[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 28. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


27. Jun 2000 14:10 (GMT+01:00)

Selektor u utorak izbegao susret sa novinarima i objašnjenje sramote protiv Holandije

Zbogom Vujadine

Mnogi su očekivali da će posle šest lakih komada Boškov dati ostavku. Kao moralni čin, jer kada reprezentacija izgubi sa 6:1, pa da se to dogodilo i u finalu, jasno je da korimalar mora da ode...

Prazan utorak u FSJ. Predsednik Miljan Miljanić nije se pojavio, kao ni na Evropskom prvenstvu, razlog zdravstveno stanje, a ustalom, i šta bi rekao kada nije bio u Belgiji i Holandiji. Generalni sekretar Branko Bulatović se nije vratio, ostao je jer se u Luksemburgu održava sednica Izvršnog komiteta UEFA, ali nije bilo ni Vujadina Boškova.

Selektor se vratio u ponedeljak sa fudbalskom ekspedicijom, ali nije ostao u Beogradu već je po običaju otišao u "svoj" Novi Sad. Ako, neka je i otišao, ali u utorak je morao da bude u FSJ.

Tri crvena kartona

Prva tri meča u Belgiji, reprezentacija Jugoslavije je završila sa tri crvena kartona ( Mihajlović, Kežman, Jokanović), u Roterdamu, protiv Holandije, nismo dobili ni jedan žuti ili crveni karton, ali smo dobili šamar i šest komada. Sa samo devet šuteva na gol (Holanđani 22), bez i jednog izvedenog kornera (oni pet), i čak 10 prekršaja manje, iako smo se 90 minuta branili, nije se moglo ni očekivati nešto više.

Debitovao Đukić

Debitovao je Miroslav Đukić na mestu levog beka u 35. godini. I to ni manje ni više nego u četvrtfinalu Evropskog prvenstva i to proptiv domaćina Holandije. A Đuka ni u 20. nije bio trkač ni brzanjac, uvek je igrao na pamet, šmek. Uostalom, u minuloj sezoni, Đukić je briljirao u dresu valensije i Ligi šampiona na mestu centralnog beka, i na prve tri utakmice u Belgiji bio među najboljima. A onda se preselio na levu stranu, a u sredini je duvala promaja. Primali smo golove kroz sredinu kao srednjoškolci...

I to nije stvar dogovora, kako je objasnio jednom prilikom što pred meč sa Makedonijom nije došao na sastanak sa novinarima, već je to njegova obaveza. Bez obzira prima li platu u FSJ ili ne, kako voli da kaže.

Morao je "starac Vujadin" da izađe pred sedmu silu, ne zbog novinara, avaj, on kao da ne shvata da oni postoje da bi narodu fudbalskom preneli bar delić atmosfere i ono što igrači i stručni štab misle i govore, već zbog tih ojađenih navijača koji su posle remija sa Slovenijom (čuj, Slovenijom) potezali oružje kada smo izjednačili protiv "zmajčeka", koji su napravili haos na ulicama kada smo pobedili Norvežanima i koji su "plakali" posle nezasluženog poraza od Španije i radovali se potom plasmanu u četvrtfinale.

E, ti ljudi, ne samo fudbalski, jer je cela Jugoslavija postala fudbalska, zaslužili su da im selektor reprezentacije, ma kako se on zvao, "obrati" i bar da pokuša da pojasni taj narandžasti krah.

Da je selektoru sve igra, pokazao je i na konferenciji za štampu u Roterdamu, šalio se na sav glas, hvalio Holanđane, dobijao i aplauze na "otvorenoj sceni", naravno od stranih novinara, a posle njega, selektor "lala" Franklin Rajkrad je bio vrlo smiren i zabrinut čak. Nije seirio posle visoke pobede, već je očigledno već razmišljao o sledećem meču. Ispalo je da je Boškov pobednik, a Rajkard gubitnik.

Mnogo grešaka je napravio iskusni stručnjak koga je očigledno zaustavilo vreme pa nije mogao da prati nove trendove. Jednostavno, znao je da priča da poznaje Holandiju jer je trenirao Fejenord, na primer, zaboravljajući pri tom da je to bilo osamdesetih, a sada smo ušli u novi milenijum. Mnogo toga je na Boškovu, mada nikako ne treba zaboraviti ostale krivce. Roterdamska bruka ostaće za vjeki vjekova utisnuta u pasoš ove generacije plavih, da podseća, opominje...

