[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 26. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Jun 2000 16:14 (GMT+01:00)

Hotelijer Miloljub Bataveljić o kulturi ishrane i ponašanja Srba u ugostiteljstvu

Telefoniranje uz "kilogram vina"

Samo dvoje od sto gostiju operu ruke pre obeda

Kultura ishrane i ponašanja u ugostiteljskim objektima kod nas je toliko degradirana da bi se pre moglo postaviti pitanje: da li je uopšte ima? A ako je ima, ona se pre može krstiti nekulturom, zato što je vrlo malo toga ostalo iz zlatnog perioda našeg ugostiteljstva, sedamdesetih i osamdesetih godina.

Ovim rečima trenutno stanje stvari, kad je u pitanju ponašanje gostiju u srpskom ugostiteljstvu, komentariše Miloljub Bataveljić, poznati hotelijer iz Kragujevca. Inače, Bataveljićima hotelijerstvo je porodično zanimanje, a sam Miloljub školovao se i sticao znanja u Nici, Lozani, Amsterdamu, kao i dugi niz godina u Grčkoj.

Kao student, bio je izabran u protokol isprva Vlade Republike Srbije, a kasnije i SFRJ, tako da je kroz praksu upoznao manire ondašnjih političara Josipa Broza, Edvarda Kardelja, Draže Markovića, Milke Planinc i ostalih. Trenutno je upravnik prestižnog privatnog hotela "Merkur" u Kragujevcu.

Ne valja se

Kada je bio u protokolu za Titov doček na Zlatiboru, Bataveljić je spoznao da i komunisti drže do vere! Naime, domaćini su za ovu priliku zaklali prasad do 12 kilograma. Neko je prišao i rekao da je to grehota i "da se ne valja". Opet na Brionima, prilikom sastanka vodećih industrijalaca Evrope, političari su u tamošnjim crkvama palili sveće. Naravno, kradom.

Pa kakvi su Srbi u restoranu?
Za razliku od pre dvadesetak godina, nekultura je preovladala, a prema Bataveljićevim rečima, postoje dva najosnovnija razloga - totalno posrnuće kad je u pitanju opšta kultura ishrane i ponašanja u ugostiteljstvu.

- Od 1985. godine, a posebno posle devedesetih, rapidno se promenila struktura gostiju. Intelektualci, profesori univerziteta, književnici, novinari, inženjeri... zarađuju taman toliko koliko staje jedan ručak u restoranu ili hotelu. Klijentelu čine novopečeni bogataši koji su svoj imetak stekli u sumnjivim uslovima, a često je reč i o kriminalcima. Opšta je pojava da se poručuje "kilogram vina i kilogram pečenja" i to najbolje opisuje trenutno stanje - kaže Bataveljić.

Gledano sa stanovišta opšte kulture, nju gosti danas vrlo malo imaju, a s njom dolazi i (ne)kultura kada je u pitanju ishrana. Ručkovi se svode na porudžbine mesa, bez predjela ili toplog jela, a skorašnje analize pokazuju da su u oko 500 kragujevačkih ugostiteljskih objekata skuva tek od 20 do 50 čorbi dnevno. Pre trideset godina, 1970. godine, u šest ovdašnjih restorana kuvalo se oko dve hiljade čorbi dnevno.

- Nije krivo ugostiteljstvo već klijentela za takvo stanje. Možda poražavajuće i ponižavajuće deluje podatak, ali tek dvoje od sto ljudi koji dođu u restoran pre ručka opere ruke. S druge strane, mi smo razbili možda pomalo ritualni, ali svakako institucionalizovani pojam porodičnog ručka - ističe Bataveljić.

Otuda i činjenica da je danas vrlo malo porodica koje subotom i nedeljom gaje kult porodičnog ručka. Možda presudan razlog za tako nešto, prema zapažanjima Bataveljića, jeste industrijalizacija. Industrija pored toga što je za sobom vukla nekulturu, izazvala je i opštu migraciju stanovništva, a samim tim i prekidala veze s običajima i tradicijom. LJudi su dolazili trbuhom za kruhom iz seoskih područja, hranili se u radničkim restoranima, studenti su bili primorani na samoposluživanje u menzama. Ostajalo je malo toga od porodice i običaja.

Kad se sve svede i presabere, u Srbiji se danas ipak najpravilnije jede na selu. Pre svakog jela, seljak obavezno popije čašicu rakije: posle toga ručak počinje posluživši se kajmakom ili sirom, a završava kuvanim jelom i voćem. S druge strane, današnji ugostitelji dolaze u situaciju da moraju da objašnjavaju šta je aperitiv, dok se kuvano jelo zaobilazi.

A političari su tek posebna priča danas u Srbiji. Za razliku od svojih kolega od pre raspada SFRJ i aktuelne političare krasi nekultura, nepoznavanje manira...

- U vreme stare Jugoslavije, političari nisu komunicirali s osobljem verbalno, već gestikulacijom. Znalo se tačno šta znači kada se viljuška ostavi u stranu - ističe poznati hotelijer. - Ilustracije radi, u kojoj meri je sve danas degradirano, neka posluži i sledeći primer: kada su svojevremeno političari ručali, njih niko nije smeo da ometa. Tih pola sata oni su jednostavno - ručali. Opšta je pojava, kaže Bataveljić, da se tokom ručka mobilni telefon stavlja na sto. I tako se sve vreme dolazi u dodir s prljavom slušalicom, ometaju gosti za stolom i u restoranu.

Pored toga današnji političari se uklapaju u opšte stanje: i oni čak zanemaruju protokol od koga je nekad odustajao samo Draža Marković, za koga je bilo poznato da voli jagnjetinu. Zbog bolesti, Kardelju se kuvala jagnjetina, dok je Broz jeo mnogo voća i povrća. I političari nižeg ranga držali su do pravilne ishrane. Na porodičnim ručkovima na Dedinju, gde je učestvovao i Bataveljić, sve je bilo po pravilu.

- Na Zapadu hrana se smatra kao lek. I nezamislivo je da domaćin protokolarnog ručka napusti restoran, a da se ne zahvali kuvaru. U Srbiji tako nešto jednostavno više ne postoji - kaže Bataveljić.

DRAGAN ALEMPIJEVIĆ


vesti po rubrikama

^reportaža

15:46h Advokat Nenad Vukasović, branilac jednog od optuženih iz grupe "Pauk": Moj klijent zaslužuje orden

15:53h

Kako je hrvatska lepotica Nina Morić osvojila Italijane

16:08h Na izložbi u Njujorku izložene su razglednice sa snimcima linčovanja
16:14h Hotelijer Miloljub Bataveljić o kulturi ishrane i ponašanja Srba u ugostiteljstvu
16:27h Holivudskim zvezdama honorari su samo deo ukupne zarade
     


     


FastCounter by LinkExchange