[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 28. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


27. Jun 2000 17:04 (GMT+01:00)

Veliki uspon opozicije na izborima u Zimbabveu

Vruć šamar za Mugabea

Stranka stara tek devet meseci osvojila samo pet mesta manje od ZANU-PF

HARARE - Afrička nacionalna unija Zimbabvea - Patriotski front (ZANU-PF), stranka zimbabveanskog predsednika Roberta Mugabea, ostvarila je na prošlog vikenda održanim parlamentarnim izborima tesnu pobedu nad opozicionim Pokretom za demokratske promene (MDC), ali - uprkos predizbornoj kampanji zastrašivanja političkih protivnika - nije osvojila dovoljno mandata koji bi joj garantovali dvotrećinsku većinu, neophodnu za izmenu ustava.

Mandat za Hitlera
Čenjerai Hunzvi, lider veterana rata za nezavisnost i čovek koji je predvodio njihove napade na belačke farme - poznatiji pod svojim gerilskim imenom "Hitler" - ubuduće će moći da se legitimiše kao poslanik. On je izborio mandat u jednoj oblasti u centralnom delu zemlje, gde je kampanja protiv belih farmera bila naročito snažna.

MDC, osnovan pre samo devet meseci, nije uspeo da od ZANU-PF preotme kontrolu nad parlamentom, ali je na kraju osvojio samo pet poslaničkih mesta manje. Prema konačnim rezultatima, ZANU-PF osvojila je 62 poslanička mesta, a MDC 57; jedno poslaničko mesto pripalo je maloj opozicionoj stranci ZANU-Ndonga. Ovakav izborni ishod svetske agencije okvalifikovale su kao vruć šamar za Mugabea.

Ovaj izuzetan politički uspeh je tim veći što je usledio posle četvoromesečne kampanje od strane države podsticanog nasilja i zastrašivanja zbog kojih ni sami izbori, kako su to ocenili strani posmatrači, ne mogu biti smatrani slobodnim i poštenim. ZANU-PF će, ipak, i nadalje dominirati u parlamentu - ali samo zato što, po ustavu, Mugabe sam imenuje još 30 poslanika, zaokružujući time njihov ukupan broj na 150.

Poređenja radi, treba reći da zimbabveanska opozicija dosad nikad nije imala više od tri poslanička mesta.

To što će sada MDC kontrolisati više od trećine poslaničkih mesta značajno je zato što je Mugabe sada ostao uskraćen za dvotrećinsku većinu potrebnu za sprovođenje ustavnih promena, koje su dosad bile glavni mehanizam uspostavljanja njegove lične vlasti. Mugabe je, naime, tokom 20-godišnje vladavine 16 puta koristio dominaciju ZANU-PF da bi izmenom ustava proširio sopstvena ovlašćenja; poslednji put to je učinio nedavno, kada je otimačini zemlje u vlasništvu belaca dao ustavno pokriće.

V. M.


vesti po rubrikama

^svet

17:04h Veliki uspon opozicije na izborima u Zimbabveu
17:39h Bivši predsednik Indonezije ne namerava da vrati 45 milijardi dolara
17:56h

SAD otvoreno podržavaju protivnike Sadama Huseina

18:26h Demontirana bomba ispred pariskog "Klebera"
18:42h Širak: Niko neće EU kao superdržavu
23:05h Potpukovnik Pap na sudu
   


     


FastCounter by LinkExchange