Ko priznaje pola mu se dodaje

Hrvatski novinari nam baš nisu zaboravili zagrebačku epizodu koja ih je koštala evropskog prvenstva, pa su iskoristili poraz plavih od Holandije da se istaknu. Na našu žalost, postavili su vrlo logično pitanje: kako ste mogli protiv Holanđana da igrate sa četiri igrača koji se nisu kretali više od hokejaškog golmana? Boškov je priznao da je pogrešio u pripremi utakmice i taktici. Ko priznaje, pola mu se dodaje, ne prašta.

Najkonkretniji Jugović

Kao i uvek, najotvoreniji i najkonkretniji bio je Vladimir Jugović. Kao i posle prvih utakmica, otvoreno je konstatovao:
- Taktički smo bili inferiorni na svakoj utakmici. U prvom krugu uspeli smo da sakrijemo mnogobrojne greške. Nažalost, kada je bilo najvažnije, isplivale su na površinu. Igre skrivalice ne donose nikada ništa dobro, zar je moguće da mi godinama nemamo rešenje za bočne pozocije, pogotovo za mesto levog beka, ali da ne tražimo rešenje nego improvizujemo. Izmišljanje i stil, lako ćemo, koštao nas je debakla. bruka u četvrtfinalu morala bi da nam otvori oči.

Ekipa internacionalaca koji godinama igraju u najvećim evropskim klubovima, dozvilila je da u četvrtfinalu prvenstva Evrope potone na dno severnog mora sa šest tešpkih tegova koji će opterećivati istoriju dopk se fudbal bude igrao. tako je za tili čas plasman među osam evropskih velikana, što je bio i osnovni cilj na "Euro 2000" postao maltene bezvredan, bez trunčice sjaja. Potamneli su plavi.

- Priznajem, pogrešio sam što sam Đukiću promenio ulogu - pričao je Boškov u Roterdamu - trebalo je da ga ostavim u tandemu sa Mihajlovićem. Pogrešio sam i što nisam poslušao savete da ipak počnemo sa pet vezista, dakle, u formaciji 3-5-2.

Citiramo Boškova, jer u utorak nismo imali priliku da ga upitamo, sada kada su se glave ohladile, ko ga je to savetovao? Možemo mi da napišemo ono što smo čuli, da je nekolicina igrača uzela sastav tima pod svoje, da je Boškov čak pristao da snjima deli odluke na ravne časti... Ali, to nije to, očekivali smo Boškova.

Nismo ga dočekali. Otišao je. Nadamo se za stalno. Jer, bez obzira na stare zasluge, mnogobrojne trofeje, pokazalo se da su ga godine pregazile. naravno, nije on jedini, ali je svakako najveći krivac, i red je da se u svojoj 70. povuče sa mesta selektora. Mnogi su očekivali da će posle šest lakih komada , dati ostavku. Kao moralni čin, jer kada reprezentacija izgubi sa 6:1, pa da se to dogodilo i u finalu, jasno je da korimalar mora da ode.

Posle selektorovih priča neposredno posle utakmice, a onda i po dolasku na surčinski aerodrom, onako između redova, moglo se "pročitati" da Boškov ne razmišlja o odlasku, već da planira da sedi na klupi i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2002. u Japanu i Južnoj Koreji.

Nemoj selektore, vreme je za rastanak. Za dobrobit svih. Zbogom selektore.

Jovan Sekulić


vesti po rubrikama

^sport

14:10h Boškov izbegao susret sa novinarima i objašnjenje sramote protiv Holandije
14:25h U sredu uveče u Briselu prvo polufinale "Euro", Portugal - Francuska
14:35h

Koturović zaboravio Ulker i u Beogradu prikuplja ponude zainteresovanih klubova

14:40h Košarkaški događaj dana - draft u Mineapolisu
14:50h Idealni uslovi na pripremama Crvene zvezde u Austriji
   


     


FastCounter by LinkExchange