[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak , 29. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


28. Jun 2000 16:12 (GMT+01:00)

Bogati Amerikanac se užurbano sprema za put na ruski "Mir"

Tito i u svemiru

Iako ima 59 godina, bivši konstruktor američke NASA nada se da će izdržati

Ukoliko mu sve što je zamislio pođe za rukom, kalifornijski milijarder Denis Tito ne samo da će ispuniti svoj životni san već će postati i prvi "orbitalni turista" na svetu.

Prebogati Amerikanac, koji je oduvek sanjao da se otisne put svemira, već se nalazi u Zvezdanom gradu, nedaleko od Moskve, gde se ubrzano priprema za putovanje na rusku orbitalnu stanicu "Mir".

Nekada naučnik i konstruktor raketa, a danas finansijer i savetodavac kalifornijskih bogataša koji bi da "pametno" ulože svoj novac, Tito je rešio da se oproba i kao kosmonaut.

Upućeni tvrde da je specijalna obuka koju je započeo pre nekoliko dana na ruskom kosmodromu verovatno pravi pakao. Iako ima zavidan životni staž dug 59 godina, Tito bez pogovora prolazi sva "mučenja" koja dnevno traju i po 14 sati. Pored treninga, tim ruskih astrostručnjaka i lekara podvrgao je Amerikanca i raznoraznim testovima koji treba da pokažu da li će, s obzirom na popriličan broj godina, biti uopšte u stanju da izdrži lansiranje.

Njegova avantura, u trajanju od nedelju dana, trebalo bi da započne sledeće godine "polaskom" s čuvenog kosmodroma "Bajkonur", stacioniranog u bivšoj sovjetskoj republici Kazahstan. Ukoliko bude te sreće da lansiranje uspe, da ga on preživi i na kraju se dočepa "Mira", Tito će biti jedini i prvi Zemljanin koji je kao običan turista proveo sedam dana u kosmosu.

Njegov turistički aranžman platio je konzorcijum pod imenom "Mirkorp" koji je nedavno kupio prava na "Mir" i rešio da ga o svom trošku i po svaku cenu zadrži u svemiru. "Mirkorp" je u tome i uspeo spasivši ga od sigurnog pada u Pacifik koji mu je do pre nekoliko dana pretio usled kvara na instalacijama za dovod kiseonika.

Najinteresantnije je pitanje kako je baš Tito izabran za njihovo zamorče?

Kao čovek od astronautike i bivši konstruktor bespilotnih letelica, koje je američka NASA slala u okviru svojih ekspedicija na Mars i Veneru, Tito im se učinio kao pravi izbor. S obzirom na to da je to bila i njegova lična i davnašnja želja, problema nije ni moglo da bude. Dogovor je postignut, a Denis Tito ubrzo proglašen prvim "građaninom istraživačem" i pionirom nove grane turizma za koju se "Mirkorp" nada da će zaživeti vrlo brzo, već kroz nekoliko decenija.

Jedino čega se svi plaše jeste da li će Tito sa 59 godina uspeti da izdrži sav taj napor. Međutim, lekari su ustanovili da Tito pored hrabrosti i vitalnosti već ima ono što je najvažnije za jednog astronauta - sjajan krvni pritisak i generalno dobru formu.

Te vesti su umnogome razveselile vlasnike "Mirkorpa" koji već na samu pomisao da bi Tito mogao da se sasvim živ i zdrav vrati odozgo zadovoljno trljaju ruke.

"Svemirski turizam je vrlo bliska budućnost koja bi uskoro trebalo da postane njegova najprofitabilnija grana. Ima mnogo ljudi kojima je to životni san i koji bi se bez razmišljanja odlučili na tako jedno putovanje. Ako Tito uspe, to će biti prvi i najvažniji korak ka komercijalizaciji ovakvih putovanja", tvrde iz "Mirkorpa". Ima, međutim, i onih koji u to ne veruju i koji su oštro kritikovali ovakve planove.

"Da je dragi bog hteo da budemo ti svemirski turisti, trebalo je da nas na ovaj svet pošalje opremljene i sa po jednim džakom para", tvrdi Džon Pajk iz Federacije američkih naučnika aludirajući na previsoku cenu Titove "vozne karte" za svemir za koju se priča da košta minimum 13 miliona dolara. Denis Tito, međutim, ne haje mnogo za takve priče već se, vežbe radi, uveliko vozika u jednoj od "kometa" - malih letelica simulatora koje podražavaju bestežinsko stanje i služe za praktičnu obuku budućih astronauta.

S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^reportaža

16:12h Bogati Amerikanac se užurbano sprema za put na ruski "Mir"
16:44h Slučaj dvogodišnjeg mališana Bogdana Ćalića iz Zvečanske ulice, i dalje neizvestan
17:56h Pre sto tri godine hemijski koncern "Bajer" proizveo heroin
18:08h

"Bojno polje Zemlja", film koji glorifikuje sajentološku crkvu, doživeo fijasko

18:19h

Britanac Adrijan Nikolas isprobao padobran Leonarda da Vinčija

19:22h Zbog visokih temperatura, Sredozemno more polako nestaje
     


     


FastCounter by LinkExchange