[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 28. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


27. Jun 2000 15:46 (GMT+01:00)

O sudbini jedne investicije u Srbiji, sa poukom

Vezivanje za mrtvaca

Matija Bećković je svojevremeno, kada je nekadašnja SFRJ bila raspolućena između svoje ideološke (Titove) prošlosti i neizvesne budućnosti, napisao antologijsku pesmu "Mrca" (mrtvac), snažnu metaforu o tome kako ni živome, kad je privezan za mrtvoga, nema druge sudbine do laganog, mučnog i neizbežnog umiranja.

Metafora jednog od najvećih živih pesnika srpskog jezika je višeznačna: nije samo ideološka ni isključivo politička. Ona neizbežno pada na um kad se ovih dana podvlači crta i ispod sudbine jedne poslovne investicije u Srbiji, koja je takođe metafora, u ovom slučaju za naivnost preduzetnika koji su poverovali da je početkom devedesetih ova zemlja bila za dobar korak ispred drugih zemalja "socijalizma" kad je reč o klimi za biznis, političkom okruženju i pravnoj sigurnosti.

Gospodin Radisav Rodić je, bez sumnje, smatrao da je ulaganje sopstvenog i kapitala njegovih američkih prijatelja u propalo društveno preduzeće "Glas", u proleće 1990, bio dobar potez.

Sve je merio zapadnim kriterijumima: ispitao tržište, odmerio ono što unosi partner, i odlučio se za ono što se ovde označava kao "dokapitalizacija": kapitalu društvenog "Glasa", tada zvanično procenjenom na oko 2.8 miliona maraka, pridodao je svojih 5,7 miliona, i postao većinski vlasnik mešovitog preduzeća u kojem je supstanca društvenog kapitala do današnjeg dana ostala sačuvana.

U razvijenim industrijskim zemljama Zapada i danas je praksa da se propale firme otkupljuju za samo jedan ili desetak dolara: nedavno je za toliko, novom vlasniku ustupljena i nekadašnja perjanica britanske automobilske industrije "Rover". Cilj takvih transakcija je jasan: nešto vredi onoliko koliko je neko spreman da plati, a svrha je da se parama novog vlasnika, njegovim znanjem i novom organizacijom, sačuvaju radna mesta, ukupan biznis - i pripomogne nacionalnoj ekonomiji.

Rodić i "ABC produkt" su iste motive, u koje je, razumljivo, uključeno i očekivanje sopstvene dobiti, imao i prilikom ulaska u posao sa sasvim propalim društvenim preduzećem "Udarnik", tada kljigovodstveno na čistoj "nuli", čiji su radnici zadržali posao, kome su potom od strane "ABC produkta" isplaćeni svi dugovi, pa sudska izvršenja i što šta još, do momenta kad se pokazalo da je reč o čistoj prevari od strane "društvenog preduzeća".

U oba slučaja, iz današnje perspektive gledano, pokazalo se da je u pitanju bilo "vezivanje za mrtvace". Uz obilatu pomoć države, odnosno privrednog sudstva, očigledno kontrolisanog od strane nekih grupa, te investicije su sistematski podrivane, potom otimane, da bi danas, podvlačeći crtu ispod svega, Radisav Rodić sumorno konstatovao da je nekoliko desetina miliona dolara stranog i domaćeg kapitala - otišlo u vetar!

Da li je bio naivan, lakoveran ili jednostavno u zabludi misleći da su zakoni biznisa univerzalni: da sve zavisi od uloženog kapitala, veštog menadžmenta, korišćenju tržišnih prilika? Ili nije bio dovoljno prilagodljiv, pa da se na vreme svrsta uz jednu političku opciju i one koji je oličavaju? Verovatno od svega pomalo.

Danas mu je, dok se bori protiv nasilnog guranja u stečaj poslovnog sistema u koji je uložio 35 godina svog rada, ostalo još malo vere da ovde ipak ima i države i prava i pravde, i da je ono što mu se dešava ipak samo privremena deformacija sistema, a nikako njegovo pravilo.

G. J.


vesti po rubrikama

^društvo

15:46h O sudbini jedne investicije u Srbiji, sa poukom
16:55h Dokumenta za upis na fakultete predaju se još u sredu
17:12h Kvalifikacioni ispit iz maternjeg jezika prošao bez primedaba
17:39h Novi protest penzionera zakazan za četvrtak
18:16h Ovogodišnja suša prepolovila prinose stočne hrane
18:38h

Obeležen međunarodni dan borbe protiv torture

18:46h Patrijarh Pavle bogosluži u manastiru Gračanica na Vidovdan
19:26h NDNV prihvatio Konvenciju NUNS-a
19:35h Održan Prvi sabor politikologa
     


     


FastCounter by LinkExchange