[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 28. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


27. Jun 2000 16:45 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje: Na koji način funkcioniše jugoslovenska federacija

Asimetrična i zrikava

Politički sistem koji, praktično, nije moguće definisati

Jesu li Srbija i Crna Gora još "dva oka u glavi"? Da li je glava sa dva tako važna oka i dalje na ramenima, ili je ova pučka metafora danas samo deo populističke nostalgije?

Treća Jugoslavija, sačinjena od dve srpske države, opstaje na principima političkih apsurda. Opštenje između saveznih vlasti i zvanične Podgorice preventivno negira svaku ideju o neophodnom nivou federalnog sklada. Ugledni državni mediji, opisujući dostignuća podgoričke političke elite, ozvaničili su prizemnu prostotu kao vid javne političke komunikacije. Čitalac novina, kome ne bi bili poznati poreklo sukoba i razlozi mržnje, morao bi da zaključi kako je federacija davno u ratu sa jednim svojim delom.

Opis funkcije ili kolapsa jugoslovenske države nije moguć bez spoznaje izvora ratne retorike političkih kremova. Ta okolnost svoje poreklo vodi iz rodoslova elita: i beogradska i podgorička odnegovane su u istoj ideološkoj krletki. Razišli su se isključivo na crti razumevanja uslova za sopstveni opstanak.

Ako se, uz navedena čudesa koja nam omogućuju da živimo očajno, ali bar uzbudljivo, navedu još neke važne stvari, čudo postaje još veće. Ustav SRJ ne važi podjednako za sve tri države (SRJ, Srbiju i Crnu Goru). Nasuprot propagandnom beogradskom stereotipu, separatizam je srpski, a ne crnogorski specijalitet. Crna Gora jeste, ali Srbija nikad nije usaglasila svoj ustav sa saveznim. Srbija može da proglasi vanredno stanje na svojoj teritoriji, ali Crna Gora ne.

Predsednik Srbije je komandant oružanih snaga na teritoriji Srbije, a crnogorski raspolaže policijskim snagama. No, Vrhovni savet odbrane je nadležan za oružane snage na teritoriji Montenegra. Badava, kad taj "organ", koji po žabljačkom ustavu komanduje Vojskom Jugoslavije, ne funkcioniše od novembra 1998. godine. Predsednika Crne Gore niko ne poziva na sednice, a Generalštab je svojom udvoričkom idejom promovisao Miloševića u vrhovnog komandanta. Na taj način, vlast u Crnoj Gori nema komandni uticaj na VJ, ali njene jedinice su prilično dobro raspoređene u ovoj republici.

Crna Gora je u federaciji samo onoliko koliko mora, a daleko od nje je uvek kad može. Sasvim otvoreno gradi svoj autonomni ekonomski i monetarni sistem, spoljnu politiku i projektuje sve varijante svog opstanka. Ovakvu federaciju ne želi, a federacija nema mehanizme da takav nedostatak želje ospori. I u pogledima prema svetu, dva oka su sasvim zrikava: Beograd je zarobljenik izolacije, ali i ksenofobije i svoje tvrdoglave političke inercije (Rusija, Kina, Belorusija, Ukrajina.) Crna Gora je potpuno otvorena prema Zapadu, a prema "večnim prijateljima" samo simbolično.

Tako dolazimo do političkog sistema koji je, praktično, nemoguće definisati. Osim, ako se ne prisetimo fenomena pod nazivom "asimetrična federacija". Dakle, jedna ojađena, delimično okupirana zemlja, sa dva sistema koji uporno istrajavaju jedan nasuprot drugome. No, niti Beograd može bilo šta da promeni optužbama, niti Podgorica ima snage da kaže zbogom samo zbog toga što je Beograd takav. Zapad je u ovom trenutku protiv promene granica, ali taj princip je, kako pokazuje sveži deo balkanske istorije, jako mekan. Primena nasilnih modela bila bi na granici presudnog rizika. Niti se može očekivati da Milošević, bez snažne provokacije, primeni silu da bi ponovo postrojio Mila, niti da bi Zapad imao dovoljno takta i snage da sve ponovo dovede u red.

I, šta bi, uopšte bio red. Posle svega, nije u pitanju samo sukob elita, već oštro, čak sudbinsko razgraničenje koncepcija. Beogradu ne preostaje ništa drugo do produženje agonije, Podgorici da se odatle izvuče sa što manje bubotaka i ogrebotina, pa makar ponovo ostala u nekakvom konfederativnom savezu.

Na oštrici koncepcija i folklorne, mitske podele na patriote i izdajnike, u Crnoj Gori je uspostavljena strastvena plemenska podela, možda najoštrija u istoriji. Ljudi, kao da su skloni da ponovo povade sablje i džeferdare i krenu na braću, u ime ideologije, a čega bi drugog. Kao da ne znaju da Milo nije taj koji ih može odvojiti od Srbije, a još je manje Momir čovek koji će ih za nju vezati.

Uprkos svemu, federaciju drže neverovatni konci i konopci, inercija, potreba da se bude zajedno, stotine hiljada Crnogoraca u Srbiji, možda čak i svojevrsni nacionalni mazohizam, izrastao na navici podnošenja i negovanja mržnje.

Možda će Jugoslavija, nekako i opstati, ali pri tom neće, niti može biti ovakva. Pre toga, neko će morati da objasni šta se to sa nama događalo: izdaja, nesposobnost, tragedija, slom. Ili, jednostavno, samo takvi, udruženi protiv sebe, možemo da gajimo iluziju da postojimo.

Ljubodrag Stojadinović


vesti po rubrikama

^politika

15:10h Povodom odluke SNV o povratku u administraciju Unmika
15:15h Odlukom Okružnog suda u Kragujevcu, na osnovu tužbe SPS-a: Stevanović nije gradonačelnik
15:25h Đukanović: Dosledan sam u svojim izjavama
15:40h UNHCR suspendovao pomoć severnoj Mitrovici
15:50h

Ko je ovaj čovek: Oliver Ivanović

16:10h Banja Luka: Dodik traži partnere za izbore
16:15h Kovačević (SPO) o predstavnicima vlasti: Izjave suprotne ponašanju
16:20h Vujanović: Politička motivacija
16:30h Korać, koordinator ekspertskog tima opozicije, o izbornim listama: Čekaćemo SPO
16:45h "Glas" istražuje: Na koji način funkcioniše jugoslovenska federacija
17:00h Drugi pišu "Stratfor": Šta je u pozadini vašingtonske ponude Miloševiću
17:10h Predlogom zakona protiv terorizma predviđene rigorozne zatvorske kazne
17:20h Ukidanje osnovnih ljudskih prava Zakonom o terorizmu
17:30h Bogat dnevni red sednica Savezne skupštine
18:00h Novica Simić novi načelnik GŠ VRS
22:52h Milo Đukanović: Crna Gora treba da plati ratnu štetu Hrvatskoj
22:57h "Lekari bez granica" nastavili rad u Mitovici
22:58h Humanitarna pomoć za SR Jugoslaviju
     


     


FastCounter by LinkExchange