[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 26. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Jun 2000 15:00 (GMT+01:00)

Nosiocima pravosudnih funkcija Republike Srbije

Stanite na put bezakonju

Krajem maja ove godine Upravni odbor poslovnog sistema "ABC produkt" d.o.o. uputio je na adrese nekoliko najvažnijih ličnosti u pravosudnom sistemu Srbije svojevrstan "Apel za pomoć", u kojem ih obaveštava o nizu nezakonitih i neustavnih odluka Privrednog suda u Beogradu u predmetima u kojima su stranke iz ovog poslovnog sistema, uključujući tu i list "Glas javnosti".

U tom apelu je, uz navođenje nekoliko grupa dokaza, izneto kako je najpre, u nezakonitom postupku i na nezakonit način, pokrenut stečaj nad preduzećem "ABC Grafika", uz odbijanje prinudnog poravnanja na koje su pristali svi poverioci, a zatim, kada je stečaj otvoren, stečajni postupak vođen ne radi namirenja poverilaca, već pre svega s ciljem da se unište druga preduzeća iz "ABC" sistema.

U čije ime?

Na svim presudama koje nam stižu piše: "U ime naroda". Upućujemo javni apel da nam odgovorite da li smo i mi, zaposleni u "ABC"-u, "Glasu javnosti" i ostalim firmama ovog sistema zajedno s članovima naših porodica (ima nas oko 3.000), kao i oko milion čitalaca naših novina, deo tog naroda u čije ime pravosudni organi donose takve protivzakonite presude protiv nas.

Apel policiji

Javni apel MUP-u beogradske opštine Palilula! Zaštitite imovinu "ABC produkta" napadnutu nezakonitim oduzimanjem našeg magacina u Ulici Đure Đakovića broj 35, pošto je sutra sedam dana od kad ste vi asistirali protivzakonitom postupanju suda i provalili u naš magacin pun robe u Ulici Đure Đakovića broj 35.

Uz asistenciju MUP-a Palilula to su izvršila lica protiv kojih u MUP-u i Tužilaštvu još nije okončan istražni postupak za slično postupanje istih lica pre skoro godinu dana. Molimo vas da zaštitite našu dokumentaciju, našu imovinu, imovinu naših poslovnih partnera koja je ovim činom, koji se dogodio pre sedam dana, od nas prisilno, odnosno, prinudno oduzeta.

Tužbom stečajnog upravnika, u prvostepenom postupku koji je trajao samo 19 dana, uz grubo kršenje zakona, doneta je presuda čija je vrednost označena na 100 miliona dinara, o iseljenju preduzeća "ABC produkt" i "Ronako" iz zgrade u Vlajkovićevoj 8, na kojoj su pomenuta preduzeća zemljišno-knjižni vlasnici te zgrade.

U drugom predmetu, gde je tužilac DP "Udarnik" - preduzeće nad kojim je početkom ove decenije otvoren stečaj, i čiji su radnici zadržali radna mesta tek pošto je tog "mrtvaca", uz značajne investicije, vaskrsao "ABC produkt", doneto je nekoliko presuda i privremenih mera, od kojih su sve u korist "Udarnika", fantomske firme koju zastupa nekolicina bivših radnika, s direktorom koji nikada ranije nije bio zaposlen u "Udarniku". Pre nekoliko dana je tako, po nalogu Privrednog suda, zaplenjen i magacin "ABC produkta" u Beogradu, u Ulici Đure Đakovića broj 35, da bi se navodno direktor "Udarnika" uveo u posed. "Udarnik" je u tom objektu koji je izgradio "ABC produkt" imao samo zakupljenu kancelariju od 25 kvadrata, ali mu je, bez zapisnika i popisa zatečenog stanja u tom magacinu, predato celokupno i puno skladište od oko dve hiljade kvadrata, u kojem su u tom momentu bili oprema i repro materijal vredni nekoliko desetina miliona dinara, kao i privremeno smeštena poslovna dokumentacija "ABC produkta" koja je tu doneta zbog prinudnog iseljenja iz objekta u Vlajkovićevoj broj 8 po nalogu Privrednog suda u Beogradu.

"ABC produktu" i Štampariji "Glasa javnosti" na ovaj način su nelegalno zaplenjene grafičke mašine i servisni delovi za štampariju i štamparski papir. Takođe, na ovaj način je praktično oduzeta i razna druga roba drugih privatnih vlasnika, koja je tamo bila uskladištena.

