[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


24. Jun 2000 18:23 (GMT+01:00)

Smanjuju se redovi za podizanje stare devizne štednje

BEOGRAD - Sve su manji redovi pred bankama za podizanje po 150 maraka stare devizne štednje u dinarima. Predpostavlja se da veliki broj štediša čeka isplatu ovog dela duga u devizama. Hoće li država, međutim, održati dato obećanje, ostaje da se vidi i sačeka 1. jul kada treba da počne isplata.

Prema mišljenju Mlađana Dinkića, koordinatora G17, državi je, naravno, u interesu da devizni dug štedišama isplati u dinarima i to po kursu od 20 dinara, koji je niži od uličnog. Strategija države je, kaže on, i da građani taj novac što pre potroše, jer se na taj način novac vraća u tokove i njime se, kako navodi Dinkić, namiruju sledeće grupe štediša. Pošto kasne isplate penzija i plata, a građani moraju da plaćaju troškove stanovanja i da kupuju hranu, jasno je, ističe on, da im i dinarske isplate dobro dođu. Otuda oni redovi i gužve za podizanje bar 3.000 dinara stare devizne štednje.

Postoji, međutim, još jedan efekat: "ispošćeni" građani koji podignu dinare i potroše novac na neophodne potrebe, nemaju mogućnost da tim novcem kupe devize na ulici. Time se održava tekući nivo crnog kursa, koji je sada oko 23,5 odsto. U isto vreme, više dinara kod građana, podiže cene, pa otuda ovaj ubrzani rast inflacije koji sada imamo.

- Državi se, očigledno, toliko osladilo da se dinarskim isplatama oslobađa velikog deviznog duga, odnosno da istim novce isplaćuje veliki broj dužnika, tako da ja prosto sumnjam kako će od 1. jula ponuditi po 150 maraka nekom većem broju štediša, skeptičan je Dinkić.

Posle silnih loših iskustava, građani su i ovog puta pokazali dozu poverenja, tako da mnogi, uprkos svemu, veruju da će isplate štednje teći baš onako kako je rečeno. Ne žure da podignu dinare, jer nisu spremni da se odreknu onih petnaestak maraka koliko iznosi razlika između deviznog i crnog kursa.

- Ima jedna zgodna priča koju ja često pominjem svojim studentima, kaže Dinkić. - A ona, otprilike glasi ovako: Kada je vojska Luja 14. opsedala Amsterdam 1672, koji je u to vreme bio trgovački i finansijski centar, to je izazvalo paniku među štedišama i navalili su na šaltere nacionalne banke. Ali, svima koji su došli po novac bila je ponuđena isplata. I, svi su je odbijali! Kasnije je taj slučaj postao "staro bankarsko pravilo".

Isto se i nama dogodilo u vreme Ante Markovića, priseća se Dinkić. - Građani su mogli sa svojih računa 89. godine da podignu "samo" po 250 dolara dnevno, a onda je Marković ukinuo limit i omogućio slobodno podizanje novca sa računa. Svi su računali da će građani navaliti na šaltere i opustošiti rezerve, koje su tada iznosile oko 2,5 milijardi dolara. Ali se to nije dogodili. Kada su videli da ih mogu podići, građani su odustajali i čak ulagali više nego do tada, pa su na kraju te godine rezerve narasle na 6 milijardi dolara, kaže Dinkić i dodaje da je za pametnog to sasvim dovoljna pouka.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:17h

Štediše Dafiment banke i dalje na listi čekanja

17:27h

Novo-staro rukovodstvo u PK u Leskovcu

18:23h

Smanjuju se redovi za podizanje stare devizne štednje

19:08h

Godišnjica obnove iz ugla nezavisnih ekonomista

   


     


FastCounter by LinkExchange