena kartona.

Takođe, u istoriju će ući i naša selekcija: naime, u prva tri kola čak tri jugoslovenska fudbalera su isključena!

"Euro 2000" obeležili su i pojedinci... Nemac Hesler i Danac Šmajhel stigli su drugog "pancera" Jirgena Klinsmana, koji je do sada bio apsolutni rekorder po broju odigranih mečeva na evropskim prvenstvima (13). Šansu da prestigne ovaj trio ima još Holanđanin Denis Bergkamp koji ima 11 igara na EP (i siguran nastup u polufinalu).

Milošević za anale

Posle Dragana Džajića, još jedan Jugosloven stigao je do liste "top-ten" najboljih strelaca evropskih šampionata svih vremena. Naravno, radi se o Savi Miloševiću koji je u prva tri kola postigao četiri pogotka i tako stigao do deobe petog mesta s legendarnim Nemcima Gerdom i Diterom Milerom i Felerom, te Holanđaninom Bergkampom, i naravno pomenutim Džajićem. Na ovoj listi, ipak, je neprikosnoven i teško dostižan Mišel Platini s devet golova.

Najefikasniji evropski šampionat u četiri decenije dugoj istoriji ovog takmičenja bio je održan 1976. godine u Jugoslaviji kada je na četiri meča postignuto čak 19 golova ili 4,75 po utakmici!? Međutim, od kada se prešlo na sistem finalnog turnira sa osam, a zatim i sa 16 ekipa, efikasnost je u drastičnom opadanju što je, međutim, promenjeno na turniru u Holandiji i Belgiji. Ako se zadrži prosek iz prvog dela i četvrtfinala (2,75 gola po susretu) "Euro 2000" će biti najefikasniji šampionat u poslednje dve decenije.

I posećenost utakmica je na zavidnom nivou: do sada je mečeve pratilo 955.150 gledalaca, ukupno se očekuje poseta od 1,1 miliona, što je ipak znatno manje nego pre četiri godine u Engleskoj (1,3 miliona). Međutim, ako bi se gledao prosek po utakmici, onda je svakako najviše posetilaca bilo 1964. godine na završnom turniru u Španiji, gde je svaki susret prosečno gledalo po 72.250 navijača!

"Euro 2000" ostaće upamćen i po golu Pola Skolsa, engleskog reprezentativca, u meču s Portugalom. Skols je zatresao mrežu Baije već posle dva minuta i 47 sekundi i tako se pridružio na listi najbržih golova Rusu Aleinikovu, Holanđaninu Rajkardu, Bugarinu Stoičkovu i zemljaku Šireru koji su takođe na evropskim šampionatima bili strelci u trećem minutu.

V.V.


vesti po rubrikama

^sport

14:15h

Miljanić, predsednik FSJ, nije izgubio poverenje u selektora

14:30h

Pred polufinale s Holandijom u četvrtak, selektor Italije Dino Zof ne strepi

14:35h

EP u Holandiji i Belgiji već ušlo u fudbalske anale: Sajam rekorda

14:40h

Bora Stanković ne želi obračun sa ULEB

14:45h

Berić u Partizanu kao ekstra pojačanje

14:50h

Društvo pobednika je ponovo zajedno: Partizan ima reč

14:55h

Plavi vaterpolisti deklasirali Italiju u 1. kolu "US Opena" (14:8)

15:03h

Svetska liga odbojkaša: Roterdam u jednom setu

23:35h

Francuska golom iz penala u 117. minutu pobedila Portugal i ušla u finale "Euro 2000"

      


FastCounter by LinkExchange