[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 26. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Jun 2000 15:37 (GMT+01:00)

Sprečen miting podrške u Leskovcu uhapšenom otporovcu

Živeti kao sav normalan svet

...poručila majka Vladimira Stojkovića. Desetoro privedenih pušteni u toku noći

LESKOVAC - Miting građana u znak podrške zbog hapšenja Vladimira Stojkovića (25), kome je, inače, priprećeno optužbom za krivično delo "rušenja ustavnog poretka zemlje" jer je sprejom pokušao da na zgradi SUP-a iscrta pesnicu (simbol Otpora), protekao je u subotu u sukobu s policijom.

Produžen pritvor

LESKOVAC (Beta) - Dežurni istražni sudija Okružnog suda u Leskovcu Vitomir Krstić produžio je juče pritvor aktivisti pokreta Otpor Vladimiru Stojkoviću za još 24 časa, pošto je nešto pre 14 časova obavio s njim razgovor u leskovačkom zatvoru.

Nepoželjne Nišlije

Kako saznajemo, grupu otporovaca iz Niša koja je pošla na miting u Leskovac da pruže podršku komšijama, policija je zaustavila na autoputu ispred grada, ne dozvoljavajući im da nastave put sve dok se situacija u gradu nije smirila.

Međutim, policijsku blokadu prošle su Dušica Pešić i Zorica Miladinović, dopisnice "Slobodne Evrope" i "Danasa" iz Niša, ali im je neko tokom noći izbušio tri gume i razbio zadnje staklo na vozilu parkiranom blizu zgrade SUP-a.

Pre zakazanog vremena za miting, policija je u velikom broju zaposela prilaze Širokoj čaršiji, legitimisala prisutne i nekoliko njih privela. S platoa su privedeni Dobrosav Nešić, predsednik Odbora za ljudska prava (jer je građanima delio list "Prava čoveka"), Srđan Milivojević iz Kruševca, Aleksandar Višnjić iz Niša, Bratislav Stamenković, predsednik Narodnog parlamenta iz Leskovca i aktivista Otpora Igor Stajić.

Kasnije, u toku noći, ispred zgrade SUP-a, gde su najuporniji došli sa zahtevom da se pusti Vladimir Stojković, privedeni su i Igor Olujić, Nebojša Mladenović i Petar Stošić s još dvojicom aktivista PDS-a. Policajac je odustao od namere da privede Bojanu Ristić, narodnog poslanika i člana Predsedništva SPO-a, jer se tome robusno protivila. Svi su pušteni tokom noći, a Dobrosav Nešić i Bratislav Stamenković izjavili su da su ih policajci fotografisali u "tri poze" i uzeli im otiske prstiju.

Kako su policajci na Širokoj čaršiji zabranili postavljanje ozvučenja i zaplenili megafon, miting se nije odvijao kako je planirano, ali je pred oko 200 prisutnih ipak govorila majka uhapšenog Vladimira, Stana Stojković. Rekla je da su njen muž i ona teško bolesni, da se u njihovoj porodici gladuje i da je jedina krivica njenog sina "što hoće da živi kao sav normalan svet - da ima posao, da se raduje, zasnuje porodicu, ima perspektivu".

Dok je govorila, iz mračnih sporednih ulica doletela su jaja. Izgrednici nisu pronađeni.

Molitva za spas

Aktivisti Otpora, predstavnici opozicionih stranaka i građani Leskovca prisustvovali su u nedelju u Sabornoj crkvi molitvi za spasenje Vladimira Stojkovića, kao i onih policajaca koji su se ogrešili o njega svojim nehumanim postupkom, piše u saopštenju Otpora.

"Pozivamo majke Srbije da narednih dana dođu u Leskovac i pruže podršku porodici Stojković, kao i predstavnike opozicionih stranaka da u zatvoru posete Vladimira Stojkovića. Posle godinu dana Leskovac je ponovo postao barjaktar dolazeće slobode i demokratije i prestonica buntovne, prkosne i slobodarske Srbije", naveo je leskovački Otpor.

Bolje meni nego sinu

Dok su rasterivali okupljene ispred zgrade SUP-a koji su čekali da privedeni budu pušteni, policajci su majci uhapšenog Vladimira Stojkovića, Stani, savili ruku iza leđa i, gurajući je, povili joj glavu do zemlje.

Stana Stojković je u jednom trenutku posrnula i pala. "Savijajte vi meni ruku koliko hoćete, samo nemojte mom sinu", rekla je policajcu koji joj savio ruku, na šta joj je odgovorio: "Da ste ga vaspitavali, ne bi bio ovde".

M. JOKOVIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:09h

Srbi na Kosmetu odbijaju registraciju u organizaciji Unmika

15:14h Oko 12.000 Srba koji žive u 12 sela Sirinićke župe odlučni da ostanu i opstanu
15:22h Đukanović posle susreta s Mesićem: Ne marim za Beograd
15:37h Sprečen miting podrške u Leskovcu uhapšenom otporovcu
15:44h Pisarov o Matićevim optužbama o manipulacijama gradske vlasti
15:51h DS: Idemo na izbore
16:04h "Glas" istražuje da li je "antiteroristički zakon" uslov za efikasnu odbranu od nasilja?
16:13h Ko je ovaj čovek? Ankica Tuđman
16:28h Na reagovanje na prigovore Svrljižana policija priznala grešku
22:52h Prihvaćen predlog sporazuma SNV KiM i UNMIK-a
23:00h Kosovo Polje: Ubijen Kića Milanović
     


     


FastCounter by LinkExchange