[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 26. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Jun 2000 16:27 (GMT+01:00)

Holivudskim zvezdama honorari su samo deo ukupne zarade

"Za ruke" 20 miliona dolara

"Bruto učešće" jeste odredba koja garantuje glumcu učešće u dobiti filma. Veliki novac od "merčandajza"

Svejedno da li film postigne veliki uspeh ili ne, tek gaže holivudskih zvezda su kraljevske. Ali, glumci se ne zadovoljavaju samo sa nekoliko miliona dolara. Kroz različite vidove učešća u dobiti, oni još malo uvećavaju svoj "džeparac"

Džulija Roberts, najbolje plaćena glumica na svetu, dobila je za ulogu u filmu "Erin Brokovič" honorar od 20 miliona, a Mel Gibson za "Patriotu" čak 25 miliona dolara. To je, međutim, za holivudske zvezde samo sitniš. Najveću zaradu ostvaruju skoro po inerciji zahvaljujući ugovornoj klauzuli nazvanoj "bruto učešće", iza čega se zapravo krije odredba koja garantuje glumcu učešće u dobiti filma.

Bruto dobit od prikazivanja filma, koju ovaj zaradi, dele studio i distributeri. Od polovine koja pripada studiju, glumci inkasiraju odgovarajući procenat određen ugovorom.

Za glumce ranga Mela Gibsona, Džulije Roberts i Džima Kerija to znači prihod od nekoliko milijardi dolara ako film postane hit. Ako je učešće u dobiti veliko, onda mogu i da se odreknem honorara za snimanje, pomislio je i Tom Henks, koji je za svoju ulogu u filmu "Redov Rajan" samo zahvaljujući učešću u bruto zaradi inkasirao više od 50 miliona dolara.

I Džim Keri profitirao je od hit filma "Trumanov šou". Vrlo spremno je za učešće u dobiti prihvatio da mu se honorar smanji za osam miliona dolara. Kako se kasnije ispostavilo, to je bio dobar posao, jer je samo po osnovu učešća u dobiti zaradio 30 miliona dolara. Međutim, na listi onih koji najbolje zarađuju apsolutno vodi Tom Kruz, koji je svojim bioskopski uspehom "Nemoguća misija, 2. deo" zaradio već sada više od 65 miliona dolara od učešća u ukupnoj dobiti, plus 20 miliona dolara glumačke gaže.

Ali, time ni izdaleka nisu iscrpljene sve mogućnosti zarade filmskih zvezda. Oni takođe ostvaruju milionsku dobit od video-prava. Junaci filmskog platna kao Tom Kruz, Brus Vilis i Džon Travolta se povrh svega pojavljuju i kao producenti svojih filmova i tako po još jednom osnovu "skidaju kajmak". Džek Nikolson ih je, međutim, nadmašio originalnom idejom ubiranja dobiti od "merčandajza" - prodaje raznih predmeta sa zaštitnim znakom lika ili filma.

Ali, ne može se reći da je snimanje filmova posao bez rizika. Džon Travolta se odrekao celog honorara za ulogu u filmu "Bojno polje Zemlja" za učešće od 25 posto, pod uslovom da film zaradi 50 miliona dolara. Do sada je ovaj film zaradio manje od polovine planirane sume pa je Travolta izgleda radio besplatno. Međutim, izgleda da to nije naročito pogodilo ovog glumca, jer po pravilu zarađuje 20 miliona dolara po filmu, pa sa prosečno šest snimljenih filmova godišnje ostvaruje čak i po holivudskim merilima pristojnu zaradu od 120 miliona dolara.

Doduše, tako veliki honorari imaju i loše strane. U skorije vreme sigurno se neće snimati film sa Džulijom Roberts ili Tomom Kruzom u glavnoj ulozi, jer bi samo osnovni honorar od 20 miliona dolara uništio budžet svakog filma.

Prir. MVP


vesti po rubrikama

^reportaža

15:46h Advokat Nenad Vukasović, branilac jednog od optuženih iz grupe "Pauk": Moj klijent zaslužuje orden

15:53h

Kako je hrvatska lepotica Nina Morić osvojila Italijane

16:08h Na izložbi u Njujorku izložene su razglednice sa snimcima linčovanja
16:14h Hotelijer Miloljub Bataveljić o kulturi ishrane i ponašanja Srba u ugostiteljstvu
16:27h Holivudskim zvezdama honorari su samo deo ukupne zarade
     


     


FastCounter by LinkExchange