[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 28. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


27. Jun 2000 18:38 (GMT+01:00)

Obeležen međunarodni dan borbe protiv torture

Život se sveo na strah

Biljana Kovačević - Vučo: Svakodnevna desetogodišnja tortura

BEOGRAD - Živimo u zemlji gde je tortura svakodnevna i traje već deset godina. Sve vreme nam se imputira krivica kao bismo na kraju priznali da smo krivi. Život se sveo na svakodnevni strah, a Zakon protiv terorizma ima za cilj da zaplaši građane kao ne bi digli glas protiv vlasti koja im ne odgovara kao i verovatnu svrhu da stvori posebnu predizbornu atmosferu - rekla je Biljana Kovačević - Vučo iz Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava na konferenciji za novinare u Medija centru kojom je obeležen 26. jun međunarodni dan borbe protiv torture.

- Mnogo ljudi koji su nezakonito lišeni slobode i pored dugog boravka u policiji izjavljivali su naknadno da se prema njima policija korektno ponašala. To govori da su oni očekivali i fizičku torturu, ali znamo da postoji i ona možda i gora od ove, psihička - objasnila je Vučo.

Advokat Gradimir Nalić dodao je da je poslednje godine od završetka NATO agresije u Srbiji prisutna bila i politička i fizička tortura.

- Imali smo nanošenje teških telesnih povreda Bogoljubu Arsenijeviću Makiju, prebijanje demonstranata, torturu nad Srbima u privatnim i parapolicijskim zatvorima na Kosovu...

Kad bude donet zakon o terorizmu i ugašeni mediji niko o torturi neće moći ni da progovori niti da obeleži ovaj međunarodni dan - rekao je Nalić.

Profesor Stevan Lilić istakao je da je tortura karakteristična za zatvorena društva i da ima za cilj održavanje na vlasti grupa ili pojedinaca navodeći primere administrativnog kažnjavanja medija i službenih direktiva proizašlih iz Zakona o univerzitetu.

Biljana Kovačević - Vučo izrazila je ogorčenje što je Međunarodna mreža pomoći koja je trebalo da bude jedan od organizatora konferencije za novinare otkazala svoje učešće.

- Atmosfera u kojoj živimo dovoljno govori. Posle donošenja Zakona o terorizmu može se očekivati da humanitarne organizacije počnu da se ograđuju od nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima. Kada se prvo povuku oni koji su izabrali da se bave profesionalno borbom za ljudska prava i protiv torture, šta se onda može očekivati - rekla je rezignirano Vučo.

Kada su organizatori završili svoja izlaganja, obratili su se malobrojnim novinarima očekujući pitanja. Pitanja nije bilo. Samo je nekoliko gostiju u malobrojnoj publici bilo začuđeno slabim odzivom na konferenciju.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

15:46h O sudbini jedne investicije u Srbiji, sa poukom
16:55h Dokumenta za upis na fakultete predaju se još u sredu
17:12h Kvalifikacioni ispit iz maternjeg jezika prošao bez primedaba
17:39h Novi protest penzionera zakazan za četvrtak
18:16h Ovogodišnja suša prepolovila prinose stočne hrane
18:38h

Obeležen međunarodni dan borbe protiv torture

18:46h Patrijarh Pavle bogosluži u manastiru Gračanica na Vidovdan
19:26h NDNV prihvatio Konvenciju NUNS-a
19:35h Održan Prvi sabor politikologa
     


     


FastCounter by LinkExchange