[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 26. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Jun 2000 16:04 (GMT+01:00)

Da li je "antiteroristički zakon" uslov za efikasnu odbranu od nasilja?

Blagoslov za represiju

Korišćena rešenja agresorskih zemalja. Pokušaji da se insekti i zglavkari uključe u simulaciju antidržavnog nasilja završeni tragikomično. Za haos optužene uglavnom žrtve haosa

Poslednjeg dana juna imaćemo zakon protiv terorizma. Nema sumnje da je reč o ekstremno restriktivnom i represivnom aktu koji će uneti dodatne nesporazume u inače haotični odnos između građanina i države.

Zakonodavac je lišio sopstvenu javnost zadovoljstva da bude upoznata s Predlogom zakona. Radi se po hitnom postupku, ali ova okolnost nije omela borce protiv terorizma da koriste rešenja iz Velike Britanije, Španije, Italije, Francuske i Irske. Dakle, mogla bi to da bude "kreativna kompilacija" jednog rizičnog zakonskog akta koji nastaje štrpkanjem pogodnih rešenja iz odgovarajućih zakona navedenih zemalja. Nema veze što je reč o članicama NATO-a koje su nas listom bombardovale. Ako je rešenje dobro - može i od agresora.

Imaćemo, dakle, "Frankenštajn zakon", kako reče jedan poznati beogradski pravnik, sastavljen od neuklopljivih delova. Shodno imenu, pouzdano je očekivati da spis bude zastrašujući, ali i s krupnim problemima u funkcionisanju.

Pre bilo kakve ideje kako će zakon biti primenjivan i kako će građani podnositi neobjašnjive civilizacijske restrikcije, treba ustanoviti ima li ovde terorizma. Pogledajmo, najpre, primere država od kojih su neka rešenja kalemljena na naš slučaj.

Problemi Britanaca s irskim separatizmom i organizacijom IRA, ili Španije s baskijskom terorističkom družinom ETA, klasični su. Slično je i s Nemačkom, ali tamošnji terorizam je "levi" (grupa Bader-Majnhof). Italija je imala problema s "Crvenim brigadama", ali pre svega s mafijaškim nasiljem na jugu države. Francuzi se obračunavaju s korzikanskim ekstremistima, ali to je već posebna vrsta terorističkog arhaizma.

Njihov glavni problem je "uvezeni terorizam", odnosno funkcionisanje nasilničke arapsko-hispanoameričke veze na francuskom tlu. Pariz je mnogo godina bio relativno sigurno sklonište za Iljiča Ramireza Karlosa i Lejlu Kaled.

Ipak, većina država o kojima je ovde reč, nema poseban antiteroristički zakon. Radi se samo o inoviranju postojećih krivičnih zakonskih akata za legitimni odgovor novim i specifičnim vrstama nasilja. Uostalom, ni ovdašnji zakonodavac ne kaže da su kalemi uzeti iz specijalnih zakona zapadnih zemalja, već su "korišćena rešenja koja postoje u zakonodavstvima država koje su se ranije suočile s problemom terorizma".

Ima li antidržavnog terorizma u Srbiji? Režim, svakako, veruje da je na ovo pitanje odgovor kategorično pozitivan ali to, naprosto, nije tačno. Možda je pitanje terorizma (zasad) apsolvirano gubitkom Kosmeta. Vlast je mirno gledala kako se šiptarsko nasilje pretvara u gerilsku pobunu, reagujući tek kad je za njeno gušenje valjalo angažovati skoro sve policijske i vojne potencijale. Ispada da zakon stiže s beznadežnim zakašnjenjem.

U Srbiji nema terorizma, jer nijedna (tajna) organizacija ne ostvaruje svoje političke ciljeve nasiljem. Pokušaji da se insekti i zglavkari uključe u simulaciju antidržavnog nasilja (Osa, Pauk), završeni su tragikomično. Još je smešnije povezivanje onog nesrećnog Gutovića iz Novog Sada s "agresorima na našu zemlju". Vlast je imala mnogo problema oko definicije pojedinih slučajeva nasilnih smrti (Stojičić, Bulatović, Perošević, Arkan, Todorović, Petrović). I kad se svi ti slučajevi saberu, nema govora o terorizmu, već pojedinačnim aktima koji u sebi čak nemaju elemente političkih atentata. Većina profesionalnih ubistava ovde je strogo selektivna, što nije odlika terorizma. Nema javnih političkih poruka niti se, u bilo kom slučaju, pojavila organizacija koja stoji iza ubistva. Mnogi slučajevi svedoče da je u pitanju čvrsta simbioza između vlasti i podzemlja.

Pored kriminalaca, ginuli su i policajci na bolovanju ili pod suspenzijom. Tamo gde niko nije otkriven posao su odradili vrhunski profesionalci koji se, naravno, ne oglašavaju i ne hvališu. Ali, to nije terorizam, već samo posao.

Istovremeno, oficijelna represija postala je zaštitni znak ovdašnjeg oblika vladavine. Za sve što ne valja (a malo toga valja) optuženi su oni koji ne mogu da imaju skoro nikakav uticaj na stvarnost. Za haos su optužene uglavnom žrtve haosa. Što je otpor opozicije krotkiji i benigniji - režim je sve agresivniji. Iz takve logike, ne samo Otpor, već i svi kritičari režima mogu biti identifikovani kao teroristi.

Vlast, naprosto, ne zna da definiše terorizam u Srbiji jer bi, u tom slučaju, imala posla i sa sopstvenom ulogom u ropcu ove države. Utoliko je opasnost veća jer će, usvajanjem zakona, ogroman broj građana biti pod sumnjom. Cilj svega, u stvari, nije borba protiv terorizma, već uspostavljanje straha od reči i mišljenja, samokontrola kao ukidanje bilo kakvog građanskog protesta ili otpora pred užasnom stvarnošću.

Ostaje nam da vidimo hoće li zakon sprečiti nasilje onih koji ga donose, ili će njihovu poziciju učiniti legalnom a našu agoniju i trpljenje beskonačnim.

Ljubodrag Stojadinović


vesti po rubrikama

^politika

15:09h

Srbi na Kosmetu odbijaju registraciju u organizaciji Unmika

15:14h Oko 12.000 Srba koji žive u 12 sela Sirinićke župe odlučni da ostanu i opstanu
15:22h Đukanović posle susreta s Mesićem: Ne marim za Beograd
15:37h Sprečen miting podrške u Leskovcu uhapšenom otporovcu
15:44h Pisarov o Matićevim optužbama o manipulacijama gradske vlasti
15:51h DS: Idemo na izbore
16:04h "Glas" istražuje da li je "antiteroristički zakon" uslov za efikasnu odbranu od nasilja?
16:13h Ko je ovaj čovek? Ankica Tuđman
16:28h Na reagovanje na prigovore Svrljižana policija priznala grešku
22:52h Prihvaćen predlog sporazuma SNV KiM i UNMIK-a
23:00h Kosovo Polje: Ubijen Kića Milanović
     


     


FastCounter by LinkExchange