[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


24. Jun 2000 16:10 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Dragan Tomić

("U Vranje, nema... šta nema")

Početak - rođen je 5. oktobra 1937. u selu Žbevac, blizu Bujanovca, nadomak Vranja. Otac Aleksandar bio je trgovac, majka Vetka domaćica. Buljukom Tomića (Dragan je bio trinaesti član) "predsedavao" je deda. "Od njega sam imao šta da naučim i od te iskonske vranjske filozofije mnogo toga u praksi da primenim. Iz kuće se nosi domaćinsko ponašanje. Zato ne podnosim rasipništvo", sa setom kaže Dragan.

Detinjstvo - "Još kao dete shvatio sam da je tamo gde sam rođen nemoguće živeti, a kad sam već krenuo, prostor se otvarao. Već između Žbevca i Bujanovca postojala je razlika. Pa između Bujanovca i Vranja...", "otkrio je" jednom.

Nacionalnost - Srbin.

Verska opredeljenost - ateista.

Obrazovanje - osnovnu školu (onda do petog razreda) završio je u rodnom selu. Potom je učio u Bujanovcu. "Svakodnevno smo putovali po četrnaest kilometara. Najgore je bilo zimi, sneg napada, nadođe Morava... Roditelji bi nam tad plaćali za dva-tri meseca sobicu, u kojoj smo spavali po četvorica. Danima smo jeli tvrdi hleb koji smo doneli od kuće. To je bilo otimanje od života", navodi. Zatim je išao u Vranje, u srednju ekonomsku. Dan posle mature zaposlio se u opštini, i radio je narednih 14 meseci. Kad je dovoljno uštedeo, pošao je na studije u Skoplje. Izabrao je ekonomiju i, kako sebi nije smeo da dozvoli neuspehe, diplomirao je u roku.

Karijera - počeo je kao referent za investicije i raspodele u vranjskoj opštini. U 30. postavljaju ga za direktora propale fabrike nameštaja "Simpo". Rekordno brzo uspeva da firmu s poslednjeg dovede do prvog mesta, u domaćoj proizvodnji. Kažu da je primenjivao recept - "svake godine novi asortiman, nova fabrika, nova proizvodnja, veća produktivnost". Sledećih deset godina beleži samo uspehe, širi proizvodne kapacitete. Drugovi komunisti, kad ih je provodio po halama i pokazivao u čemu je sve "Simpo" dostigao Italiju, Nemačku i Francusku, upozoravali su ga: "Tomiću, nama kapitalizam ne sme biti uzor, lako je povećavati proizvodnju. Bolje bi bilo da se posvetiš razvoju samoupravnih odnosa".

Optuživan i za "tehnomenadžerstvo", Tomić je gurao dalje. I sve bliže Beogradu. Naravno, od prvog dana svima je stavio do znanja da se "doživotno pretplatio na mesto generalnog u "Simpu".

Usledile su razne varijacije na temu ministar u Vladi Srbije. Bio je ministar koordinator, pa ministar za privredne odnose u Srbiji, ministar bez portfelja, potpredsednik u srpskoj vladi, ali najčešće mu je dodeljivana uloga koordinatora - za ovo i ono, tek bez njega se Vlada nije mogla ni zamisliti. Dok je obavljao važne poslove i borio se za "srpsku stvar", dogodio mu se, kako je sam rekao, "mali skandal". Jedan beogradski nedeljnik 1994. objavio je da se naše čudo od privrednika zaposlilo kao komercijalni direktor u firmi S.A.G. Andrin et Fils. Naveli su: "Za platu od 22.320. franaka, iliti 7.000 hiljada maraka" te, da se "zna o povezanosti te firme s francuskim nuklearnim lobijem". On je to demantovao: "Kad svi traže da se o stvarima koje su od interesa za celu zajednicu piše, a koje moraju u uslovima embarga da budu naša tajna, onda je moguće da se zlonamernom prezentacijom stvara privid da neko ko najviše želi da pomogne svojoj zemlji - bude okrivljen".

Odmah na početku prošlogodišnjeg bombardovanja, Vlada je sačinila "Ekonomsko-socijalni program za zapošljavanje i obnovu ratom oštećenih preduzeća". Za koordinatora je imenovan, a ko bi drugi, Tomić "Simpo", kako ga zovu koalicioni partneri i ostali da bi ga razlikovali od imenjaka i prezimenjaka, kolege Dragana Tomića (ovom drugom uz ime, iz istog razloga, prišivaju Tomić "Jugopetrol").

"Dileme nema - idemo do kraja. Programom moramo da otvorimo vrata za ukupnu razvojnu politiku i aktiviranje svih potencijala", najavio je prilikom ovog poslednjeg zaduženja.

Stranački angažman - bio je član SK i blizak prijatelj Ivana Stambolića, zbog čega nije odmah postao član najužeg rukovodstva SPS-a. Ali, kako nije bio i jedini koji je letovao sa Stambolićem (kad je to bilo poželjno, društvo je bilo baš veeeliko), greh mu je zaboravljen.

Zanimljivosti - uspešni direktor, tvorac pravog carstva porodičnog biznisa, pridržava se dve izreke: kineske "Mali čamac se lakše okreće" i zavičajne "Kaži dobar dan i piletu, ne znaš kakav će petao od njega postati". Lično veruje: "Dobro sam radio, imao uspeha u poslu i, dobro živeo". Narod vidi da je debelo u pravu, jer mu holding varijanta preduzeća koje predvodi dozvoljava da posluje, maltene, sa svim i svačim. Povremene prozivke i zamerke tipa "zloupotrebio položaj za privatne varijante" i "uzeo pare iz primarne emisije", nisu ga mnogo uznemiravale. Baš kao ni tvrdnje da mu stariji sin gazduje najatraktivnijim pogonom velike skopske železare, to jest "Hladnom valjaonicom". Upućeni dodaju i da je mlađi naslednik odnedavno uveden u dobar i isplativ posao, zahvaljujući tatinim vezama.

Oženjen je Čehinjom Edit, direktorkom časopisa "Kuća stil". To mu je druga supruga. Ima Gorana i Aleksandra (deca iz prvog braka s Lelom) i Veroniku iz drugog.

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

Vuk Drašković, iz Budve, zašto ne treba izaći na izbore

15:20h

Šta sadrži Predlog zakona o terorizmu koji će 30. juna usvojiti Savezna skupština

15:30h

Lukovac, posle učešća na sednici SB UN: Ojačana pozicija Crne Gore

15:31h

Ljiljana Nestorović, portparol SD: Opozicija mora da pomogne "Glasu"

15:40h

Koštunica, sa Skupštine DSS, poručio: Smena vlasti mirnim putem

15:50h

U nedelju u Gračanici odluka o daljem učešću u PAVK-u

15:55h

Kušner ide kući u oktobru?

16:10h

Ko je ovaj čovek: Dragan Tomić

16:45h

Oebs obučava pred izbore: Kosovski novinari u Rimu

19:00h

"Glas" porota: Verski poglavari Jugoslavije o tome možemo li da živimo u miru i slozi

     


     


FastCounter by LinkExchange