[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Jun 2000 17:56 (GMT+01:00)

Naš maratonac Borislav Dević, skoro tajno, odselio se u Australiju

Japanci ispratili našeg rekordera

Višemesečno snimanje japanskog TV dokumentarca o sportistima neobičnih sudbina

Dvojica jugoslovenskih vrhunskih sportista, jedan živ, a drugi tragično izgubio život, biće junaci televizijske emisije koju priprema japanska televizija "Kansai". Četvoročlana ekipa japanske televizije upravo je završila boravak u Srbiji, gde je tokom osam dana danonoćnog rada snimila materijal o dvojici naših vrsnih atletičara, maratoncu Borislavu Deviću i njegovom na Kosovu poginulom drugu i rivalu Goranu Raičeviću. Snimljeni materijal će, uz snimke Olimpijskih igara 2000. u Sidneju, biti montiran u TV dokumentarac predviđen za emitovanje u decembru ove godine.

Emisija nosi naziv "2000. godina viđena sa Olimpijade", a njeni autori imaju nameru da kroz sudbine sportista, koji su do uspeha stigli uz velike poteškoće, prikažu i situaciju u svetu na kraju 20. veka. Junaci emisije, pored naših sportista, biće američka plivačica Alison Teri, jedna od retkih crnkinja uspelih u tom sportu, koja je od rođenja bila siromašna i nesrećna, imala težak život, bila primorana da odustane od Olimpijade u Barseloni, ali se sad, i dalje u teškim uslovima, priprema za Olimpijadu u Sidneju.

Među junacima programa je i atletičarka iz Eritreje Nebijatate Marijam, jedne od najmlađih i najsiromašnijih afričkih zemalja, koja je na Svetskom prvenstvu u atletici 1997. godine u Atini, u trci na 5000 metara, stigla poslednja, posramljena kad joj j spala prevelika majica i otkrila joj grudi, jer Eritreja nema novca za uniforme svojih olimpijaca.

U potrazi sa sportistom koga bi mogli da snime u Jugoslaviji, Japanci su u Beograd stigli još u februaru, posredstvom JOK. Desna ruka Dragana Kićanovića, Marija Leković, povezala je japanskog producenta Šinđija Mijuru sa sportskim novinarom "Politike", veteranom Žikom Baljkasom, koji nije imao dilemu: "Vaš junak treba da bude atletičar Borislav Dević", rekao je, "njegova sudbina verovatno je najteža i najinteresantnija među svim našim sportistima".

Dević (37) je rođen u Ravnim Kotarima, u Krajini, u dvadeset godina bavljenja atletikom postigao je izvanredne rezultate, među kojima su juniorski i seniorski nacionalni rekordi, a 1995. godine u Hjustonu je postavio jugoslovenski rekord u maratonu 2:13:57, koji još nije oboren. Posle prvih spektakularnih početaka Devića su počeli da zapostavljaju i da u reprezentaciji favorizuju Hrvate. Bio je primoran da pređe u Sarajevo. Iz tog grada su ga isterali 1992. Velika porodica Devića rasula se po izbegličkim logorima i iznajmljenim stanovima. Jedan brat i 81-godišnja majka iselili su se u SAD, a ostali tavore kako znaju, bez nade da će se ikada vratiti u rodni kraj.

Kada je došao u Beograd, prvo utočište Borislav Dević je našao kod Gorana Raičevića, svog protivnika sa trkačkih staza, ali i velikog prijatelja. Goran i njegova žena Jelena prihvatili su Devića, njegovu ženu Bebu i dvoje dece i neprekidno im bili oslonac u teškim trenucima. Na stazi ljuti rivali, obojica borbeni i uporni, a van nje mirni i dobri ljudi, Borislav i Goran trčali su zajedno, delili dobro i zlo, dok u proleće prošle godine nije došlo do NATO agresije na Jugoslaviju. Na poslednjoj trci koju su trčali zajedno, u Nišu, dva prijatelja ušla su držeći se za ruke, posle čega je Goran krenuo u svoje selo u podnožje Kopaonika da obiđe roditelje.

Niko sigurno neće objasniti zašto je iz vojnog odseka u Brusu već sledećeg jutra Goranu Raičeviću bio upućen poziv za mobilizaciju. On je bio prijavljen u Beogradu, iz njegovog sela nije mobilisan niko sem njega, a on se našao na Kosovu, gde je 6. maja, na Đurđevdan, pao pogođen metkom iz zasede u čelo. "Uvek je bio disciplinovan i davao primer, što ga je na kraju koštalo glave", kaže njegova Jelena, koja je ostala sama sa dvoje blizanaca, Nikolom i Katarinom.

Goranova smrt je verovatno bila odlučujuća kap u odluci Borislava Devića da zatraži izbeglištvo u Australiji i iseli se tamo sa porodicom. Sportska stipendija nedovoljna da pokrije ni deseti deo troškova života, stalna natezanja sa stanodavcima, životno doba u kome je sportski uspeh ravan čudu, prevagnuli su i on je počeo da se pakuje.

Japanci su u Beograd stigli baš u tom trenutku. Snimali su gomile pehara i pregršt medalja, koji postaju prtljag prekookeanskog putovanja. Uz priču o Deviću, Japancima se neumitno nametnula i priča koja se sa njom prepliće, o Goranu Raičeviću. Išli su sa njegovom udovicom i decom na obronke Kopaonika i snimali ih kako obilaze Goranov grob, razgovarali sa ojađenim i uplakanim roditeljima, koji su sami ostali.

Japanci će Borislava Devića snimati i u Sidneju, bez obzira da li će se kvalifikovati za Olimpijadu. To će sigurno biti priča različita od svih ostalih.

Dragan Milenković


vesti po rubrikama

^reportaža

16:08h

Reporter "Glasa" na svadbi požarevačkih gastarbajtera u Švajcarskoj

17:23h

Posle sedam meseci opet u manastirima Visoki Dečani i Pećka patrijaršija

17:56h

Naš maratonac Borislav Dević, skoro tajno, odselio se u Australiju

18:08h

Advokat iz Bostona već godinama se bori za prava životinja

     


     


FastCounter by LinkExchange