[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 28. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


27. Jun 2000 18:16 (GMT+01:00)

Ovogodišnja suša prepolovila prinose stočne hrane

Stoka čeka prinudno klanje

PKB "Beograd" smanjuje fond krava za 2.000 a junica za 2.800

- Prolećna suša donela je nove nevolje proizvođačima stoke i mesa. Prinosi kabaste hrane su prepolovljeni, cena prošlogodišnjeg kukuruza raste i na malo iznosi oko šest dinara, a na veliko je nešto jeftiniji i košta pet dinara. Koncentrovana hrana za krave košta 6,6 dinara po kilogramu što iznosi skoro 30 pfeniga.

U najgoroj od poslednjih godina za stočarstvo, 1994. godine koncentrovana hrana je koštala 14 pfeniga. Proizvođači su već ozbiljno počeli da razmišljaju o prinudnom klanju, manja su na nekim farmama već počela.

I dalje bez poskupljenja
Vlada Srbije još nije donela odluku o poskupljenju mleka iako se na to čeka mesecima i četiri puta je urgirano da se donese bilo kakva odluka, makar i o zabrani poskupljenja, ako drugačije ne može pa da proizvođači konačno donesu odluku o daljoj proizvodnji. Iako je bilo predviđeno da se zahtev za korekciju cena mesa i mleka nađe na dnevnom redu prekjučerašnje sednice Savezne vlade, iz nepoznatih razloga od toga se odustalo.

- Zalihe hrane na našoj farmi koja uzgaja 1.500 junadi, isto toliko krava i oko 26.000 svinja su male - kaže Milan Derikonjić, komercijalni rukovodilac farme "Dragan Marković" u Obrenovcu. Još nismo počeli prinudno da koljemo, ali razmišljamo o redukovanju proizvodnje. Kukuruz je, ne računajući prevoz, prešao pet dinara i nema ga na tržištu. Sa ovakvom cenom mesa ne možemo da pokrijemo troškove proizvodnje pa ćemo smanjivati broj stoke. Čekamo još da vidimo kakvi su prinosi ječma, soja je podbacila, rod kukuruza je slab, detelina je do sada umesto četiri puta, košena dva puta. Uskoro će biti poznati bilansi hrane pa ćemo doneti konačnu odluku o broju smanjenja grla stoke.

U PKB "Beograd" situacija je ozbiljna, kaže Mirko Martinović, direktor plana i analize. I u normalnim uslovima, samo hrana za proizvodnju jednog litra mleka košta više od mleka. Napravljen je program smanjenja stočnog fonda. Fond od 10.000 krava koje služe za proizvodnju mleka biće smanjen za 2.000. Deo od toga će se ponuditi na uslužni odgoj firmama koje imaju više hrane u krajevima gde je bilo više kiše, a ostale će se poklati ili prodati. Smanjiće se i broj priplodnih krava koje su ostavljene za podmladak stada za 2.800.

- Suša je katastrofalna, posle prošlogodišnje poplave ostalo je nešto, a od suše skoro ništa. Naše zalihe hrane su dobre, ali samo do nove žetve, a ona je izuzetno slaba - kaže Martinović.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^društvo

15:46h O sudbini jedne investicije u Srbiji, sa poukom
16:55h Dokumenta za upis na fakultete predaju se još u sredu
17:12h Kvalifikacioni ispit iz maternjeg jezika prošao bez primedaba
17:39h Novi protest penzionera zakazan za četvrtak
18:16h Ovogodišnja suša prepolovila prinose stočne hrane
18:38h

Obeležen međunarodni dan borbe protiv torture

18:46h Patrijarh Pavle bogosluži u manastiru Gračanica na Vidovdan
19:26h NDNV prihvatio Konvenciju NUNS-a
19:35h Održan Prvi sabor politikologa
     


     


FastCounter by LinkExchange