[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Jun 2000 18:10 (GMT+01:00)

Leksikon - Stečaj

Odluku donose poverioci, a ne sud

BEOGRAD - Pojam: Prema uporednom trgovačkom pravu stečaj nad firmom se pokreće pre svega u slučaju kada je preduzeće dospelo u situaciju da ne može da plaća svoje obaveze. U svetu se obično fiksira rok za nelikvidnost, a unašem stečajnom pravu pokretanje stečaja se prihvata kada je preduzeće trajnije nelikvidno, pri čemu se ne obrazlaže i šta se podrazumeva pod pojmom "trajnije". Drugi razlog za pokretanje stečaja je prezaduženost firme, što znači da je ona izgubila ceo sopstveni kapital.

Šta je cilj stečaja: U oba pomenuta slučaja, objašnjava dr Jovan Ranković- inače autor knjige " Specijalni bilansi" u kojoj su obrađeni posebni događaji u životu preduzeća, naročito poravnanja i stečaj- osnovni smisao stečajnog postupka je zaštita poverilaca, što svaka zemlja bespogovorno poštuje. Stečaj je sračunat na rasturanje preduzeća i predstavlja prinudnu a ne dobrovoljnu meru, upravo da bi se očuvali interesi poverilaca. Tada se sva imovina u nenovčanom delu pretvara u novac i deli srazmerno ulozima u preduzeću. Pošto taj postupak može da traje dugo, uz visoke troškove takvog unovčavanja, što naravno ugrožava poverioce, stečaju predhodi pokušaj saniranja preduzeća kroz proces poravnanja, ukoliko je to za poverioce povoljnije i ako oni tako procene, objašnjava dr Ranković.

Kako se kod nas krše osnovna pravila o stečaju: U slučaju "ABC Grafike", koja je praktično nasilno uterana u stečaj, to su bili razlozi zbog kojih je bio napravljen projekat poravnanja, prihvaćen od strane svih glavnih poverilaca. Poravnanje je trebalo da se izvrši na teret poverilaca putem delimičnog opraštanja dugova, pošto su oni ocenili da će tako njihovi interesi biti očuvani u većoj meri nego da se nad " ABC Grafikom" pokrene stečaj.

U tom postupku " ABC Produkt", kao najveći ulagač i poverilac po osnovu zajmova, pristao je na najveću stopu otpisa dugova od 5o odsto, ostali poverioci od 30 procenata. Međutim, ono što su poverioci prihvatili, a u pitanju su njihove pare i interes, nije prihvatio Privredni sud , koji je mimo svake ekonomske logike i pravne norme, doneo odluku o stečaju nad " ABC Grafikom", objašnjava dr Ranković.

Kad država odlučuje: U slučaju " ABC Produkta"( da podsetimo najvećeg poverioca koji je u najvećoj meri i oštećen stečajem nad " ABC Grafikom") sada je pokrenut predstečajni postupak. I to je učinjeno bez pravih ekonomskih razloga, pošto stečaj pretpostavlja da je firma nelikvidna ili da je izgubila sopstveni kapital. Obzirom na to da je reč o privatnom kapitalu, odluku o stečaju trebalo bi da donesu vlasnik ili poverioci, a ne sud.

- Ako je preduzeće likvidno i ukoliko interesi poverilaca nisu ugroženi, kakav je inače slučaj sa" ABC Produktom", uslova za stečaj jednostavno nema, i otvaranje takvog postupka predstavlja čisto bezakonje, konstatuje dr Ranković.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:29h

Domaće rafinerije biće potpuno obnovljene do kraja avgusta

17:38h

Dušan Vlatković, guverner NBJ: I zlatnici za deviznu štednju

17:43h

Žetva pšenice biće okončana do 5. jula

18:10h

Leksikon - Stečaj: Odluku donose poverioci, a ne sud

   


     


FastCounter by LinkExchange