[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 28. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


27. Jun 2000 17:10 (GMT+01:00)

Predlogom zakona protiv terorizma predviđene rigorozne zatvorske kazne

Za ugrožavanje ustavnog poretka i doživotna robija

Od tri do pet godina za one koji objave pozive ili podsticanje na terorizam

BEOGRAD - Predlog zakona protiv terorizma koji je Savezna vlada dostavila Skupštini SRJ, predviđa rigorozne, višegodišnje kazne zatvora "za ugrožavanje ustavnog uređenja ili teritorijalne celine SRJ ili republike članice", a za najteži oblik ovog dela predviđena je čak i doživotna kazna zatvora.

Prema ovom predlogu, propisane su i visoke zatvorske kazne, od jedne do osam godina, za lica koja organizuju ili pripadaju grupi čiji je cilj "ugrožavanje ustavnog uređenja ili teritorijalne celovitosti SRJ".

Zatvorskim kaznama od najmanje tri godine biće kažnjen onaj ko rastura, drži u nameri rasturanja ili čini dostupnim spise, audiovizuelna, elektronska ili druga sredstva kojima se poziva ili podstiče na vršenje terorizma, odnosno ugrožavanje ustavnog uređenja ili teritorijalne celovitosti SRJ.

Ko takvo delo učini uz pomoć iz inostranstva biće kažnjen zatvorom od najmanje pet godina, dok će onaj ko saopšti javnosti da odobrava izvršenje dela koja su opisana kao teroristička, biti kažnjen zatvorskom kaznom od šest meseci do pet godina.

"Ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili teritorijalne celine SRJ ili republike članice izazove eksploziju ili požar ili izvrši otmicu nekog lica ili drugi akt nasilja ili ozbiljno preti preduzimanjem kakve opšteopasne radnje ili upotrebom nuklearnog, hemijskog, bakteriološkog ili drugog opšteopasnog sredstva čime je stvoreno osećanje nesigurnosti i straha kod građana, kazniće se zatvorom od najmanje pet godina", navodi se u prvom stavu Predloga zakona protiv terorizma.

U Zakonu se propisuje kazna od 10 do 20 godina zatvora ako je takvo delo za posledicu imalo smrt jednog ili više lica ili je izazvalo opasnost za život ljudi, ili je praćeno teškim nasiljem ili velikim razaranjem ili je dovelo do ugrožavanja bezbednosti SRJ ili republike članice.

Ako je pri izvršenju dela terorizma lice sa umišljajem ubilo jednu ili više osoba, može biti kažnjeno zatvorom najmanje deset godina ili zatvorom u doživotnom trajanju. Ko poziva ili podstiče više lica na izvršenje dela terorizma biće kažnjen zatvorom od tri do 12 godina. Kaznama zatvora u trajanju od 10 do 20 godina biće kažnjen onaj ko poziva ili podstiče lica da rasturaju, drže u nameri rasturanja ili čine dostupnim spise, audiovizuelna, elektronska ili druga sredstva kojima se podstiče na terorizam ili organizuje grupu koja ima za cilj terorizam.

Zatvorom od godinu dana biće kažnjen onaj ko krije lice koje je prekršilo zakon protiv terorizma ili mu na bilo koji način pruža pomoć u cilju ometanja njegovog otkrivanja ili hvatanja.

Kad je to neophodno radi vođenja krivičnog postupka, predsednik Saveznog suda može, na predlog saveznog državnog tužioca ili saveznog ministra nadležnog za unutrašnje poslove, doneti odluku o "preventivnom zadržavanju lica za koje postoje osnovi sumnje da je učinilo krivično delo predviđeno ovim zakonom".

Predsednik Saveznog suda može, izuzetno, ovlastiti drugog sudiju Saveznog suda da odluči o preventivnom zadržavanju lica i to u kazneno-popravnim zavodima, okružnim zatvorima i u vojnim zatvorima.

Predsednik Saveznog suda, po pribavljenom mišljenju saveznog državnog tužioca i saveznog ministra nadležnog za unutrašnje poslove, svakog sedmog dana preispituje postojanje razloga za preventivno zadržavanje koje može trajati do 30 dana. Za vreme preventivnog zadržavanja mogu se prikupljati dokazi a s licem koje je zadržano mogu se obavljati službeni razgovori samo u vezi s krivičnim delom zbog koga je doneta odluka o zadržavanju.

Za krivična dela predviđena ovim zakonom istragu sprovodi i sudi u prvom stepenu okružni, odnosno viši sud, odnosno vojni sud prvog stepena.

Zakon još predviđa da javni odnosno državni tužilac može i bez saglasnosti istražnog sudije podići optužnicu bez sprovođenja istrage.

Zakon predviđa i restriktivne mere za svedoke koji odbijaju da svedoče ili izostanu sa suđenja. Ako se svedok bez odobrenja ili opravdanog razloga udalji s mesta gde treba da bude saslušan, "naređuje se njegovo prinudno dovođenje". Prinudno dovođenje na saslušanje se predviđa i ako svedok ili veštak i pored urednog poziva neopravdano izostanu.

Svedok koji dođe i bez zakonskog razloga, posle upozorenja na posledice odbije da svedoči, "zatvoriće se" a "zatvor će trajati dok svedok ne pristane da svedoči ili dok njegovo saslušanje ne postane nepotrebno ili dok se krivični postupak ne završi ili najduže 30 dana, s tim što se odluka o zatvaranju preispituje svakih sedam dana".

Lice koje je osuđeno za terorizam kaznu će izdržavati u zavodu "strogo zatvorenog tipa" a osuđenik ne može podneti molbu za odlaganje izvršenja kazne zatvora niti mu izvršenje kazne može biti odloženo povodom najavljenih vanrednih pravnih sredstava.


vesti po rubrikama

^politika

15:10h Povodom odluke SNV o povratku u administraciju Unmika
15:15h Odlukom Okružnog suda u Kragujevcu, na osnovu tužbe SPS-a: Stevanović nije gradonačelnik
15:25h Đukanović: Dosledan sam u svojim izjavama
15:40h UNHCR suspendovao pomoć severnoj Mitrovici
15:50h

Ko je ovaj čovek: Oliver Ivanović

16:10h Banja Luka: Dodik traži partnere za izbore
16:15h Kovačević (SPO) o predstavnicima vlasti: Izjave suprotne ponašanju
16:20h Vujanović: Politička motivacija
16:30h Korać, koordinator ekspertskog tima opozicije, o izbornim listama: Čekaćemo SPO
16:45h "Glas" istražuje: Na koji način funkcioniše jugoslovenska federacija
17:00h Drugi pišu "Stratfor": Šta je u pozadini vašingtonske ponude Miloševiću
17:10h Predlogom zakona protiv terorizma predviđene rigorozne zatvorske kazne
17:20h Ukidanje osnovnih ljudskih prava Zakonom o terorizmu
17:30h Bogat dnevni red sednica Savezne skupštine
18:00h Novica Simić novi načelnik GŠ VRS
22:52h Milo Đukanović: Crna Gora treba da plati ratnu štetu Hrvatskoj
22:57h "Lekari bez granica" nastavili rad u Mitovici
22:58h Humanitarna pomoć za SR Jugoslaviju
     


     


FastCounter by LinkExchange