Drugom, apsolutnom zakonski neosnovanom, privremenom merom, koju je potpisala lično predsednica Privrednog suda Milena Arežina, račun "ABC produkta" je blokiran za svotu od 159 miliona dinara, takođe po tužbi "Udarnika".

Nabrajanje svih slučajeva oduzelo bi mnogo prostora: ovaj svojevrsni progon je, uostalom, detaljno opisan u feljtonu koji je gotovo mesec dana objavljivan na stranicama "Glasa javnosti". Ovog puta ponovo ukazujemo na ono što je zajedničko u svim postupcima Privrednog suda protiv "ABC produkta" i preduzeća iz njegovog sistema:

- Po svim tužbama se donose nezakonite privremene mere, a potom se odugovlači s dostavom žalbi Višem privrednom sudu, dok se ne obezbedi politička podrška za potvrđivanje prvostepene presude;

- Onemogućava se uvid u spise svih predmeta, gde su "ABC produkt" i njegove firme učesnici spora;

- Eventualna rešenja Višeg privrednog suda kojima se usvajaju žalbe "ABC"-a uopšte se ne dostavljaju, već se to čini tek kad Privredni sud donese drugu odluku, istovetno presuđenoj;

- Ne dozvoljavaju se statusne promene u Registru Privrednog suda, čak ni najobičnije overe, kojima se potvrđuje da "ABC produkt" i njegove firme uopšte postoje;

- Izvršenja se sprovode u potpuno nezakonitom postupku, uz asistenciju organa MUP-a, a ponekad i privatnih naoružanih "obezbeđenja", čiji pripadnici u jednom slučaju nisu imali ni dozvole za nošenje oružja.

Obim i težina učinjenih nezakonitosti u ovoj godini su toliko porasli, da se sa našeg aspekta postavlja pitanje postojanja pravosudne funkcije u Republici Srbiji i karakter naše države kao pravne i ustavom formirane Republike.

Apel za pomoć, u kojem je zatraženo da se otklone činjenice i spreče buduće nezakonitosti, radi zaštite ne samo imovine "ABC produkta" i sa njim povezanih preduzeća, desetogodišnjih domaćih i stranih investicija, već i zaštite interese i radnih mesta za oko 600 stalno zaposlenih i oko 300 honorarnih radnika, upućen je Ratku Markoviću, potpredsedniku Vlade Srbije, Balši Govedarici, predsedniku Vrhovnog suda Srbije, Dragoljubu Jankoviću, ministru pravde Republike Srbije, Čedomiru Prostranu, predsedniku Višeg privrednog suda, Velimiru Bati Živojinoviću, predsedniku Odbora za predstavke i žalbe Skupštine Srbije i Goranu Perčeviću, predsedniku Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije.

"ABC produkt" je međutim, pošto se nezakoniti postupci nastavljaju - u međuvremenu je i protiv njega pokrenut "predstečajni postupak" - prinuđeni da se, sa zahtevom za zaštitu zakonitosti i pravičnosti, obrati i Vrhovnom sudu Srbije.

Na ovaj način, apel za pomoć u odbrani zakona "ABC produkt" upućuje svim nosiocima pravosudnih, sudskih i izvršnih finkcija vlasti u Srbiji i ukupnoj domaćoj i svetskoj javnosti.

Zahvalnost za razumevanje

Do sada je odgovorio samo Velimir - Bata Živojinović, koji je apel "ABC produkta" prosledio predsedniku Vrhovnog suda Srbije s nalogom da se navodi ispitaju i preduzmu odgovarajuće mere.
Svi zaposleni u ime svoji porodica i čitalaca zahvaljuju se Bati Živojinoviću na razumevanju i angažovanju!


vesti po rubrikama

^društvo

15:00h

Upravni odbor poslovnog sistema "ABC produkt" d.o.o. nosiocima pravosudnih funkcija Republike Srbije: Stanite na put bezakonju

15:06h I ponedeljak počinje upis na fakultete i više škole u Srbiji
15:13h Novi zakon o javnim preduzećima rezultat unutrašnje kontrole u vladajućoj koaliciji pred izbore
15:21h Poruke iz Sarajeva s Regionalne konferencije "Mediji i politika"
15:32h Jugoslovensko udruženje za plastičnu hirurgiju: Za evropski nivo svih usluga
15:45h Skupština Advokatske komore Vojvodine protiv represije
15:51h Obnovljen most na Velikoj Moravi
16:03h Poslovni sistem "ABC produkt": Iseljavanje se nastavlja
23:03h Novi ministar za osnovno i srednje obrazovanje
     


     


FastCounter by LinkExchange