[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak , 29. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


28. Jun 2000 18:19 (GMT+01:00)

Britanac Adrijan Nikolas isprobao padobran Leonarda da Vinčija

Stvarno funkcioniše

Koristio je isključivo materijale koji su bili u upotrebi u Leonardovo vreme

Leonardo da Vinči je bio u pravu! Britanac Adrijan Nikolas koji je u ponedeljak iskočio iz helikoptera i sa visine od skoro 3.000 metara lično je i u praksi dokazao da je genijalni i svestrani renesansni umetnik bio ispred svog vremena kada je pre gotovo 500 godina skicirao prvi padobran.

Ignorišući zabrinutost svojih prijatelja i savete naučnika koji su tvrdili da konstrukcija od pamučnog platna i drveta, teška gotovo 85 kilograma, neće moći da izdrži nalete vetra ni da ga bezbedno spusti na zemlju, Adrijan je ipak odlučio da se otisne u avanturu i stavi na probu Da Vinčijev izum star pola milenijuma.

Nacrt padobrana iz 1483. godine

Originalni Da Vinčijev nacrt padobrana datira iz 1483. kada ga je slavni umetnik ucrtao u svojoj beležnici. Uz njega je bila ispisana i kratka primedba u kojoj je stajalo da "ako čovek uzme odevno platno i iseče ga u obliku kvadrata onda može da skoči s bilo koje velike visine bez straha da će nastradati ili biti povređen". Adrijan veruje da bi Leonardo bio zadovoljan i srećan da zna da njegov izum savršeno funkcioniše iako je prvi čovek koji se usudio da ga isproba to učinio pet stotina godina kasnije.

Godinama opčinjen Leonardovim radovima, a naročito jednom njegovom skicom padobrana, Adrijan je odlučio da isproba taj izum. Tvrdoglavi Britanac je bio uporan i hteo da posluša one koji su ga savetovali da zaboravi na materijale Leonardovog doba i da umetnikovu zamisao otelotvori koristeći moderno padobransko platno i laku metalnu konstrukciju. On je okupio ekipu iskusnih zanatlija i rešio da u svemu postupi kako crtež nalaže.

"To ne bi bila prava provera i pravi dokaz Da Vinčijeve genijalnosti da sam modernizovao njegovu ideju ili tačnije lažirao ono što je on zamislio. Hteo sam da sve bude kao da je rađeno u srednjovekovnoj Italiji. To je podrazumevalo i alat i materijale", kaže Adrijan.

Iz tog razloga, njegov tim je koristio alat ručne izrade po ugledu na onaj koji se upotrebljavao pre petsto godina. I materijali su bili takvi - prirodni. U obzir su dolazili samo oni za koje su bili uvereni da ih je u to doba u Milanu bilo lako naći - drvo, platno, konopac...

Rezultat njihovog majstorisanja bila je preteška drvena skalamerija obavijena platnom za koju bi malo ko poverovao da može da klizi nebom i Adrijana spase sigurne smrti.

Međutim, ostrvljanin nije odustajao. Kao poligon za probu prapadobrana izabrane su prostrane padine Mpumalange na jugu afričkog kontinenta. Vetar je u tom delu sveta povoljan, a naseljenost retka što je za Adrijana, koji nije hteo da neki slučajni šetač ili prolaznik strada zbog njegove ludosti, bilo od izuzetne važnosti.

"To je bio neverovatno lep i zadivljujuć prizor. Adrijan je prosto klizio kroz vazduh što je za nas koji mu nismo verovali da će uspeti bio neverovatan doživljaj", kaže Hitklif O'Mali, fotograf koji je ovekovečio uspeh mladog Britanca.

Leonardov "padobranac" se, međutim, svog srednjovekovnog padobrana oslobodio tek na 600 metara iznad tla prešavši na savremeniju spravu.

"Hteo sam da taj pad dovršim s Leonardovim izumom, ali su mi znalci odmah rekli da ne bih preživeo jer bi se konstrukcija teška 85 kilograma odmah po prizemljenju sručila na mene što ne bih mogao da izbegnem", rekao je Adrijan kojem su prve reči po aktiviranju Da Vinčijeve konstrukcije bile: "Pa ovo stvarno funkcioniše, a niko nije verovao u to. Leonardo, svaka čast!"

S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^reportaža

16:12h Bogati Amerikanac se užurbano sprema za put na ruski "Mir"
16:44h Slučaj dvogodišnjeg mališana Bogdana Ćalića iz Zvečanske ulice, i dalje neizvestan
17:56h Pre sto tri godine hemijski koncern "Bajer" proizveo heroin
18:08h

"Bojno polje Zemlja", film koji glorifikuje sajentološku crkvu, doživeo fijasko

18:19h

Britanac Adrijan Nikolas isprobao padobran Leonarda da Vinčija

19:22h Zbog visokih temperatura, Sredozemno more polako nestaje
     


     


FastCounter by LinkExchange