[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 26. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Jun 2000 15:09 (GMT+01:00)

Srbi na Kosmetu odbijaju registraciju u organizaciji Unmika

Povratak pa popis

Uslediće izbori u kojima će učestvovati samo Šiptari

BEOGRAD - Popis stanovništva koji na Kosovu i Metohiji ovih dana obavlja Unmik uz pomoć Oebsa - Srbi ne prihvataju. Razlog njihovog odbijanja da se popišu više je nego poznat. Stav je kosovskih Srba da, dok Šiptari pod budnim okom pripadnika međunarodnih snaga sprovode teror nad njima, proteruju ih s Kosova, a onima koji su već otišli ne omogućavaju povratak, nema uslova za popis stanovništva.

S Kosova i Metohije je, podsećamo, u poslednjih 12 meseci proterano oko 250.000 Srba i još 100.000 nealbanskog stanovništva. Istovremeno, na ove prostore došlo je više stotina hiljada Albanaca iz severne Albanije i Makedonije koji su se uselili u srpske kuće i stanove i sad će biti popisani kao stanovnici Kosmeta. Treba li očekivati da će u takvim uslovima rezultati popisa stanovništva biti realni?

Nikakve instrukcije iz Beograda

Nedavna izjava šefa američke misije u Prištini, Kristofera Dela, da je odbijanje kosovskih Srba da učestvuju u popisu i registraciji za izbore "velika greška koja je posledica propagande iz Beograda", revoltirala je tamošnje Srbe.

Naime, Srbi koji se ne bave politkom, a s kojima smo ovih dana kontaktirali, kažu da im nisu potrebne nikakve instrukcije iz Beograda da li da prihvate popis i, potom, glasaju. Jer, najbolje znaju kako im je na Kosovu pod vlašću Šiptara i Unmika kojima su prepušteni prošle godine.

Sadašnji popis istovremeno je i registracija birača za predstojeće lokalne izbore koje će Unmik sprovesti u južnoj srpskoj pokrajini u oktobru. Učešće u izborima najavile su, kako "Glas" saznaje iz izvora bliskih Šiptarima u Prištini, čak 32 partije i jedna koalicija koju čini šest političkih stranaka. Naravno, sve su to šiptarske partije. Ovakva brojnost navodi na zaključak da će izbori biti fer i demokratski.

Jasno je, međutim, da će sve to biti samo još jedna farsa u režiji Šiptara kojima zaista treba priznati da su dobri glumci i vešti političari, prilagodljivi svima i svakome.

Jer, poznavaocima kosovskih prilika, šiptarskog mentaliteta i zakona koji vladaju u njihovim zatvorenim sredinama, jasno je da će se glavna trka voditi između lidera samozvane OVK Hašima Tačija i "predsednika Kosovo republike" i DSK Ibrahima Rugove. Pobednik će, kao i uvek do sad, biti određen na tajnim sastancima šiptarskih glavešina koji će članovima svojih fisova (porodica) preneti odluku. Teško da će se iko usuditi da se usprotivi, a kamoli uradi drugačije.

Kad je reč o Srbima, učešćem na izborima u ovakvim uslovima samo bi pomogli Kušneru da ima "potvrdu" pred međunarodnom zajednicom da imaju ista prava kao i Šiptari (i da su to pravo da biraju i budu birani iskoristili), da su izbori bili fer i demokratski, te da je njegova misija u potpunosti uspela i sad, kad je Kosovo predao u ruke onima koje je "narod izabrao", može da se povuče.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

15:09h

Srbi na Kosmetu odbijaju registraciju u organizaciji Unmika

15:14h Oko 12.000 Srba koji žive u 12 sela Sirinićke župe odlučni da ostanu i opstanu
15:22h Đukanović posle susreta s Mesićem: Ne marim za Beograd
15:37h Sprečen miting podrške u Leskovcu uhapšenom otporovcu
15:44h Pisarov o Matićevim optužbama o manipulacijama gradske vlasti
15:51h DS: Idemo na izbore
16:04h "Glas" istražuje da li je "antiteroristički zakon" uslov za efikasnu odbranu od nasilja?
16:13h Ko je ovaj čovek? Ankica Tuđman
16:28h Na reagovanje na prigovore Svrljižana policija priznala grešku
22:52h Prihvaćen predlog sporazuma SNV KiM i UNMIK-a
23:00h Kosovo Polje: Ubijen Kića Milanović
     


     


FastCounter by LinkExchange