[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 28. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


27. Jun 2000 17:51 (GMT+01:00)

Veliki karneval homoseksualaca u Parizu

Žrtve postaju progonitelji

Političari levice podržavaju homoseksualce da legalizuju svoj ravnopravni status

Više od 200.000 homoseksualaca i lezbijki učestvovalo je u subotu na velikom pariskom karnevalu pod nazivom "Gaj Pride". Parada je u 14 časova krenula sa trga Danfer, prošla kroz čitav Pariz i zaustavila se na trgu Bastilja. Uz zvuke tehno i rok muzike, na više od šezdeset kamiona preuređenih u pokretne bine, grupe lascivno obučenih homoseksualaca igralo je i veselilo se, pokazujući vedru i egzibicionističku stranu njihove seksualne opredeljenosti.

Karneval su pratile različite komercijalne manifestacije, počevši od besplatnog deljenja kvalitetnih prezervativa "Manidž", preko reklame za "Tetu", najnoviji časopis za homoseksualce i lezbijke, do posebnih duplih telefonskih pretplata "namenjenih" homoseksualcima.

Manje vidljiva strane ove velike ulične zabave nalazi se u političkom značaju kojim je ona prožeta. Prošle godine lobiranje homoseksualaca urodilo je plodom i zakon poznat pod akronimom PACS dao im je mogućnost da u imovinsko-pravnom pogledu imaju "brakove" vrlo slične heteroseksualcima.

Njihov sledeći cilj ogleda se u traženju dozvole da zasnivaju građanske brakove i da usvajaju decu. Francuska je podeljena u odnosu na ovakvu legalizaciju, ali levo orijentisani političari vrlo su joj naklonjeni. Mari-Žorž Bife, ministarka sporta, otvorila je u ponedeljak centar mladih homoseksualaca i lezbijki. Bertran Delanoe, kandidat levice za pariškog gradonačelnika, obnarodovao je svoju homoseksualnost i defilovao u subotnjem karnevalu.

Martin Obri, ministarka francuske vlade, tražila je da se društvena segregacija homoseksualaca kažnjava zakonom.

Vrlo je važna činjenica da se u Parizu nalazi najveća evropska zajednica homoseksualaca s više od 300.000 pripadnika. Neophodno je reći da se znatan broj ovih Parižana svrstava u visokoobrazovane stručnjake sa zaradama većih od proseka, tako da oni nisu samo glasačka sila, nego i jaka ekonomska grupa.

Svesni svoje snage, njih više ne zanima samo da budu tolerisani u društvu, nego zahtevaju sva prava koja uživa jedna heteroseksualna porodica. Glavno oružje, pored političkog i ekonomskog, postalo im je bacanje osećaja krivice na sve koji se u razmišljanjima ne slažu s njima. Na taj način oni su se brzo opredelili da iskoriste položaj žrtve da bi postali progonitelji.

Aleksandar Manić


vesti po rubrikama

^reportaža

16:12h Reporter "Glasa" na žetvi s mačvanskim seljacima u Bogatiću, Prčinoviću i Drenovcu
16:32h Sudski epilog ubistva u studentskom domu "Mika Mitrović"
17:23h Na Marsu žive mikroorganizmi, otkrivaju američki naučnici
17:51h

Veliki karneval homoseksualaca u Parizu

18:08h Britanac Trevor Bejlis na tragu revolucionarnog pronalaska
18:36h Rimljanka Emanuela Orlandi nestala pre 17 godina u organizaciji Ali Agdže
     


     


FastCounter by LinkExchange