[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 26. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Jun 2000 15:46 (GMT+01:00)

Advokat Nenad Vukasović, branilac jednog od optuženih iz grupe "Pauk"

Moj klijent zaslužuje orden

Neko unapred želi da sazna kakva će biti koncepcija odbrane, na suđenju koje počinje 27. juna

Suđenje Jugoslavu Petrušiću, Miloradu Pelemišu, Slobodanu Orašaninu, Branku Vlaču i Radu Petroviću, mnogo poznatijima kao pripadnicima grupe "Pauk" koja je osumnjičena za špijunažu protiv SRJ tokom prošlogodišnjeg bombardovanja, počinje u Okružnom sudu u Beogradu 27. juna.

Za ovaj slučaj u sudu ne vlada gotovo nikakvo interesovanje (glavni pretres koji će voditi sudija Pavle Vukašinović biće doduše zatvoren za javnost zbog iznošenja niza detalja iz domena "strogo poverljivo"), ali kada je petočlana grupa početkom novembra uhapšena, digla se velika prašina i protiv njih su izgovorene mnoge teške reči.

Optužnica je podignuta pre više od mesec i po dana i tokom istrage saslušano je 13 svedoka koje je tužilac predložio i koji će se pojaviti na suđenju. Advokat Nenad Vukasović, koji s Veljkom Guberinom brani Slobodana Orašanina, govori za "Glas" o teškoćama s kojima su se oni kao branioci sretali posle podizanja optužnice.

Tajno-javni spisi

- Zanimljivo je - kaže advokat Vukasović - da branioci ne mogu spis sami da pregledaju već isključivo u prisustvu radnika pisarnice Okružnog suda. Pitam se da li i tužilaštvo to tako radi, jer su ovo naizgled sitni detalji, ali u biti ozbiljne stvari koje govore o pritisku na branioce i kršenjima jasnih odredaba Zakona o krivičnom postupku.

- Slobodan Orašanin apsolutno ne prihvata izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret i o tome je tokom istrage dao svoju iscrpnu, studioznu i logičnu odbranu odgovarajući na sva pitanja suda i tužioca vrlo otvoreno. Posle podizanja optužnice, kad su se stekli uslovi da s njim možemo da razgovaramo bez prisustva službenih lica, došli smo na ideju da u intervalima između poseta on napravi zabeleške svojih razmišljanja i odgovora na naša pitanja.

Pošto se radi o obimnom materijalu, smatrali smo da je to celishodno da se ne bi izgubili dragoceni sati jer prema Zakonu o krivičnom postupku imamo pravo slobodnog dopisivanja s njim bez cenzure i uvida u ono što bi on napisao. Posle prvog sastanka s njim u zatvoru, rečeno nam je međutim da se vrši prebrojavanje svih papira koje on nosi sa sobom na razgovor s nama i da je doneta naredba da nam ne sme dati ništa što je napisao rukom. To znači da ne može voditi beleške koje bi nam predao, a odgovor ko je izdao naredbu - sud, uprava ili neko treći - nismo dobili, kaže advokat Vukasović.

U takvoj situaciji oni su podneli pismeni zahtev sudiji Vukašinoviću da se Orašaninu dozvoli da se slobodno izjasni o optužnici i dokazima.

- Sudija je postupio saglasno svojoj sudijskoj etici i uputio je pismo upravniku Okružnog zatvora u kome je izneo sve naše proteste vezane za ovaj problem. Ali i ovaj njegov napor ostao je bez rezultata, jer su nas u zatvoru neposredno obavestili da je Slobodanu Orašaninu dozvoljeno da svoja razmišljanja i eventualne predloge za izvođenje dokaza napiše i preda nam isključivo preko Suda. Očigledno da neko u ovom postupku želi da sazna kakva će biti koncepcija odbrane, kako će se dokazi optužbe napadati i kojim protivdokazima rušiti. Normalno je da je za nas ovo neprihvatljivo i mi ćemo liniju odbrane postaviti samo putem razgovora s našim branjenikom. Ne želimo da njegove pismene beleške čita bilo ko osim nas - napominje naš sagovornik.

Tvrdeći da je šira javnost izgubila "kontinuitet izveštavanja o ovom slučaju", advokat Vukasović naglašava da mu je posebno interesantno da se o svemu ovome u javnosti više ne izjašnjava savezni sekretar za informisanje Goran Matić.

- Nije nam poznato da li je gospodin Matić pročitao kompletan spis ovog predmeta posle završetka istrage, ali ostaje jedna opora činjenica da je na samom početku postupka u javnost izneo neke podatke vezane za optužene a koji su, na način kako su prezentirani, duboko i nedolično okaljali obraz i ličnost našeg branjenika u čije ime govorim. Pošto smo kao branioci potpisali dokument kojim se obavezujemo da detalje iz spisa ne iznosimo javnosti, to ću se kao legalista toga striktno držati. Slobodan Orašanin je intelektualac - inžinjer koji se bavi oružjem, posebno prigušivačima i savest mi nalaže da otvoreno kažem javnosti da on zaslužuje odlikovanje a ne krivični postupak i boravak u samici. Duboko se nadamo da će sve ovo isplivati na površinu tokom predstojećeg sudskog postupka - tvrdi Orašaninov branilac na kraju.

SINIŠA STANIMIROVIĆ


vesti po rubrikama

^reportaža

15:46h Advokat Nenad Vukasović, branilac jednog od optuženih iz grupe "Pauk": Moj klijent zaslužuje orden

15:53h

Kako je hrvatska lepotica Nina Morić osvojila Italijane

16:08h Na izložbi u Njujorku izložene su razglednice sa snimcima linčovanja
16:14h Hotelijer Miloljub Bataveljić o kulturi ishrane i ponašanja Srba u ugostiteljstvu
16:27h Holivudskim zvezdama honorari su samo deo ukupne zarade
     


     


FastCounter by LinkExchange