[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 28. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


27. Jun 2000 17:00 (GMT+01:00)

Drugi pišu: "Stratfor"

Američka šargarepa

Šta je u pozadini vašingtonske ponude Miloševiću

Americi je očigledno, iz širih geostrateških razloga, potrebno da se povuče sa Balkana. Ali pronalaženje izlaza podrazumeva pregovore sa Beogradom, pri čemu je to problem, sve dok je Milošević na vlasti. Pošto nije uspela da ga - ratom ili podrškom opoziciji - politički uništi, Klintonova administracija je prošle nedelje lansirala probni balon - ponudu predsedniku SRJ da se dobrovoljno povuče, uz bezbednosne i materijalne garancije.

Ovo je kontekst u kojem "Stratfor", američki nezavisni institut za "obaveštajne analize iz otvorenih izvora", sagledava članak u "Njujork tajmsu" koji je izazvao veliku globalnu pažnju. "Balon je lansiran tako da administracija može odmah da ga demantuje", konstatuje "Stratfor", uz napomenu da je pomenuti članak u vidu imao "tri ciljne grupe".

Prva je, naravno, sam Milošević. Druga je bila "aparatura ljudskih prava", počev od Haškog tribunala do Amnesti internešnela. Administracija je želela da istestira koliko će žestoko reagovati ovi krugovi i da proveri da li se te reakcije mogu kontrolisati. Po "Stratforu", utisak je da je na ovo pitanje je dobijen potvrdan odgovor.

Treća ciljna grupa, po proceni "Stratfora" i najvažnija, jeste grupa moćnih ličnosti unutar režima. Ono što im je predočeno, to je da SAD nisu više posvećene njegovom uništenju. Po "Stratforu", karakteristična je podudarnost da je u isto vreme Evropska unija obelodanila stvaranje svoje "bele liste" jugoslovenskih firmi kojima će biti dozvoljeno da trguju sa EU, pod uslovom da prihodi ne idu vladi u Beogradu. Ovo je "ključni signal": EU je sada spremna da razlikuje dobre jugoslovenske biznise od loših, odnosno da same pripadnike jugoslovenske elite razvrsta na dobre i loše.

Zaključak "Stratfora" je da je reč o "dobroj ponudi jugoslovenskoj vladi", sa porukom koja u osnovi glasi: ako se oslobodi Miloševića, režim može da bude pročišćen i vraćen u Evropu. Pogodba na ovoj liniji ne mora međutim da bude naročito privlačna Miloševiću koji, imajući u vidu primer Pinočea, možda neće da je prihvati.

SAD ipak nastoje da stvore priliku kojoj Milošević ne može da odoli. Drugi pripadnici režima mogli bi pak u svemu da vide šansu da spasu sebe i okončaju izolaciju zemlje. To bi takođe moglo dobro da zvuči srpskoj javnosti koja nije u velikoj ljubavi sa Miloševićem, ali je protiv zapadnog diktata u unutrašnjoj politici. Razumno je zato očekivati da će "intimnije" diskusije između posrednika i srpske elite biti usmerene ka ubeđivanju Miloševića da prihvati ponudu.

On je, svakako, potpuno svestan važnosti svog tihog odlaska. Znajući to, on će iskamčiti sve što može i po svoj prilici tražiti i više nego što Vašington može da mu pruži. Vašington i NATO će pak želeti da sve rade neformalno, održavajući mit da u stvari ne pregovaraju sa Miloševićem. Posle afere sa Pinočeom, Milošević bi bio blesav da na to pristane.

Dil bi zato mogao da na kraju propadne, osim ukoliko njegovi prijatelji u Beogradu ne odluče da ga izguraju. Podsticanje razmišljanja na toj liniji ustvari je i krajnji cilj prošlonedeljnog manevra, zaključuje na kraju svoje analize "Stratfor".

M. M.


vesti po rubrikama

^politika

15:10h Povodom odluke SNV o povratku u administraciju Unmika
15:15h Odlukom Okružnog suda u Kragujevcu, na osnovu tužbe SPS-a: Stevanović nije gradonačelnik
15:25h Đukanović: Dosledan sam u svojim izjavama
15:40h UNHCR suspendovao pomoć severnoj Mitrovici
15:50h

Ko je ovaj čovek: Oliver Ivanović

16:10h Banja Luka: Dodik traži partnere za izbore
16:15h Kovačević (SPO) o predstavnicima vlasti: Izjave suprotne ponašanju
16:20h Vujanović: Politička motivacija
16:30h Korać, koordinator ekspertskog tima opozicije, o izbornim listama: Čekaćemo SPO
16:45h "Glas" istražuje: Na koji način funkcioniše jugoslovenska federacija
17:00h Drugi pišu "Stratfor": Šta je u pozadini vašingtonske ponude Miloševiću
17:10h Predlogom zakona protiv terorizma predviđene rigorozne zatvorske kazne
17:20h Ukidanje osnovnih ljudskih prava Zakonom o terorizmu
17:30h Bogat dnevni red sednica Savezne skupštine
18:00h Novica Simić novi načelnik GŠ VRS
22:52h Milo Đukanović: Crna Gora treba da plati ratnu štetu Hrvatskoj
22:57h "Lekari bez granica" nastavili rad u Mitovici
22:58h Humanitarna pomoć za SR Jugoslaviju
     


     


FastCounter by LinkExchange