[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


24. Jun 2000 17:05 (GMT+01:00)

Kardiolog dr Petar Seferović o svojoj novoj knjizi, jedinstvenom udžbeniku kardiologije

Novi pogled u srce

Koautori, priznati stručnjaci, profesor dr Dejvid Spodik iz Bostona i profesor dr Bernhard Majš iz Marburga. Obolevanje srčane kese upozorava na brojne patološke procese u organizmu

Zahvaljujući autoru profesoru dr Petru Seferoviću, kardiologu iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije i koautorima, profesorima Dejvidu Spodiku iz bostonskog Centra za kardiologiju i Bernhardu Majšu iz istoimenog centra u nemačkom gradu Marburgu, jugoslovenska i svetska kardiologija je dobila nesvakidašnji udžbenik iz oblasti perikardiologije, oblasti koja se bavi dijagnostikovanjem i lečenjem srčane kese.

Na jugoslovenskim prostorima ovo je prvo delo posvećeno jednoj zasigurno nepravedno skrajnutoj oblasti. U svetu, od prvog štampanja knjige s ovakvim sadržajem 1947. godine, "Perikardiologija - Savremeni aspekti u dijagnostici i lečenju srčane kese (perikarda)", kako se udžbenik zove, peti je ove vrste u svetu. Izuzetan značaj ovog dela istakli su i recenzenti, pre svih profesor dr Srećko Nedeljković, doajen jugoslovenske kardiologije i učitelj autora profesora Seferovića, ali i akademik profesor dr Vladimir Kanjuh, kao i akademik profesor dr Miodrag Ostojić, na prvoj upriličenoj promociji, održanoj u petak uveče u beogradskom Hotelu "Interkontinental".

O knjizi, napisanoj na engleskom jeziku i namenjenoj gotovo sveukupnoj medicinskoj javnosti, počevši od studenata medicine, lekara opšte prakse, internista i drugih, govorili su i autori profesor Petar Seferović, kao i koautor profesor dr Bernhard Majš.

U razgovoru s profesorom dr Seferovićem, inače načelnikom Kardiologije 2 Instituta za kardiovaskularne bolesti KCS saznajemo, po čemu je ova knjiga autentična.
- Knjiga je stvarana pune tri godine, kaže autor i jedinstvena je po mnogo čemu. Nastala je kao rezultat šestogodišnjeg rada lekara našeg Instituta u postavljanju novih trendova u dijagnostici i lečenju srčane kese. U njoj su izneta naša, sopstvena iskustva - jedinstvena u svetu.

Po čemu ste to vi jedinstveni?
- Pre svega u primeni perikardioskopije, metode kojom se direktno gleda u srčanu kesu i vide sve patološke promene. Zatim, u primeni biopsije, kao i u primeni novog instrumenta PERDJUSERA za ispitivanje srčane kese. Ovaj instrument omogućava prvi put u istoriji medicine da se uđe u srčanu kesu, bilo da je ona normalna ili ima mali izliv. Jedinstveno je i to što smo prvi primenili balonperikardiotomiju, a koja omogućava širenje srčane kese i sprečavanje nakupljanja tečnosti u njoj.

Šta još knjigu čini autentičnom?
- Uspešna saradnja našeg Centra sa vodećim centrima i stručnjacima u svetu koji se bave ovom problematikom. S profesorima Bernhardom Majšom iz Marburga, Dejvidom Spodikom iz Bostona, Ralfom Šabetajom iz San Dijega, ali i stručnjacima iz Lila u Francuskoj, Barselone i Soluna. Pre početka stvaranja knjige, u dva navrata ( pre četiri godine u Beogradu i pre dve godine u Herceg Novom) smo održali stručne sastanke i dogovorili se da osnujemo Društvo za bolesti perikarda u okviru Svetskog udruženja kardiologa. To smo prošle godine i realizovali, a ovako uspešna saradnja je omogućila da svi priznati stručnjaci nađu mesto u ovoj knjizi. Tako da ona predstavlja spoj naših originalnih iskustava i stanja medicinske nauke iz oblasti bolesti srčane kese.

Kako je udžbenik koncipiran?
- U šest poglavlja obuhvaćeni su svi aspekti bolesti srčane kese, s tim što je najviše istaknut značaj dijagnostičkih i terapijskih procedura. Specifična je i po tome, što je za nju akademski slikar Željko Komosar uradio 17 umetničkih dela, koja predstavljaju umetničko viđenje bolesti srčane kese (izložba slika predstavljena u okviru promocije). Od 180 priloga u knjizi, više od sto je originalno i nigde ne mogu da se nađu u svetu. Kad ovo kažem mislim na umetničke fotografije, perikardioskopske slike, koje pokazuju određene promene u srčanoj kesi i omogućavaju trenutno postavljanje dijagnoze, kao i snimci sa kateterizacija perikarda, što je naša apsolutno autentična metoda.

Šta je bio motiv za stvaranje jednog ovakvog dela?
- Izuzetno veliki porast oboljenja srčane kese, naročito virusnih. Sem toga, srčana kesa je pokazatelj celokupnog zdravstvenog stanja u organizmu. Može da oboli samostalno, ali i kada postoji neki proces u organizmu, poput malignih bolesti. U toku razvoja kardiologije, nepravedno je bila zapostavljena, i desilo se da smo upravo mi skrenuli pažnju svetske kardiološke javnosti na ovu problematiku.

Na koji način?
- Prvo saznanjem da od svih kardioloških oboljenja, blizu 15 odsto otpada na bolesti srčane kese. Sem toga, bolest napada ljude u najproduktivnijem životnom dobu, vrlo često radno aktivne, živahne i mlađe. Od svih bolesti perikarda, kod 40 odsto uzrok je virusno zapaljenje, kod još toliko srčana kesa oboli zbog maligne bolesti negde u organizmu, dok preostalih 20 odsto otpada na sve druge bolesti u organizmu. Gušenje, malaksalost i ubrzan srčani rad mogu biti prvi signal osobi da nešto s njegovom srčanom kesom nije u redu, i da se što pre obrati lekaru.

Zorica Ostojić
foto: N. Đurović


vesti po rubrikama

^intervju

17:05h

Kardiolog dr Seferović o svojoj novoj knjizi, jedinstvenom udžbeniku kardiologije: Novi pogled u srce

17:21h

Dr Bernhard Majš iz Marburga: Ostvareni snovi

   


     


FastCounter by LinkExchange