[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 28. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


27. Jun 2000 15:50 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Oliver Ivanović

(Nesuđeni pilot)

Početak - rođen je 1. aprila 1953. u selu Rznić, kraj Dečana. Otac Bogdan bio je profesor istorije, majka Olga, devojačko Nikčević, profesor srpskog jezika. Ivanovići vode poreklo iz Kuča, najviše ih ima u mestu Doljani (kod Podgorice). Taj kraj je poznat po dobrom grožđu od kojeg se pravi loza koju Crnogorci čuvaju "za lijek". Oliverov pradeda Nastadin bio je brigadni general u crnogorskoj vojsci.

Detinjstvo - bio je mirno i poslušno dete, ali je sanjao da će se jednog dana vinuti nebu pod oblake i voziti "pticu čeličnih krila" (želja mu se nije ispunila zbog vida).

Nacionalnost - Crnogorac.

Verska opredeljenost - pravoslavac. Slavi Svetog Nikolu.

Obrazovanje - u školu je krenuo u rodnim Dečanima, potom su se Ivanovići preselili u tadašnju Titovu Mitrovicu. Tu je završio osmoletku i srednju Mašinsko-tehničku školu. Potom je upisao Vojnu akademiju u Zagrebu, ali je posle tri godine napustio. Usledili su studentski dani na Mašinskom fakultetu u Mitrovici, koji je završio za tri godine. Žedan znanja, odlučio je da upiše i ekonomiju u Prištini (i tu diplomu bi trebalo uskoro da okači na zid- iako se femka da poslednjih godinu dana knjigu ni prstom nije pipnuo, ostala su mu dva ispita do kraja).

Karijera - počeo je u "Trans Kosovu", mitrovačkom transportnom preduzeću, gde je bio tehnički direktor i zamenik generalnog direktora. Kasnije je direktorovao u fabrici keramičkih pločica, opet u Mitrovici. Potom je promenio sredinu i postao zamenik generalnog direktora u "Feroniklu", nekadašnjem gigantu iz Glogovca.

Svestan da je, pored dobrog glasa lepo imati i dobar stas, od sedamdesetih trenira i karate. Kao svaki đetić, odlično se snašao u istočnjačkoj borilačkoj veštini, trenutno je nosilac crnog pojasa - četvrti dan (osvajao je prvenstvo Kosova, drugo i treće mesto na takmičenjima u Hrvatskoj, trenirao je, potom i predsedavao klubom "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici).

Stranački angažman - bio je član SK od 1971. a prestao je to biti od kad je u Srbiji zaživelo višestranačje. "Sad sam apsolutno otvoren za sve ideje i opcije. Nisam ničiji, ne dozvoljavam svojatanje od partija. Mene je prihvatio narod", tvrdi, ubeđen da je to jedini izlaz iz naše krize. Sad je predsednik IO SNV i vođa mitrovačkih Srba.

Zanimljivosti - politikom se aktivno bavi od juna prošle godine kad ga je dvadesetak mladića pozvalo, kao trenera da im pomogne u suprotstavljanju šiptarskom teroru. U julu su se i politički organizovali, pa je ispalo da ni Kosovski Srbi nisu imuni na onu čuvenu boljku "Dva Srbina tri partije" (zbog veće postojeće organizacije kosovskih Srba koju predvode vladika Artemije i Momčilo Trajković). Od tad se govori o podeli kosmetskih Srba na severne i one iz centralnog dela.

"Meni je lakše jer je Mitrovica zadržala intelektualnu strukturu. Ovde su ostali lekari, profesori, pravnici, ekonomisti, inženjeri...", navodi on, dok Momčilo Trajković, "ljuti protivnik", kaže: " Pozicije Srba iz ova dva regiona jesu različite, ali ne može neko da bude zainteresovan za Kosovo od Ibra, a neko do Ibra". Kako insistira na doslednoj primeni Rezolucije 1244, i smatra da je "pitanje povratka Srba u ovom trenutku najvažnije i ne može se politizovati", a pri tom ne propušta priliku da za "politizaciju povratka" prozove vladiku raško-prizrenskog i lidera "centralnih Kosovaca", oni koji ga ne vole tvrde da iza njega stoji vlast u Beogradu. On to, naravno, demantuje, i skromno dodaje: "Svi pokušaji da nam naruše autoritet kod naroda su bezuspešni. Imamo podršku 90 odsto stanovništva severnog dela Kosova".

Prijatelji ističu da "severnjake" kroz kosovsku krizu i lavirint vodi više kao menadžer i sportski, manje tipično politički. Posebno je poznat kao onaj ko odgovara i na nepostavljena pitanja, i to tako da mu se svaka rečenica može tumačiti "ovako i onako".

Oženjen je, ima tri sina.

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:10h Povodom odluke SNV o povratku u administraciju Unmika
15:15h Odlukom Okružnog suda u Kragujevcu, na osnovu tužbe SPS-a: Stevanović nije gradonačelnik
15:25h Đukanović: Dosledan sam u svojim izjavama
15:40h UNHCR suspendovao pomoć severnoj Mitrovici
15:50h

Ko je ovaj čovek: Oliver Ivanović

16:10h Banja Luka: Dodik traži partnere za izbore
16:15h Kovačević (SPO) o predstavnicima vlasti: Izjave suprotne ponašanju
16:20h Vujanović: Politička motivacija
16:30h Korać, koordinator ekspertskog tima opozicije, o izbornim listama: Čekaćemo SPO
16:45h "Glas" istražuje: Na koji način funkcioniše jugoslovenska federacija
17:00h Drugi pišu "Stratfor": Šta je u pozadini vašingtonske ponude Miloševiću
17:10h Predlogom zakona protiv terorizma predviđene rigorozne zatvorske kazne
17:20h Ukidanje osnovnih ljudskih prava Zakonom o terorizmu
17:30h Bogat dnevni red sednica Savezne skupštine
18:00h Novica Simić novi načelnik GŠ VRS
22:52h Milo Đukanović: Crna Gora treba da plati ratnu štetu Hrvatskoj
22:57h "Lekari bez granica" nastavili rad u Mitovici
22:58h Humanitarna pomoć za SR Jugoslaviju
     


     


FastCounter by LinkExchange