[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Jun 2000 17:38 (GMT+01:00)

Dušan Vlatković, guverner NBJ najavio

I zlatnici za deviznu štednju

I štediše sa Kosova moći će da naplate svoja devizna potraživanja, ali samo u svojim bankama u Pokrajini

BEOGRAD - U utorak bi predstavnici NBJ, Savezne vlade, Privrednog suda i stečajni upravitelji banaka nad kojima je u toku ovaj postupak trebali da razmotre koji su razlozi zbog kojih još nije utvđeno stanje obaveza i potraživanja u ovim bankama po osnovu devizne štednje, izjavio je Dušan Vlatković guverner NBJ u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca, prilikom prezentacije tri nove knjige o novcu.

Manji prinos lakši otkup

- Novca za otkup žita biće dovoljno bez novog štampanja para. Centralna banka neposredno će pomoći republičke rezerve, ali će se deo žita izvesti, dok će poslovne banke svoje kredite koje imaju u prozvodnji "premestiti" za otkup. Situaciju olakšava činjenica da su prinosi manji i da je deo žita već otkupljen kroz robu datu seljacima. Sve u svemu, ceo posao se može završiti sa oko milijardu dinara i novca će biti dovoljno, tvrdi Vlatković.

Po njegovima rečima, moguće je da iz pomenutih razloga dođe do pomeranja roka za isplatu prve rate devizne štednje za štediše ovih banaka, poput Dafiment banke, ali sigurno neće doći do suspenzije njihovih zakonskih prava.

Vlatković je, takođe, najavio mogućnost da se, uz dinarsku i deviznu isplatu, štedišama ponude i zlatnici iz trezora centralne banke, ukoliko ne bude dovoljno deviznih sredstava za izmirivanje obaveza prema njima. Ovi zlatnici inače imaju nešto veću nominalnu vrednost od 150 maraka, koliko je " teška" prva rata isplate stare devizne štednje.

Devize za ove namene će se obezbeđivati sukcesivno, a odlukama o obaveznoj prodaji deviza centralnoj banci po osnovu spoljnotrgovinskih poslova trebalo bi da se prikuplja između 15 i 20 miliona maraka mesečno. U skladu sa tim teći će i devizne isplate , dok će se u dinarima isplaćivati svi zahtevi štediša, objasnio je Vlatković.

Po njegovima rečima, devizne štediše sa Kosova, preko sistema Jugobanke u Kosovskoj Mitrovici i drugim obezbeđenim punktovima, mogu i moći će da naplate svoja potraživanja po osnovu stare devizne štednje. To ujedno znači da, ukoliko su sada u Srbiji, građani sa Kosova moraju da stignu do svoje matične banke, na područjima koja su dostupna, kaže Vlatković.

Guverner NBJ je najavio i raspravu o predloženim novim projekcijama monetarne politike za ovu godinu, u krugu savezna, republička vlada i NBJ, pri čemu ova poslednja insistira da se preispita ukupna ekonomska politika kako bi se u postojećim uslovima održala stabilnost "koliko je to moguće."

- Očigledno je da se novčana masa ne može održati na nivou od 16,6 milijardi dinara, koliko je iznosila krajem prošle godine, pre svega zato što je došlo do odstupanja na sektoru cena i ekonomskih odnosa sa inostranstvom. Ako se ne ostvari planirani rast proizvodnje, monetarna politika će morati da bude restriktivnija, jer ne sme doći do hiperinflacije, koja bi u ovim okolnostima bila katastrofa, rekao je Vlatković.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:29h

Domaće rafinerije biće potpuno obnovljene do kraja avgusta

17:38h

Dušan Vlatković, guverner NBJ: I zlatnici za deviznu štednju

17:43h

Žetva pšenice biće okončana do 5. jula

18:10h

Leksikon - Stečaj: Odluku donose poverioci, a ne sud

   


     


FastCounter by LinkExchange