[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak , 29. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


28. Jun 2000 18:08 (GMT+01:00)

"Bojno polje Zemlja", film koji glorifikuje sajentološku crkvu, doživeo fijasko

Travoltin filmski promašaj

Bil Klinton nameće Evropi američko shvatanje religije

Premijera najnovijeg filma Džona Travolte "Bojno polje Zemlja" pojavio se u francuskim bioskopima 22. juna, istoga dana kada je Skupština usvojila novi zakon "o sektama i njihovim mentalnim manipulacijama". Zanimljivost ovog podudaranja leži u Travoltinoj pripadnosti sekti sajentologa, jednoj od najmoćnijih i najbogatijih u Americi. Inače, film "Bojno polje" snimljen je po knjizi Lafajeta Ronalda Habarda, osnivača "sajentološke crkve", minornog, nemaštovitog i neuspešnog pisca naučne fantastike.

Habardov zaplet suprotstavlja zle vanzemaljce Psihlove i hrabre Zemljane. Međutim, u osnovi pravolinijskog i površnog zapleta leži razračunavanje sa psihijatrima i psiholozima (psihlovima) koje sekta sajentologa smatra za bića zla na kosmičkom nivou. Istovremeno, u pitanju je i pokušaj da se Habardovo ime uvede u popularnu kulturu na što prihvatljiviji način, uz zaobilaženje imena sekte.

"Bojno polje Zemlja" koštao je 73 miliona dolara, ali je posle četiri nedelje eksploatacije u Americi zaradio samo 20 miliona, što ga je odmah svrstalo u kategoriju neuspešnih. Evropska publika i kritika prihvatile su film vrlo hladno, naročito u Francuskoj i Nemačkoj, zemljama koje vode nemilosrdne ratove protiv sajentologa. Habardova sekta bezuspešno je Francusku tužila u više navrata Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, tražeći poništavanje presuda donesenih u zadnjih nekoliko godina.

Evropski sud dao je Francuskoj za pravo, a pritisku na sudije pridružili su se i najviđeniji sajentolozi - Travolta, Tom Kruz, Nikol Kidman i džez pijanista Čik Koria. Kao odgovor na ove sajentološke akcije, Alan Vivian, predsednik francuske međuministarske komisije za borbu protiv sekti, nedavno je izjavio da su sajentolozi preuzeli u svoje ruke Međunarodnu federaciju za ljudska prava, čije se sedište nalazi u Helsinkiju. Po njegovom mišljenju, sekte pre svega narušavaju ljudska prava, tako da je neophodno reagovati na internacionalnom nivou. Međutim, Vivian je dodao da sekte raspolažu ogromnim finansijama, te da potkupljuju ljude koji mogu da im budu od koristi. Naveo je skorašnji primer Bila Klintona koji se u više navrata vrlo povoljno izrazio o sajentolozima i vrlo opasnoj Munovoj sekti, što može da se protumači kao korumpiranost američkog predsednika.

Takođe se postavlja pitanje da li SAD pokušava raznim pritiscima da Evropi nametne sopstveno viđenje "religija" i "crkvi". U Vašingtonu se sve češće čuje da pojedine evropske zemlje vrše "versku diskriminaciju" i da u tome prednjači Francuska, što je mišljenje i samih sajentologa. Prilikom zadnje posete Parizu, Klinton je pokušao da sa Širakom razgovara o tom problemu, ali ga je francuski predsednik vešto usmerio ka ministru za inostrane poslove, tako da će "verske slobode" i dalje nastaviti da predstavljaju kamen spoticanja američko-francuskih odnosa.

Aleksandar Manić


vesti po rubrikama

^reportaža

16:12h Bogati Amerikanac se užurbano sprema za put na ruski "Mir"
16:44h Slučaj dvogodišnjeg mališana Bogdana Ćalića iz Zvečanske ulice, i dalje neizvestan
17:56h Pre sto tri godine hemijski koncern "Bajer" proizveo heroin
18:08h

"Bojno polje Zemlja", film koji glorifikuje sajentološku crkvu, doživeo fijasko

18:19h

Britanac Adrijan Nikolas isprobao padobran Leonarda da Vinčija

19:22h Zbog visokih temperatura, Sredozemno more polako nestaje
     


     


FastCounter by LinkExchange