[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak , 29. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


28. Jun 2000 16:44 (GMT+01:00)

Slučaj dvogodišnjeg mališana Bogdana Ćalića, iz Zvečanske ulice, i dalje neizvestan

Sud tvrdi, Jelena majka

Jelena šokirana. Usvojenje već bilo dogovoreno. Viši sud poništio odluku

Slučaj dvogodišnjeg mališana Bogdana Ćalića, iz Zvečanske ulice, koga je majka odmah posle porođaja napustila, nikako da dobije epilog na sudu, a samim tim i da ovaj mališan konačno pronađe negde topli dom. Mali Bogdan postao je "slučaj" Centra za socijalni rad odmah po rođenju.

Osoblje bolnice u Višegradskoj ulici 30. juna pre dve godine je konstatovalo da se nesavesna majka samo dva sata posle porođaja neopaženo izvukla iz porodilišta i dečaka ostavila njima na čuvanje. Alarmirana je policija i socijalna radnica, ali majka nije pronađena. Jedini trag koji je upućivao bila je zdravstvena knjižica na ime maloletne Jelene Ćalić iz Kaluđerice, i ništa više.

Dečak je predat u Centar za zaštitu dece u Zvečanskoj ulici, a potragu za majkom nastavili su socijalni radnici Voždovca. Godinu dana kasnije zakucali su na vrata Jelene Ćalić, zahtevajući da preuzme dete. Jelena i cela njena familija se našla u čudu. Nisu ni hteli da čuju za dete jer Jelena nikako nije mogla biti majka, u to vreme nije bila trudna, a sama Jelena je tvrdila da je njena zdravstvena knjižica ukradena i da se neka žena porodila na njeno ime.

Usledili su razgovori i pregovori, ali je Jelena ostala pri svome, nije majka i tačka. Uzela je advokata, zapretila tužbama, a familija je ostala pri stavu da je "sto posto u pitanju neka mućka sa bebom". Predmet je, u međuvremenu, preuzeo Centar za socijalni rad Grocke i podneo tužbu za osporavanje materinstva, kako bi se što pre razrešio detetov položaj. Međutim, suđenje se oteglo jer se, u međuvremenu, Jelena udala i ostala u drugom stanju, pa se nisu mogla izvršiti specijalna medicinska veštačenja. Nedavno je stigla presuda Petog opštinskog suda da je Jelena ipak majka malog Bogdana!

Greška ili manipulacija

Mr Miroljub Paunović, rukovodilac Centra za zaštitu dece u Zvečanskoj ulici, kaže da sudski postupak samo otežava položaj malom Bogdanu koji sad puni dve godine. Paunović smatra da je po sredi manipulacija i ističe da ne veruje da su sudski veštaci mogli da pogreše prilikom veštačenja.
- Ne verujem da je u pitanju greška. Radi se o manipulaciji preko deteta čime se odlaže rešavanje njegovog statusa. Dete je izvesno njeno i zato bi bilo bolje da prizna materinstvo pa da ga se odrekne, kako bi ono moglo dati na starateljstvo ili usvojenje. Ovako, sve te žalbe i povlačenja po sudu odugovlače ceo postupak, što je štetno za dete. Pretpostavljam da taj Jelenin muž zna za celu situaciju i treba da se sve racionalno završi - naglašava mr Paunović i dodaje da je mali Bogdan jedno zdravo dete i da normalno napreduje.

Sud je bio uporan u svom stavu da je veštačenjem utvrđeno da je ona rodila dete iz Zvečanske ulice. Ponovo je usledio šok u Jeleninoj familiji jer je ona je u međuvremenu dobila sina koji sad ima šest meseci i na sudski spor je skoro i zaboravila. Jelena i njena porodica nije se dala zbuniti, presavili su tabak i podneli žalbu višem sudu koji je presudu poništio i predmet ponovo vratio na suđenje prvostepenom sudu, uz objašnjenje da su "urađeni propusti u veštačenju".

- Na osnovu samo jednog lekarskog pregleda donesena je presuda, što je apsurdno jer je trebalo vršiti više veštačenja. Svi smo se iznenadili, a pogotovo ljudi iz Centra za socijalni rad Grocke koji su već imali ugovoreno usvojenje deteta - kaže Jelenin advokat, Dejan Savović i napominje da će sve biti jasnije na suđenju 26. septembra.

Jelenin rođak, Živorad Milutinović, kaže da bi sve bilo smešno, da nije tako tužno i ponavlja da Jelena tog 30. juna nikako nije mogla da bude istovremeno na dva mesta - u porodilištu i na poslu.

- Mutna je ta situacija oko veštačenja. Vršilo se u istoj bolnici gde je dete rođeno, a Jelena je tri sata morala da čeka ko će od lekara da je pregleda. Osim toga, veštačenje je rađeno samo jednom i to pet dana pre nego što će Jelena da se porodi. Osim toga uopšte nisu rađene ni krvne grupe, a i dalje nema nikakvih pisanih tragova u bolnici osim te zdravstvene knjižice - tvrdi Milutinović i dodaje da devetnaestogodišnja Jelena ima sad stabilan brak i da je sve ovo za nju "samo jedna ružna epizoda u njenom životu". Uveren je da će sud na jesen doneti ispravnu odluku i za njegovu rođaku i za dete, koje ni krivo ni dužno ispašta zbog cele situacije.

Dok sud ne odluči, mali Bogdan strpljivo čeka, nesvestan sudskih odluka i suvoparnih zakonskih spisa. Čeka neki drugi topli dom i ruke neke druge majke koje će da ga grle kao one prave.

D. Ćuruvija

 

Poštujemo odluku suda

U Centru za socijalni rad Grocke koji ima starateljstvo nad malim Bogdanom nisu hteli da se upuštaju u ocenu suda.
- Viši sud je našao razloge za poništenje presude i mi smo te odluke dužni da se pridržavamo. Naše nije da utvrđujemo činjenice, već samo da se brinemo o interesima deteta. Usvojenje za sada ne možemo da obavimo jer još nije pravno raščišćen njegov status. Jelena Ćalić se i dalje zvanično vodi kao njegova majka, i dok je takvo stanje ne možemo da ga damo nikom na staranje. Nezgodno je što prolazi vreme i što će se protekom vremena iskomplikovati njegovo usvajanje zbog toga što je za decu stariju od godinu dana drugačiji postupak oko usvojenja - kaže Radoslav Miljković, rukovodilac Centra za socijalni rad u Grockoj.


vesti po rubrikama

^reportaža

16:12h Bogati Amerikanac se užurbano sprema za put na ruski "Mir"
16:44h Slučaj dvogodišnjeg mališana Bogdana Ćalića iz Zvečanske ulice, i dalje neizvestan
17:56h Pre sto tri godine hemijski koncern "Bajer" proizveo heroin
18:08h

"Bojno polje Zemlja", film koji glorifikuje sajentološku crkvu, doživeo fijasko

18:19h

Britanac Adrijan Nikolas isprobao padobran Leonarda da Vinčija

19:22h Zbog visokih temperatura, Sredozemno more polako nestaje
     


     


FastCounter by LinkExchange