[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 26. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Jun 2000 16:40 (GMT+01:00)

Vojnici provalili ulazna vrata na kući u Prijedoru, vezali i odveli osumnjičenog za ratne zločine

Sfor uhapsio Duška Sikiricu

Duškova supruga Mira kaže da se sve odigralo munjevito i s dosta nasilja što potvrđuje i lokva krvi u dnevnoj sobi. U akciji hapšenja učestvovale i žene

PRIJEDOR - Vojnici Sfora u nedelju su u Prijedoru uhapsili Duška Sikiricu (36), koga glavni tužilac Haškog suda tereti za ratne zločine počinjene nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH. Sikirica, koji je bio na javnoj listi optuženih, uhapšen je u 2.45 sati u svojoj kući, u Kozarskoj ulici 188.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da su vojnici Sfora na Sikiricinoj kući "provalili ulazna vrata, fizički ga savladali i vezali". Sikiricu su posle toga izvukli iz kuće, ubacili ga u jedno od četiri vozila Sfora i, pretpostavlja se, odveli ga u bazu u Ramićima kod Banjaluke.

Suđenje na jesen
HAG (Beta) - Portparol Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Pol Rizli potvrdio je juče da je u Prijedoru uhapšen Duško Sikirica, javno optužen za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u logoru Keraterm.

"To je važno hapšenje. Sikirica je, prema optužbama, bio komandant logora Keraterm", izjavio je Rizli. On je ukazao na to da su u pritvoru dva šefa straže u logoru Keraterm, Dragan Kolundžija i Damir Došen, i da će se najverovatnije svoj trojici suditi zajedno. Suđenje Kolundžiji i Došenu trebalo bi da počne na jesen.

Optužen za genocid

Sikirica je rođen 23. marta 1964. godine u selu Čirkin Polje, opština Prijedor. Optužen je za saučesništvo u genocidu i zločine protiv čovečnosti, kao i za teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnih zakona i običaja. On je optužen i za umešanost u ubistvo 140 Muslimana i Hrvata u logoru Keraterm.

U vreme hapšenja u Sikiricinoj kući, u Kozarskoj ulici, bile su njegova supruga Mira i njihove dve devojčice i Duškova majka Dušanka. Mira Sikirica kaže da se sve odigralo munjevito i uz dosta nasilja. Njene reči potvrđuje i lokva krvi u dnevnom boravku kuće, u kojem je uhapšen Duško.

- Duško je spavao u dnevnom boravku, a ja i mlađa kćerka u spavaćoj sobi. Baka i starija kćerka bile su u svojim sobama. Najpre sam čula buku, a onda su u moju sobu upali vojnici Sfora. Kćerku i mene su naterali da legnemo na pod, a oni su počeli da preturaju i razbijaju po sobi. Duška nisam ni videla - svedoči Mira Sikirica.

Kada su vojnici Sfora pronašli Duška, savladali ga i poveli iz kuće, njegovu majku, suprugu i decu smestili su u jednu sobu i naredili im da ne mrdaju. Potom su istrčali iz kuće, ukrcali se u vozila i odjurili iz Prijedora. Mira Sikirica kaže da je kuća bila opkoljena i da su u hapšenju učestvovale i žene - vojnici.

- U sobu starije kćerke ušla je žena - vojnik, koja se ponašala korektno. Ona je pokušala da s kćerkom uspostavi "prijateljski" kontakt, odnosno da se s njom igra. Nikome od nas, naravno, nije bilo do toga. Duškova majka je doživela težak šok, ali joj nisu dali ni čašu vode - kaže Mira Sikirica.

Duško Sikirica je od leta 1997. godine, kada je Sfor počeo da hapsi Prijedorčane optužene za ratne zločine, retko viđan u Prijedoru. Prema nezvaničnim informacijama, on je najviše vremena provodio u okolnim selima, boraveći kod rodbine i prijatelja. U grad je dolazio povremeno, javljajući se samo užoj porodici.

U ćelijama Haškog suda sada je devet Prijedorčana: Duško Tadić, Mladen Radić, Miroslav Kvočka, Milojica Kos, Zoran Žigić, Dragan Kolundžija, Damir Došen, Dragoljub Prcać i Duško Sikirica. U ćeliji Haškog suda, u leto 1998. godine, preminuo je dr Dušan Kovačević, prvi Prijedorčanin koga je uhapsio Sfor.

Pored Sikirice, kao zapovednici smena u logoru optuženi su i Damir Došen, Dragan Fuštar i Dragan Kolundžija.

Kao stražari u logoru optuženi su braća Predrag i Nenad Banović, Goran Lajić i Dragan Kondić, a kao lica koja su često dolazila u logor kako bi ubijali, tukli ili na drugi način zlostavljali zatvorenike optuženi su Nikica Janjić, Dušan Knežević, Dragomir Šaponja, Neđeljko Timarac i Zoran Žigić. Damir Došen, Dragan Kolundžija i Zoran Žigić uhapšeni su i već se nalaze u pritvoru Haškog tribunala.

B. Marić


vesti po rubrikama

^hronika

16:40h

Vojnici provalili ulazna vrata na kući u Prijedoru, vezali i odveli osumnjičenog za ratne zločine

16:57h Ubio ga kamen
   


     


FastCounter by LinkExchange